Brandon Gwinner pelinrakentajaksi, Olaus Alinen linjaan

Kuninkaan miesten rivit alkavat hijalleen olemaan valmiit tulevan kauden koitoksia varten. Uutena kuninkaallisiin joukkoihin liittyivät pelinrakentaja Brandon Gwinner ja linjamies Olaus Alinen.

Kuninkaan miesten pelinrakentajaksi löytyi tänäkin vuonna yhdysvaltalainen pelaaja. Alun perin tonttia piti tulla hoitamaan Chris Merchantin, joka ei kuitenkaan olosuhteiden vuoksi pystynyt saapumaan pelikaudeksi Suomeen.

Uusi pelinrakentaja Brandon Gwinner on kuitenkin erittäin mieleinen vahvistus Royalsin riveihin. Keskustelut 22-vuotiaasta Gwinneristä käynnistyivät aiemmin, kun OC John Bookerin saapuminen Vaasaan täksi kaudeksi alkoi varmistumaan.

Bookerille tuore pelinrakentaja onkin tuttu hänen vuosiltaan Australiassa. Gwinner on fyysinen pelinrakentaja, joka juoksee itse hyvin pallon kanssa, mutta myös heittopelissä yhdysvaltalainen pystyy suorittamaan erinomaisesti.

– Hän on luonteeltaan erinomainen nuori tyyppi. Hän on sellainen importtipelaaja, joka haluaa olla yksi joukkueesta. Importit voivat olla monesti reilusti edellä paikallisia pelaajia, mutta Brandon on sellainen, että hän haluaa olla vain normaali pelaaja joukkueessa. Hän on hyvä tiimipelaaja ja johtaja, Booker kehuu.

Kun Booker viimeksi oli Vaasassa, Royalsin peli muotoutui kauden edetessä heittopainotteiseksi. Gwinner tuo lisää optiota pelikirjaan juoksumahdollisuudellaan.

– Hän on todella fyysinen pelinrakentaja ja tuo hyökkäykseen uusia elementtejä. Saamme hänestä myös paljon apuja juoksupeliin, Booker paaluttaa.

Myös HC Stacey Thomas on erittäin mielissään kuninkaallisiin saadusta pelinrakentajasta.

– Brandon on pitkä tyyppi ja hän on todella nopea. Olen katsonut hänen videoitaan Collegesta ja kaikkina vuosinaan Yhdysvaltojen ulkopuolella hän on ollut erinomainen, Thomas myhäilee.

Gwinner pelasi collegevuotensa SUNY Morrisville Mustangsissa 3. divisioonatasolla New Yorkissa, jonka jälkeen siirtyi pelaamaan Bookerin alaisuuteen Austraaliaan. Bookerin tapaan myös Gwinner teki visiitin Australian jälkeen Turkkiin, josta siirtyi Suomeen pelaamaan. Kausi Turkissa jäi kuitenkin pelaamatta.

Koronatilanne on perunut kaudet monessa paikassa ympäri maailmaa ja Vaahteraliiga on tällä hetkellä maailman ainut huipputason sarja, joka on lähdössä käyntiin. Yhdysvaltalainen on mielissään, että pääsee pelikentille.

– Ajattelin, että hetkeen en saa pelimahdollisuuksia, kun kaudet ovat monessa paikassa peruuntuneet. Booker otti yhteyttä ja kysyi, tulisinko pelaamaan Royalsiin. Olin innoissani ja onnellinen silloin, Gwinner kertoo.

– Tiedän, että Vaahteraliigan taso on kova ja pystyn kehittymään täällä pelaajana ja saan myös nimeäni esiin, hän jatkaa.

Gwinner on päässyt jo tutustumaan joukkuekavereihinsa ja on tyytyväinen kuninkaan miesten työasenteeseen.

– Täällä on paljon hyviä jätkiä, jotka tekevät hyvin töitä. Pystyn olemaan täällä tietyllä tavalla roolimalli ja näyttämään, miten me pelaamme. On todella hienoa olla osa tätä joukkuetta ja helpottaa, että tunnen entuudestaan Bookerin. Hän on yksi parhaista valmentajista, joiden kanssa olen tehnyt yhteistyötä, Gwinner myhäilee.

Olaus Alinen on ainakin runkosarjan Royalsin mukana.

Alinen tuo nuorta huippulahjakkuutta kokoonpanoon

Porilainen Olaus Alinen edusti jo viime vuonna kuninkaan miehiä, pelaten seuran alle 20-vuotiaiden joukkueessa, joka voitti SM-sarjassa hopeaa. Tänä vuonna Alinen hyppää pykälän ylemmäs ja on mukana miesten edustusjoukkueessa.

Alisen piti suunnata jo hyvissä ajoin tänä syksynä Yhdysvaltoihin, missä hänellä on high school -paikka Loomis Chaffeessä. Koronatilanne laittoi kuitenkin 16-vuotiaan lahjakkuuden suunnitelmat uusiksi ja Royalsin GM Seppo Evwaraye tarjosi paikkaa kuninkaan miesten riveissä.

