Otteluraportti 2.7.2023

Kotka-kammo selätetty

 

Kolmesti on Royals kohdannut Kotka Eaglesin naisten I-divisioonassa, kaikki ottelut vieraskentällä, ja kaikki ovat päättyneet niukkaan tappioon. Viime kauden ainut runkosarjakohtaaminen meni jatkoajalle asti, missä Eagles vei voiton. Pudotuspeleissä oli matkana myös Kotka, ja siitäkin ottelusta finaaliin eteni voitolla Eagles. Tämän kauden kaksinkertaisen runkosarjan avausottelu oli jälleen tässä otteluparissa Kotkassa, ja yhden pisteen erolla jäi jälleen sarjapisteet etelään. Nyt oli siis vuorossa ensimmäinen kotiottelu Eaglesia vastaan.

 

Kummankaan joukkueen ensimmäiset hyökkäysvuorot eivät tuoneet pisteitä taululle, mutta Eagles käytti heti toisen hyökkäysvuoronsa tehokkaasti hyväkseen, kun keskushyökkääjä Anni Udd pääsi karkaamaan juoksupelillä 52 jaardin mittaiseen touchdowniin. Vielä kun Jenni Kuitunen juoksi pallon uudelleen maalialueelle kahden pisteen arvoisella lisäpistepelillä, vieraat olivat 0-8 johdossa.

Seuranneen aloituspotkun palautuksen jälkeen oli taas Royalsin hyökkäys kentällä, ja heti ensimmäisellä pelillä Milla Joensuu juoksi suunnanmuutospelillä laitahyökkääjän tontilta 67 jaardisen touchdownin. Ja tässä vaiheessa ottelua oli fiksua ottaa kaikki helpot pisteet taululle, Janica Nyman potkaisi lisäpisteen yhden pisteen arvoisena maalihaarukkaan. Nopeasti oli Kotkan TD kuitattu, ja oltiin lukemissa 7-8.

Kotkan seuraava hyökkäys päättyi rähmäykseen, ja nopeasti paikalla olleet puolustuksen pelaajat peittivät pallon. Kauaa ei Royalsin hyökkäys kentällä ollut, kun valitettavasti myös Royals rähmäsi pallon vastustan peitettäväksi, ja Kotka palasi hyökkääväksi joukkueeksi. Ensimmäisellä neljänneksellä ei enempää pisteitä nähty.

 

Toisen neljänneksen alussa pelinrakentaja Kia Hjerpe löysi puolustuksen keskeltä Janica Nymanin ja heittopeli venyi 50 jaardin mittaikseksi, mutta Nyman taklattiin neljä jaardia ennen maaliviivaa. Kolme yritystä maalialueen kynnyksellä ei TD:tä tuottanut, mutta Nyman potkaisi neljännellä yrityksellä kolmen pisteen arvoisen kenttämaalin, ja Royals siirtyi ensi kertaa johtoon, lukemin 10-8.

Kotkan seuraava hyökkäysvuoro oli heittopainotteisempi ja pariin kertaan heittopelit yllättivät puolustuksen, sekä kiinniottoina että puolustuksen rangaistuksina. Eagles eteni aivan maalialueen rajalle Lara Olssonin 17 jaardin kiinniotolla, ja tästä seuranneella uudella yrityssarjalla Kuitunen juoksi ottelun toisen TD:n vieraille. Eagles yritti uudelleen kahden pisteen arvoista lisäpistettä identtisellä pelillä mutta tällä kertaa Royalssin puolustuksen linja voitti taistelunsa ja pysäytti juoksun ennen maaliviivaa. Lukemat vieraille 10-14, ja näissä lukemissa mentiin puoliajan viettoon.

