Kausiennakko 2023

Kokonaisuutena Royals lähtee kauteen 2023 vakaalta pohjalta. Joukkueen vaihtuvuus on ollut hyvin pientä off-seasonin aikana ja samalla rosterin kokoa on pystytty kasvattamaan terveellä tavalla. Joukkue on harjoitellut yhdessä joulukuusta asti kolmesti viikossa ja pohjaa tulevalle kaudelle on rakennettu kasvattamalla fyysisiä ominaisuuksia. Kevään puolella painotus siirtyi pikkuhiljaa lajiharjoitteisiin ja pelikirjan sisäistämiseen. Erityisesti hyökkäyksen osalta isona etuna on pelinrakentaja Tim Morovickin saapuminen Suomeen jo tammikuun aikana, joten Morovick on pääsyt rauhassa rakentamaan yhteyttä laitahyökkääjien kanssa.

 

Royalsin joukkue on ollut hyvin sitoutunut ja työmoraali on ollut koko off-seasonin korkealla. Harjoitusvahvuus on ollut hyvällä tasolla ja toistoja on päästy ottamaan koko joukkueen osalta jo kuukausien ajan. Intensiteetti on kasvanut pääsiäisenä pidetystä Easter Campistä lähtien, jolloin pysyvästi joukkueen mukaan saatiin ulkomaalaisvahvistukset Alpha Jalloh, DeMarco Artis ja Arkady Naus.

 

Kotimaisten pelaajien osalta Royalsin runko on pysynyt jo muutaman vuoden ajan hyvin samanlaisena. Merkittävin menetys on RB Nico Barrown lähtö Saksan GFL:ään. Royalsiin saapui jo syksyllä Porvoo Butchersissa monta vuotta nuoresta iästään huolimatta pelannut Jere Paananen, joka tuo omalla kokemuksellaan ja monipuolisuudellaan loistavan lisäpalasen Royals puolustukseen. Royalsin junioripolun läpikäyneet pelaajat ovat jälleen vuoden vanhempia ja moni osoittikin jo kaudella 2022 pärjäävänsä miesten tasolla. Nousu Vaahteraliigaan kasvattaa vaatimustasoa, mutta nuoret pelaajat ovat harjoituksissa osoittaneet paikkansa joukkueen kokoonpanossa.

 

Kauden 2022 tapaan Royals jatkaa ilman merkittyä päävalmentajaa, minkä takia valmennusvastuu on tasaisemmin jaettu usean eri valmentajan kesken. Puolustuksen koordinaattorina jatkaa Juha-Matti Rajala. Puolustuksen osalta Rajala saa tukea puolustuksen linjan pelaajavalmentaja Martti Kassilta ja seuran entiseltä pelaajalta Juha Ramsilalta, joka liittyi valmennustiimiin kaudelle 2023. Hyökkäyksen puolella koordinaattorina toimii joukkueen pelinrakentaja Tim Morovick. Morovick on myös aiemmin urallaan toiminut vastaavassa roolissa, joten kokonaisuuden hallinta ei miehelle ole uutta. Hyökkäyksen valmennuksessa Morovickin apuna toimii Jarno Haivala ja Miika Salke.

 

 

Puolustuksen tavoitteena olla sarjan pallonälkäisin

 

Royals puolustus osoitti kaudella 2022 miesten 1. divisioonassa pelatessaan pallonälkäisyytensä ja samoilla askelmerkeillä pyritään lähtemään kauteen 2023. Puolustuksen runko on pysynyt samana kauteen 2022 verrattuna, mutta vahvistuksia on saatu oleellisille pelipaikoille Jere Paanasen, DeMarco Artiksen ja Arkady Nausin toimesta.

 

Puolustuksen koordinaattori Juha-Matti Rajala kommentoi puolustusta seuraavasti:

 

’’Ollaan saatu offseason paiskittua hyvin hommia keskittyen fysiikkaan, tekniikoihin ja henkilökohtaisiin taitoihin. Näitä ollaan kevään edetessä kasvavalla fokuksella viety osaksi joukkueena puolustamista. Olen tyytyväinen, miten ollaan saatu tehtyä töitä läpi offseasonin. On hieno nähdä, että pelaajat ovat ottaneet selkeitä kehitysaskeleita. Tämä vaihe kaudesta on tietyllä tavalla se paras ja pahin. Iso osa töitä on takana ja vastaavasti iso osa työstä on vasta alkamassa, kun päästään mittaamaan lopulta meidän taso Crocoja vastaan. Crocodilesia vastaan Royals puolustus tulee olemaan pallonälkäinen, fyysinen ja nopea. Royalsin nuorta puolustusta tulee johtamaan pelaajat kuten Martti Kass ja Viktor Mänty omalla kokemuksellaan ja johtajuudellaan. Meillä on pallonälkäisiä nuoria omia kasvatteja kuten Lamin Latikka ja Kasper West. Jatkuvaa isojen pelien uhkaa Arkady Nausin ja DeMarcon Artisin toimesta. Näiden lisäksi offseasonin perusteella kannattaa seurata tulevana kesänä erityisen tarkasti mitä tekevät Karim Limam, Jere Paananen sekä Raul Khalifa.’