Nuorukainen tarttui tilaisuuteen pelata ennen lähtöään. Heti tilanteen salliessa Alinen suuntaa kuitenkin Atlantin toiselle puolen.

– Kun Vaahteraliigan lähetykset näkyvät tällä kaudella myös kansainvälisesti, pääsevät scoutit jenkeissä näkemään hänen peliään. Meillä on hän saa nyt pitkän tauon jälkeen pelejä alleen ja siten kauteen on helpompi lähteä Yhdysvaltoihin, Evwaraye sanoo.

Kausi on Alisen ensimmäinen miesten sarjoissa. Vaikka korona on vaikeuttanut joukkuelajin pelaajien harjoittelemista keväällä monin paikoin, on Alinen päässyt treeniin kiinni olosuhteista huolimatta.

– Olen päässyt treenaamaan hyvin. Kuntosalilla olen päässyt käymään kotona ja faijan kanssa olemme treenanneet. Bearsin mukana olen pystynyt olemaan tekemään harjoituksia ihan kamat päällä. Odotan innolla, että pääsee kentille, Alinen kertoo.

Alinen kertoo sopeutuneensa Royals-treeneihin hyvin. Kun Poriin perustettiin joitain vuosia sitten jenkkifutiksen juniorijoukkueet uudelleen, Alinen hyppäsi isänsä, entisen jenkkifutaajan Klaus Alisen, johtamaan juniorijoukkueeseen mukaan.

Heti alkuun nuorukainen ei syttynyt lajille, mutta oppi ajan kanssa tykkäämään siitä ja nyt hän viihtyy erinomaisesti jefukentillä. Matkaa Yhdysvaltoihin hän odottaa innolla.

– Varmasti tulee hieno kokemus ja high schoolin jälkeen haluan tietysti jatkaa yliopistoon. Englannin kielikin on sen verran hyvin hanskassa, että eiköhän sillä pärjää, Alinen hymyilee.

Yliopistouraa high schoolin jälkeen voidaan pitää sangen realistisena, sillä Alinen on saanut jo tässä vaiheessa viisi ykkösdivisioonan yliopistotarjousta. Evwaraye sanookin, että kyseessä on poikkeuksellisen lahjakas lajin pelaaja Suomessa.

– Hän on vielä poika, mutta ihan miehen raameissa. Hän on erinomainen jenkkifutaajan alku, jolla tulevaisuus on todella valoisa. Pitää kuitenkin suhtautua asiaan niin, että kyseessä on 16-vuotias pelaaja. Minun ja vanhempienkin mielipide on se, että ihan turha kasata liikaa paineita tässä vaiheessa ja puhua NFL:stä, Evwaraye linjaa.

– Hänellä on vielä monta askelta edessään ja mitä olen hänen kanssaan puhunut, on tosi tärkeää, että hän käyttää jokaisen askeleen tehokkaasti ja nauttii niistä. Jefusta pitää pystyä nauttimaan koko matka, ei vasta sitten NFL:ssä, kun tulee rahaa tilille, Evwaraye naurahtaa.

Mitä lähemmäs huippua mennään, sen enemmän laji alkaa vaatimaan.

– Voin henkilökohtaisesti sanoa, että mitä lähemmäs huippua menin, sen vähemmän tästä nautin. Silloin oltiin kireissä ympyröissä. Asiat muuttuvat aika nopeasti, kun alat tehdä työksesi sellaista asiaa, jota ennen teit ilmaiseksi hauskuuden vuoksi. Olemme kiitollisia, että hän on täällä ja on sopeutunut joukkueeseen, GM sanoo.

Alinen on kehittynyt kuluneen off-seasonin aikana hyvin. Tulosta nuorelta kuninkaalliselta voidaan jo odottaa, mutta kohtelua silkkihansikkain hän ei ole saanut. Paikka kuninkaallisissa tulee ansaita.

– Kohtelemme häntä kuin mitä tahansa rookieta. Ei ole erityisasemaa tai auraa pään päällä, vaikka isoja tarjouksia on tullut isoista kouluista. Samalla tavalla hän hakee ja kuljettaa kilpiä treeneissä ja muuta, mitä nuorien pelaajien rooliin kuuluu, Evwaraye virnistää.

Royalsin next gen kings -osastolla on useita juniorikoulut läpi käyneitä pelaajia, jotka ovat tehneet läpimurtoja Vaahteraliigaan. GM Evwaraye on innoissaan, että jälleen yksi uusi pelaaja tekee debyyttinsä SM-jefuviheriöillä.

– Olemme innostuneista hänestä. Itseäni motivoi, että saamme taas yhden nuoren pelaajan Vaahteraliigaan ja pelaamaan. Tuntuu hyvältä aina, kun on nuoria jätkiä, jotka panostavat älyttömästi lajiin ja tekevät uhrauksia menestyäkseen. Hän on kaiken lisäksi erittäin hyvä tyyppi, Evwaraye myhäilee.