 

Toinen puoliaika alkoi Royalsin osalta mainiosti. Janica Nyman sai tehdä seurahistorian ensimmäisen palautusmaalin, kun hän palautti aloituspotkua 75 jaardin mittaisena maalialueelle asti. Muun palautusjoukkueen blokit ja ajoitukset olivat esimerkillisiä, ja ensimmäisten blokkien jälkeen oli Nymanilla edessä vain vihreää kenttää. Lisäpistepotku jäi kuitenkin piirun verran matalaksi ja osui oman linjan selkään, joten johto oli vain kaksi pistettä, 16-14.

Molemmat joukkueet kävivät kertaalleen kentällä, päätyen pallonmenetykseen molemmilla kerroilla. Ensin Eaglesin Olsson poimi syötönkatkon Royalsin heittopelissä, ja pari yritystä myöhemmin Anu-Riikka Vuorinen peitti Eagles-hyökkäyksen rähmäämän pallon, Ida Similän taklattua pallon irti pallonkantajan käsistä. Pari seuraavaakin hyökkäysvuoroa meni puolustuksien nimiin, ja lentopotkuja vaihdettiin puolin ja toisin. Ratkaisu jäisi neljännelle neljännekselle.

 

Vieraat eteni pitkät pätkät eritoten kolmella Laura Karhun kiinniotolla, ja pitkä draivi päättyikin pelinrakentajan tontilta juosseen Kuitusen kolmanteen TD:iin. Seurannut lisäpistepeli oli heitto, minkä Kuitunen toimitti maalialueelle Olssonille, ja näin lukemat olivat 22-14.

Ratkaisevia hyökkäysvuoroja varten Ida Similä tuotiin pelinrakentajaksi, ja tämä lisäsi elementtejä hyökkäyspeliin. Vaikka pitkän heiton uhka kasvoi, tulokset jäivät heikoiksi, joten parilla kikkapelillä ja Similän omilla juoksuilla päästiin ottelun loppua kohden hyvin lähelle Eaglesin maalialuetta. Kia Hjerpe jäi ensin juoksullaan jaardin päähän, ja seuraavalla yrityksellä Similä sukelsi pallon kanssa maalialueelle, ja tilanne tasan 22-22. Edessä lisäpisteyritys ja potkulla haarukkaan, Royals menisi johtoon pisteellä. Potku valitettavasti jäi taas hieman matalaksi, ja jatkoaika alkoi häämöttämään.

Kotkan hyökkäys kuitenkin katkaisiin nopeasti, kun Niina Pehkonen nappasi syötönkatkon ja toi Royalsin hyökkäyksen vielä ainakin kerran kentälle. Neljä yritystä ei kuitenkaan vienyt hyökkäystä eteenpäin, ja Eagles palasi hyökkäykseen. Myös vieraat hakivat loppuhetkillä voittoa, mutta myös vieraiden hyökkäys joutui tulemaan pois kentältä, kun Oona Saarinen nappasi kikkapelin jälkiseurauksena syötönkatkon, ja vielä kerran sai hyökkäys mahdollisuuden hyvästä kenttäasemasta. Potkumaali riittäisi voittoon, jos vain hyökkäys saisi pallon riittävän lähelle maalia. Neljä yritystä ei riittänyt, ja aika loppui, joten jatkoaika oli edessä.

 

Molemmat joukkueet saavat hyökkäysvuoron jatkoajalla, missä matkaa maaliin on 25 jaardia. Royals voitti kolikonheiton ja valitsi ensin puolustuksen. Eagles pääsi hitaasti, mutta varmasti lähemmäs maalia, ja myös rangaistuksen saattelemana Udd juoksi jatkoajan ensimmäiset pisteet. Seuraava lisäpistepeli olisi arvokas, ja Eagles sen päätti pelata heittopelillä. Tämä kuitenkin epäonnistui, joten Royalsin pitäisi tehdä vähintään TD omalla vuorollaan jatkaakseen ottelua, ja onnistua lisäpisteessä voittaakseen.

