Mitä kuuluu Royalsille koronapandemian keskellä?

Koronapandemia kurittaa Suomea ja koko maailmaa. Monin paikoin kaikki tapahtumat ovat peruttu ja urheilumaailmaa polkee paikallaan rajoitusten vuoksi. Myös Royalsin toiminta on turvallisuussyistä ollut jäissä jo hetken aikaa.

Royalsin pre-season oli juuri käynnistymässä, kun koronapandemia löysi Suomeen toden teolla. Yhteisiä harjoituksia ei ole joukkueella hetkeen ollut, ja kukin pelaaja on valmistautunut kauteen omalla tavallaan niissä puitteissa, kun se on poikkeusoloissa ollut mahdollista.

– Juuri kun kauteen valmistautuminen oli lähtemässä liikkeelle kuumimmin, jouduimme muuttamaan, ei pelkästään valmistautumista, vaan koko elämäämme. Kuten kaikki muutkin urheilulajit, olemme tällä hetkellä yhteisten harjoittelun kannalta pysähdyksissä. Pelaajia on kehotettu pysymään aktiivisina ja tekemään mahdollisimman paljon omatoimisia harjoituksia, Royalsin GM Seppo Evwaraye kertoo.

Erilaisia arvioita pandemian päättymisestä on esitetty, mutta kukaan ei tarkalleen tiedä, koska poikkeusolot loppuvat. Lienee kuitenkin äärimmäisen epätodennäköistä, että kausi pelataan sellaisena kuin se on alun perin ilmoitettu pelattavaksi.

Tilannetta seurataan Royalsisssa ja sen mukaan arvioidaan, koska pelikentille ja treeninurmille päästään palaamaan. Tähän saakka on peruttu iso määrä harjoituksia ja leirejä.

– On vaikea sanoa, pääsemmekö edes heti tilanteen päätyttyä takaisin yhteistreeneihin. Tällä hetkellä valmistaudumme sillä ajatuksella, että kausi pelataan, mutta sitä ei toki pelata jo ilmoitetun aikataulun mukaisesti. Onko kausi lyhempi tai onko siinä jotain poikkeussääntöjä, en ryhdy arvioimaan sitä tässä vaiheessa, Evwaraye sanoo.

Urheiluseurat ovat järjestään taloudellisissa vaikeuksissa, ja siltä ei ole vältytty myöskään amerikkalaisen jalkapallon puolella. Yksi kausi ilman peliäkään olisi valtava pettymys, mutta mikäli pandemiatilanne jatkuu, se on ainut oikea ratkaisu.

– Sanomatta on selvää, että vaikutukset ovat kovat. Vaikka ne ilmeisimmät vaikutukset ovat taloudelliset, on tämä iso shokki myös meidän urheiluyhteiskunnallemme. Olemme ottaneet itsesään selvyytenä, että kaudet pelataan aina ja niin edelleen. Tämä on monelle nuorelle, ja miksei vanhemmallekin, urheilijalle iso henkinen haaste. Olisi iso sääli, jos kausi jäisi pelaamatta, mutta meidän pitää taata kannattajille ja urheilijoille turvallinen ympäristö osallistua, Evwaraye linjaa.

Tulevalle kaudelle Royals ehti jo tekemään sopimuksia ulkomaanvahvistusten kanssa, mutta tilanteen ollessa tämä, on niihinkin jouduttu reagoimaan. Jos kausi alkaakin joskus myöhemmin kesällä, on mahdollista, että kuninkaalliset marssivat kentällä täysin kotimaisella kokoonpanolla.

– Kaikki ulkomaanvahvistuksien pelaajasopimukset ovat toistaiseksi jäissä. Olemme informoineet heitä tilanteesta. Totta kai he ovat pettyneitä, kuten mekin olemme, mutta meillä ei ole kristallipalloa, mistä varmuudella voisimme tulkita, koska voimme heidät tänne tuoda. Jos voimme tuoda koko kaudella.

– Meillä on porrastettu suunnitelma ulkomaalaisvahvistusten osalta. Kunnes matkustus eri maista todetaan turvalliseksi, valmistaudumme kauteen omalla kotimaisella rungollamme ja olemme valmiit pelaamaan myös kauden tällä tavalla.

Oma pelaajarunko on nuorentunut jälleen pykälän, ja omia uusia pelaajia on marssinut sisään Vaahteraliiga-kokoonpanoon. Seppo luottaa siihen, että nuorten esiinmarsseja nähdään taas tulevalla kaudella, jos se pelataan.

– Joukkueemme on ikärakenteeltaan ja taidoiltaan hyvässä tilanteessa. Tämä kausi on kaavailtu viimeiseksi sellaiseksi, kun ajamme omia nuoria sisään niinkään katsomatta pelillistä tulosta. Nuoret ovat kehittyneet sen verran vauhdilla fyysisesti ja pelillisesti, että kyllä välieräpaikka tai mitalipaikka ovat mahdollisia, jos kausi pelataan. Parasta asiassa on, että nyt jo pelaavien nuorien takana on nousemassa seuraava 4-5 pelaajan ryhmä, jotka ovat valmiit kaudelle 2021.

Joukkueen tavoite on kehittyä sille tasolle, että joka vuosi pystytään taistelemaan mitaleista. Toistaiseksi kuitenkin harjoitellaan tilanteen sallimissa puitteissa omatoimisesti ja kauden alusta odotellaan tietoa. Tärkeintä tällä hetkellä on, että epidemia saadaan pysäytettyä.

– Tällä hetkellä emme voi kuin odottaa SAJL:n ja Suomen hallituksen päätöksiä siitä, koska on turvallista aloittaa yhteistoiminta uudestaan. On meidän kaikkien vastuulla kääntää epidemian leviäminen laskuun ja saada normaaliolot takaisin, joten toimitaan fiksusti. Pysykää terveenä, Evwaraye toivoo lopuksi.