Royals valmistautuu kauteen kahdessa vaiheessa – kotimaisuus on kokoonpanon avainsana

Koronapandemian pahin vaihe alkaa olla ohi Suomessa, joka on mahdollistanut rajoitusten asteittaisen purkamisen maassamme viime aikoina. Hiljalleen urheilusarjat alkavat rajatuille yleisöille ja treenit on saatu taas kunnolla käyntiin.

Korona-ajan kuninkaalliset viettivät omatoimijaksolla. Oli pitkälti pelaajien omalla vastuulla, miten kukin omatoimijakson hyödynsi.

– Meillä on aikuisten joukkue, eikä meillä ole mielestäni ollut tarvettakaan valvoa aivan kaikkea. Jos pelaajamme kuuluu riskiryhmään tai hänellä on läheisiä, jotka siihen kuuluvat, totta kai heidän piti miettiä, miten treeninsä suorittavat. Sanoisin, että melko kiitettävästi pelaajat hoitivat omatoimijakson, Royalsin GM Seppo Evwaraye miettii.

– Monet ovat treenanneet kotona, tehneet ulkona luonnossa treenejä ja jotkut ovat uskaltaneet käydä kuntosalilla koko tämän ajan. Meidän politiikka oli se, että kun on aikuisista ihmisistä kyse, saavat kaikki määritellä itse sen riskin, minkä ottavat. Emme katsoneet ketään kieroon, jos he salilla kävivätkin, hän jatkaa.

Rajoitusten purkaminen mahdollisti sen, että kuninkaan miehet pääsivät takaisin treenikentille kesäkuun alussa harjoittelemaan HC Stacey Thomasin johdolla. Jo huhtikuussa oli visio, että kesäkuussa päästäisiin takaisin kentille ja tämä lopulta toteutui. Kauteen valmistautumisen ensimmäinen vaihe aloitetaan fysiikkaharjoittelulla.

– Kesäkuu on takaisin töihin -vaihe. Saamme kavereita samalle viivalle, koska omatoimijakson aikana kaikki ovat treenanneet hieman eri tavalla. Nyt nostamme kovaa punttia, treenaamme juoksua ja teemme kestävyysharjoitteita muutaman kerran viikossa joukkueena, Evwaraye avaa.

Heinäkuussa puetaan jälleen varusteet päälle ja aloitetaan lajiharjoittelu. Toistaiseksi suuremmista kontakteista vielä pidättäydytään, että mahdollinen koronavirustartunta joukkueen sisällä ei pääse leviämään. Riskiä ei sen suhteen haluta ottaa.

Treeneissä on ollut kuitenkin alusta asti hyvä tekemisen meininki.

– On ollut korkeatasoista tekemistä tämä puolitoista viikkoa, mitä olemme päässeet tekemään asioita. On ollut hauskaa ja lähtökohta on meillä varmaan sama kuin muillakin, että treeneihin palaaminen on mukava juttu: näkee joukkuekavereita uudelleen ja pääsee tekemään töitä. Kelitkin ovat olleet mahtavat, Evwaraye myhäilee.

Enimmäisissä treeneissä on paiskittu hyvin hommia.

Korona-aikana rosteri on pysynyt hyvin ehjänä. Vaikka treeneihin on päästy vasta nyt, kun kausi on yleensä alkanut tai ainakin alkamassa, on joukkue hyvässä iskussa. Kauden alkuun on kuitenkin vielä noin seitsemän viikkoa aikaa, joten valmistautumista päästään tekemään poikkeuksellisen paljon ulko-olosuhteissa kesäsäissä.

Royals harjoittelee tällä hetkellä kotimaisella rungollaan. Tällä hetkellä on lähes varmaa, että ruotsalaiset Eric Blomgren ja Nicholas Peterson saadaan kokoonpanoon täksi kaudeksi, ja heidän on tarkoitus liittyä kuninkaallisiin heinäkuun taitteessa.

Sen sijaan pelinrakentajaksi kaavailtua Chris Merchantia emme todennäköisesti näe Vaahteraliiga-kentillä johtuen Pohjois-Amerikan vallitsevasta pandemiatilanteesta. Jos mahdollista, Merchant liittyy Royalsiin, mutta se on epätodennäköistä.

– En jaksa uskoa siihen todenköisyyteen, että Merchant meillä pelaisi. Varmaksi en osaa sanoa, mutta turvallisin kuvio on tällä hetkellä se, että häntä ei lasketa meille mukaan, Evwaraye sanoo.

Tällä hetkellä omista pelaajista pelinrakentajapaikkaa pelaavat Wasa Dogseissa tonttia hoitanut Lauri Saari ja ennen Yhdysvaltojen jaksoaan paikkaa pelannut Lamin Latikka. Seuran omia miehiä ajetaan pelinrakentajanpaikalle sisään heinäkuun harjoituksissa.

– Meillä on kaksi kundia, jotka ovat kyvykkäitä pelinrakentajaksi. Voi olla, että menemme jommallakummalla heistä tai ei kummallakaan, se ei ole vielä kiveen hakattua. He voisivat asettua systeemiin, mitä tälle kaudelle olemme suunnitelleet, Evwaraye arvelee.

Stacey Thomas johtaa kuninkaallisten peliä tulevalla kaudella.

– Tässä vaiheessa peruspakettimme on paikalliset pelaajat ja Eric ja Nicko, hän jatkaa.

Royals aloittaa pelinsä Vaahteraliigassa 1. elokuuta, kun Butchers saapuu vierailulle Vaasaan. Kausi on tänä vuonna poikkeuksellisen lyhyt ja runkosarja käsittää vain viisi ottelua. Kuninkaallisten riveissä kautta 2020 kautta käsitellään valmistautumisena tulevaan.

Kotipelejä on runkosarjassa tällä kaudella vain kaksi kappaletta.

– Enemmän toivoisi tietysti kotipelejä, mutta tällä mennään. Ajatuksena on se, että kauden jälkeen päästään rakentamaan heti uutta. Nyt saadaan tietyille pelaajille kokemusta ja hiottua systeemejä, joita voidaan käyttää ensi kaudella. Aika näyttää, millainen kaudesta tulee, Evwaraye sanoo lopuksi.

Katso Royalsin päivitetty rosteri tästä!