Mira Mäki-Haapojan ensimmäinen juoksupeli oli jo tuottaa tulosta, mutta viimeinen puolustaja onnistui hänet taklaamaan. Kolmannella yrityksellä Kia Hjerpe juoksi uudet tärkeät neljä yritystä, ja piti näin voittotoiveet elossa. Uuden yrityssarjan toisella pelillä oli taas aika kaivaa kikkapeli, ja Janica Nyman juoksi ottelun tasoihin 28-28. Nyt jälleen kerran potkupelin tärkeys tulisi esiin, sillä lisäpiste haarukkaan potkuna voittaisi ottelun. Tällä kertaa kosteahkolla kentällä tukijalka petti Nymanin alta, ja potku jäi pallonmitan verran maalihaarukan riman alle. Edessä olisi siis toinen jatkoaika.

Eagles oli hävinnyt jatkoajan kolikonheiton ja sai siis valinnan toiselle jatkoajalle, ja vieraat valitsivat hyökkäyksen. Eagles ajautui vaikeaan ja pitkään neljänteen yritykseen, mutta tällä kertaa heittopuuhissa kunnostautui Kuitunen, ja Olsson otti tärkeän kiinnioton maalialueen rajalla. Jaardin päästä Kuitunen punnersi taas pallon maalialueelle, ja Eagles meni taas johtoon, 28-34. Toisella jatkoajalla lisäpistepotkusta ei saa pisteitä, joten TD:n jälkeen on pakko hakea lisäpisteitä pelaamalla. Eaglesin valinta oli tälläkin kertaa kahdesti onnistunut heitto tiiviistä muodostelmasta Olssonille. Tällä kertaa Niina Pehkonen oli estämässä heiton onnistumista.

Nyt oli jälleen Royalsin tasoittavan vuoron aina. TD olisi pakko tehdä, muuten ottelu päättyisi taas kerran Eaglesin voittoon. Eagles toi lisää pelaajia linjan lähelle puolustamaan Similän vahvoja juoksuja, mutta ilman tulosta. Hyökkäyksen linja jaksoi vielä yli kolmen tunnin taistelun jälkeen raivata juoksutilaa, ja lopulta Similän juoksu vasemmalle linjan päästä meni maalialueelle asti. Tilanne nyt taas tasan, 34-34 ja edessä pakollinen kahden pisteen lisäpistepeli. Tällä kertaa pelivalinta oli juoksu keskeltä Mira Mäki-Haapojalle, mutta yritys pysähtyi ennen maaliviivaa. Kentällä oli kuitenkin keltainen lippu tuomaristolta, sillä Eaglesin puolustus oli asettunut paitsioon ennen aloitusta, ja yritys uusittiin lähempää maalialuetta. Royals asetti kentälle leveän muodostelman ja Eagles miehitti linjan keskustan, joten Similä juoksi linjan päädystä ratkaisevat pisteet taululle. Loppulukemat kahden jatkoajan jälkeen 36-34.

Royalsin onnistujia oli iso liuta. Ida Similä pelasi hyvin molemmilla puolilla palloa, ja nousi isoon rooliin ottelun lopussa. Janica Nyman teki pitkiä pelejä juosten, sekä molemmat linjat alkoivat voittaa taisteluitaan pitkän ottelun kuluessa kohti loppua. Myös Kia Hjerpe osoitti pelinrakentajan tontilta taitojaan moneen otteeseen. Eaglesilta monta TD:tä punnertaneen Kuitusen lisäksi paljon urakoivat keskushyökkääjä Udd, molemmilla puolilla palloa uurastanut nopea Olsson, sekä todella tärkeitä isoja kiinniottoja ottanut laitahyökkääjä Karhu.

Royals jatkaa kauttaan tulevana sunnuntaina Helsingissä sarjakärki Roostersin vieraana ja Eagles kohtaa sarjan kakkossijan kannalta tärkeässä ottelussa Jyväskylä Jaguarsin kotonaan.

 

Kuva @ https://hammers.kuvat.fi/kuvat/