Taisteluvoitoilla pudotuspeleihin

Kesän 2021 tulokaskauden jälkeen olivat odotukset ja tavoitteet korkealle kaudelle 2022. Tavoitteena oli pudotuspelipaikka, ja sitä lähdettiin tavoittelemaan uudistuneena. Valmennus jatkoi pääosin samana, mutta tulokaskaudelle joukkueen huippuiskuun saanut päävalmentaja Juuso Saikko lopetti. Myös pelaajistossa tuli muutoksia, kun osa muutti eri kaupunkiin, osa lopetti, ja osa piti välivuoden. Uusia tulokkaita saatiin rekrytoitua puolentusinaa, sekä Seinäjoelta viisi rohkeaa krokotiiliä uskalsi vaihtaa Vaasan punakultaiseen kuninkaalliseen asuun. Crocodiles joutui hyvissä ajoin ennen kauden alkua luopumaan sarjapaikastaan, ja tämän myötä pelaajat olivat vapaita etsimään itselleen uutta joukkuetta.

 

Pelitapaan jouduttiin pelaajamuutoksien takia tekemään myös muutoksia, sillä edelliskauden kuuden keskushyökkääjän juoksupainotteinen hyökkäys muuttui tasapainosemmaksi ja heittopainotteisemmaksi, kun keskushyökkääjiä olikin kaudelle lähdettäessä vain kolme.

 

Kausi alkoi kotiottelulla laadukkasti valmennettua Helsinki Wolverinesin kakkosjoukkuetta vastaan. Ottelu oli puolustuksien taistelua, sillä molemmat joukkueet onnistuivat tekemään vain yhden TD:n koko ottelussa. Eroksi tuli lopulta yksi piste, sillä siinä missä Wolverines epäonnistui lisäpisteessään, Royals sen suoritti onnistuneesti. Kotivoitto 7-6 kauden avauksessa oli ehdottoman tervetullut. Ottelussa näkyi varmasti molempien joukkueiden osalta tietty kauden avausottelun hermostuneisuus.

 

Toisessa ottelussa matkustettiin sarjan toisen ennakkosuosikin, Kotka Eaglesin vieraaksi Karhulaan. Matkalle lähdettiin jo päivää aikaisemmin ja tämä olikin hyvä ratkaisu, mutta toivottua tulosta se ei silti tuonut. Ottelua johdettiin jo 6-14 viimeisellä neljänneksellä, mutta harmittava pallonmenetys antoi Eaglesille mahdollisuuden tulla tasoihin, ja niin he myös tekivät. Seurasi jatkoaika, missä oma hyökkäys sai tehtyä kuusi pistettä. Omalla puolustusvuorolla Eagles oli jo ahdistettu neljänteen yritykseen, ja se epäonnistui. Epäonneksemme rangaistus pelin aikana palautti Kotkan vielä mukaan otteluun, eikä heille tarvittu toista mahdollisuutta antaa. Kotka teki TD:n, ja onnistui myös lisäpisteyrityksessään, joten pitkän kaavan kautta jatkoaikavoitto Kotkalle.

 

Tappio-ottelun jälkeen oli hetki aikaa hengähtää maajoukkueen leiritauon ja koulujen päättäjäisviikonlopun ansiosta. Vastaan tuli seuraavassa ottelussa viime vuoden ylivoimainen mestari Oulu Northern Lights. Sateinen Kaarlen Kenttä ei tarjonnut paljoakaan ilonhetkiä, sillä Oulun option-hyökkäys löysi jatkuvasti keinoja edetä maata pitkin. Ottelu päättyi 0-60, ja vaikka sääntöjen mukaan yli 34 pisteen erolla olisi pitänyt siirtyä juoksevaan peliaikaan, sovimme yhdessä joukkueiden ja tuomariston kanssa, että ottelu pelataan kuitenkin loppuun asti normaalilla peliajalla, koska kauden aikana otteluita ei ollut montaakaan. Loppulukemat olivat siksi isommat kuin pitäisi.

