Kuva: Juha Lahti Photography

HISTORIA

” Alkuvuodesta 2020 järjestettiin Vaasassa ensimmäistä kertaa naisille amerikkalaisen jalkapallon alkeiskurssi. Alkeiskurssin järjestivät kaksi kokenutta pelaajaa, Milla Joensuu ja Iina-Lotta Willgren yhdessä Juuso Saikon kanssa. He olivat kaivanneet Vaasaan omaa jenkkifutisjoukkuetta naisille, mistä ajatus alkeiskurssista oli sitten lähtenyt. Runsas osanotto yllätti kaikki, koska paikalle ilmaantui jopa joukkueellinen lajista kiinnostuneita. Kurssi kuitenkin keskeytyi koronapandemiasta johtuen, mutta osanottajia ollessa paljon järjestäjille heräsi ajatus virallisen joukkueen perustamisesta. Juuso Saikko näki ideassa potentiaalia ja ilmoitti halukkuutensa lähteä joukkueen päävalmentajaksi. 

 

Joukkueen toiminta aloitettiin keväällä 2020, mutta ensimmäiset harjoitukset päästiin aloittamaan alkukesästä. Harjoituksia oli kahdesta kolmeen kertaan viikossa. Joukkue oli hyvin tulokaspainotteinen, mutta rosterista löytyi myös kokeneita pelaajia. Moni pelaajista oli osallistunut alkuvuonna järjestettyyn alkeiskurssiin, mutta uusia pelaajia liittyi mukaan tasaiseen tahtiin lajikokeilujen tai puskaradion myötä. Pelaajien innokkuus tuoda naisten amerikkalaista jalkapalloa tunnetummaksi myös Vaasassa on lisännyt monen tietoisuutta lajista ja siten useampi on löytänyt lajin pariin kiinnostuksen herätessä. 

 

2020 vuoden aikana joukkue täydentyi neljällä lisävalmentajalla (Jussi Javanainen, Tuomas Paavola, Pasi Roimela ja Anssi Viiru), joilta löytyi pitkä lajitausta ja korkea motivaatio kehittää joukkuetta. Myöhemmin valmennustiimin liittyi Esa Kylmäluoma ja Rami Aalto. Valmentajien näkemys ja luottamus pelaajiin sai joukkueen ilmoittautumaan 1-divisioonaan ensimmäiselle kaudelleen, haastaen jokaista pelaajaa niin yksilöinä kuin joukkueena. 

 

Päävalmentajan tavoitteena oli luoda innostus pelaajiin lajia kohtaan ja sen myötä mahdollinen osallistuminen vuonna 2021 liiton alaiseen sarjaan. Juuso, you nailed it!”