 

Erityisesti puolustus on hyötynyt pitkästä yhteisestä harjoitusjaksosta ja kokonaisuus onkin hioutunut hyvin saumattomaksi. Puolustuksen apuvalmentaja Juha Ramsila korostaa jatkuvia pieniä kehitysaskeleita, joita puolustus on ottanut:

 

’’Joulukuussa aloitimme yhdessä työskentelyn, ja teimme yhdessä päätöksen sitoutua kehittymään sekä omissa tekniikoissa, että puolustuksen ymmärtämisessä. Nyt koko off-seasonin yhdessä treenatut lajiin liittyvä tekniikat näkyvät kentällä joka päivä, otamme oikealla tavalla askeleet, teemme suunnanvaihdot räjähtävästi ilman haaskattuja askelia. Olemme saaneet kehitettyä pelinlukua kattavammaksi ja kurinalaisemmaksi. Pieniä hienosäätöjä mutta merkittäviä tuloksia. Kaikki kehittymiseen liittyvät askeleet liittyvät ennen kaikkea sitoutumiseen ja oman pelin parantamiseen, ja siinä olemme onnistuneet. On itselle suuri ilo ja kunnia valmentaa näin sitoutunutta ja lahjakasta ryhmää, kun he ottavat valmennuksen vastaan ja se näkyy kentällä heidän otteissaan.’’

 

Kokonaisuutena Ramsila näkee puolustuksen takakentän vahvana kokonaisuutena:
’’Puolustuksen takakentän pelaajien potentiaali on valtava, vanhin pelaaja on 27-vuotias, kun suurimmalla osalla ikää noin 20 vuotta. Ja silti useimmilla pelaajilla kuitenkin lajitaustaa jo monelta vuodelta, juniorityön polkua kuljettuaan.
Karim Limam, Joel Österholm, Joseph Penesumbu ja Rufail Khalifa muodostavat todella lahjakkaan CB-ryhmän joka Kasper Westin, Jere Paanasen ja Aaro Tuovisen ollessa safetyina, muodostaa todella tiiviin, sitoutuneen ja eheän puolustuksen takakentän.’’

 

 

Royals lähtee vahvistamaan heittohyökkäystä

 

Vuosien ajan Royals on tunnettu vahvasta juoksupelistään ja hyvin juoksupainoitteisesta pelinkutsumisesta. Tulevalla kaudella tavoitteena on kuitenkin muuttaa hyökkäystä tasapainoisemmaksi Morovickin heittotaidon kautta. Morovick itse odottaa innolla jo tulevaa kautta ja air raid-hyökkäyksen tuomista Vaasaan.

 

“I’m excited to bring the Air Raid to Wasa and see these young guys perform and grow in their knowledge of the game. We have a lot of young talented players who can make an impact right away. That mixed with the leadership of a few veterans should make for an exciting mix. Sound the siren”Tim Morovick

 

Apuvalmentaja Miika Salke korostaa heittohyökkäyksen vaarallisuutta seuraavasti ’’Heittohyökkäyksen osalta keihään kärkenä on aina vaarallinen Alpha Jalloh. Alphan rinnalle meillä on laittaa laadukas sekoitus erityyppisiä laitahyökkäjiä ja nuorisosta on myös nousemassa uusia tulijoita miesten perusrunkoon, joten kilpailu laitahyökkääjän paikoista tulee olemaan kovaa.’’

 

Salke ei myöskään väheksy joukkueen juoksu-uhkaa vaan toteaa joukkueen pystyvän tasapainoiseen hyökkäämiseen: ”Meidän hyökkäys tulee olemaan hyvä sekoitus sekä juoksu- että heittopeliä. Juoksupelin osalta meillä on maajoukkuetason running back, Tom Suoste ja lisäksi pelinrakentaja Tim Morovick tuo nopeilla jaloilla osansa juoksu-uhkaan. Mielenkiinnolla odotan myös kuka lunastaa toisen RB-paikan, kun Nico Barrow siirtyi Saksaan. Nuori Oliver Vesiluoma on osoittanut varsin lupaavia otteita kevään aikana ja häntä kannattaakin seurata kesällä.’’

 

Kokonaisuutena Royals hyökkäys on kasvanyt viime vuodesta ja erityisesti nuoret pelaajat ovat jälleen askeleen valmiimpia kovaan Vaahteraliigatempoon.

 

’’Viime kausi oli hyvä minkä päälle on voitu rakentaa ja kehittää uutta. Paljon samoja pelaajia mihin Tim on tuonut omaa kokemusta ja näkemystä lisämausteeksi. Hän on ollut alkuvuodesta asti mukana niin on saatu hieroa yhteistyötä hyökkäyksen osalta kokonaisuutena ja toivotaan että se kantaa ja näkyy heti ensimmäisistä peleistä lähtien. Nuoret jätkät on ottanu askeleita eteenpäin ja varmasti viime kausi anto lisää itseluottamusta tekemiseen.’’ arvioi hyökkäyksen apuvalmentaja Jarno Haivala.

 

Apuvalmentaja Miika Salke on samoilla linjoilla Haivalan kanssa: Vaikka meidän joukkue on keski-iältään varsin nuori on monella pelaajalla jo vuosien pelikokemus lajista kun ensimmäiset koko juniori polun läpikäyneet pelaajat alkavat nyt nousta miesten joukkueeseen mukaan. Viime kausi päättyi 1 divarin mestaruuteen ja tällä kaudella onkin nuorisokaartin aika näyttää kykenevänsä Vaahteraliigavauhtiin.’’

 

Haivala nostaa esiin muutaman pelaajan, joita kannattaa tulevalla kaudella seurata: ’’Katsojille suosittelen seuraamaan numeroita 71(Samu Suominen) & 84 (Oskari Korkeamäki). #40 (Tom Suoste) unohtamatta vieläkään.’’

 

Myös Salke nostaa hyökkäyksen linjasta nuoren Samu Suomisen seurattavien listalle: ’’Hyökkäyksen linja on sekoitus kokemusta ja nuoruutta. Linjasta seuraisin varsinkin nuoren vasemman tacklen Samu Suomisen otteita.’’