 

Kahden tappion myötä alkoi näyttämään siltä, että pudotuspelipaikka ei olisi enää omissa käsissä. Onneksi pari ottelua muualla meni sopivasti ristiin, ja omat ottelut voittamalla olisi vielä mahdollisuus saada jopa kotietu pudotuspeleihin. Ensimmäiseksi se vaatisi voittoa Roostersia vastaan Helsingissä, ja se myös hoidettiin. Kovassa helteessä pelattu ottelu oli myös erittäin tiukka, sillä jälleen kerran 6-14 johtoasema kaventui ottelun viimeisillä sekunneilla 12-14:ään. Puolustus selvitti Roostersin lisäpisteyrityksen, sekä seuranneen lyhyen aloituspotkun, joten Velodromin pukukopeista saatiin poistua voitto taskussa. Ottelussa joutui monet pelaajat koville, sillä monilla pelipaikoilla ei ollut lainkaan vaihtopelaajia, ja etenkin hyökkäyksen linja sekä kolme keskushyökkääjää olivat täystyöllistettyjä.

 

Oma runkosarja päättyi toiseksi viimeisellä peliviikolla kotiottelulla Jyväskylä Jaguarsia vastaan. Hyviä otteita läpi kauden esittänyt Jaguars piti siis voittaa, että kotietu olisi edes teoriassa mahdollinen, ja myös siksi ettei pudotuspeleissä jouduta pelaamaan Ouluun. Tämäkään ottelu ei ollut helppo, sillä puoliajalla oma johto oli vain 2-0, puolustuksen tehtyä Jaguarsille oman maalin. Toisella puoliajalla saimme hieman hengähtää ensi kertaa kauden aikana, kun kahden TD.n myötä saimme nollattua Jaguarsin 15-0.

 

Kotietua ajatellen oli toiveet siinä, että viimeisellä viikolla Roosters kaataisi Eaglesin, sillä Eaglesin voiton myötä olisimme tasapisteissä sijoilla 2 ja 3, jolloin keskinäisen voiton myötä välierä olisi Kotkassa. Roostersin voittaessa, olisimme sarjassa toisena, ja saisimme kotiedun välieriin. Roosters ei pystynyt Eaglesia kaatamaan, joten välieräparit olivat Northern Lights – Jaguars sekä Eagles – Royals. Välierää joututtiin odottamaan kuusi viikkoa, kun otteluohjelmissa oli pitkä tauko naisten MM-kisojen ja muiden sarjojen kiireiden vuoksi.

Välierä oli tuttuun tapaan todella tasainen. Hyökkäys oli työteliäs avauspuoliskolla, mutta maaliin asti palloa ei saatu toimitettua kuin kerran. Pari pallonmenetystä ja kolme neljännen yrityksen peliä toisenlaisella lopputuloksella, olisi lukemat voineet olla tauolla enemmän kuin 6-6. Toisella jaksolla Kotka pystyi muuttamaan peliään tekemällä pari pelaajavaihdosta, ja tämä tuotti tulosta. Ottelun lopulla kaksi nopeaa TD:tä katkaisi voittomahdollisuudet, ja viimeisen minuutin TD kotkalaisille oli enää kosmetiikkaa. Puolustus kärsi myös ottelun aikana lukuisista pienistä kolhuista, mikä omalta osaltaan edesauttoi kotkalaisten hyökkäyksen onnistumisia.

 

Kauden tavoite oli saavutettu, mutta tyytyväisenä kautta ei lopettanut ketään. Kaikkia jäi kaivelemaan välierän lopputulos. Divarin finaalissa Northern Lights oli odotetun vahva, vaikka Kotka pitikin lukemat tasaisina. Kauden päätteeksi Northern Lights odotetusti ilmoitti hakevansa paikkaa Vaahteraliigasta, mikä joukkueelle onkin täysin oikea sarjataso. Tämä tarkoittaisi myös sitä, että raisiolainen West Coast Phoenix putoaisi sarjaporrasta alemmas.

 

Tavoite täyttyi, mutta nälkä on kaudelle 2023 todella kova. Tavoite ei ole enempää eikä vähempää, kuin voittaa I-divisioona.