Young jatkaa, Cutlan siirtyy

chris-young-entrance-by-samppa.PNGWasa Waild Royals sai loistavan joululahjan, kun Vaahteraliigan kauden 2016 ja kenties koko historian paras pelaaja, LB #4 Chris Young solmi jatkosopimuksen Vaahteramaljaan tähtäävän Royalsin kanssa. Samassa pukinkontissa tuli myös toinen todellinen huippulahja, kun Seinäjoen Crocodilesia kolme kautta menestyksekkäästi vahvistanut, kauden 2016 Vaahteraliiga All Stars laitahyökkääjä ja potkaisija Spencer Cutlan päätti siirtyä Kuninkaallisiin. Ulkomaalaisvahvistusten osalta Royalsin pullat ovat loistavasti uunissa, sillä nyt on solmittu sopimukset mm. Vaahteraliigan parhaan pelaajan ja puolustajan (LB Young), parhaan hyökkääjän (QB Sottilare) ja parhaan potkaisijan sekä All Stars -laitahyökkääjän kanssa (Cutlan). (Pelitilannekuvat: Samppa Toivonen )

On myös hyvä muistaa, että tähän vahvistusten vakuuttavaan joukkoon kiinnitettiin jo aikaisemmin, kauden 2015 Vaahteraliigan paras pelaaja sekä All Stars -laitahyökkääjä ja puolustuksen takakentän pelaaja #80 RJ Long , joka viime kaudella tuli vasta heinäkuussa mukaan Kuninkaallisiin ja välittömästi vakuutti kaikki siitä, että hän todellakin on huippupelaaja. Unohtaa ei sovi myöskään Suomi-statuksella pelaavaa, mutta yhdysvaltalaista DB #33 Stacey Thomasia , jolta löytyy NFL-kokemusta ja useampikin Vaahteraliigan All Stars -valinta.

chris-young-vs-chris-douglas-2016-by-samppa.PNGTähän mennessä julkaistut vahvistukset ovat myös sopiva sekoitus kansallisuuksia ja pelipaikkoja. Sääntöjen mukaanhan pelaavassa kokoonpanossa saa olla enintään kolme, ei EU-kansalaisuuden omaavaa pelaaja, joista korkeintaan kaksi saa olla samanaikaisesti kentällä. Nyt julkaistusta viidestä vahvistuksesta ei EU-status on QB Sottilarella, WR/DB RJ Longilla sekä LB/RB Youngilla. EU-status taas löytyy DB/WR Thomasilta sekä WR/K Cutlanilta. Kaikilla paitsi Sottilarella on käyttöä useammallakin pelipaikalla ja jos ajatellaan perustilannetta, niin hyökkäyksessä pelinrakentaja Sottilare vie toisen ei EU -paikan ja laitahyökkääjä Long toisen, mutta jos Young tulee keskushyökkääjäksi, niin Thomas voi tulla Longin tilalle laitahyökkääjäksi ja Cutlanhan saa olla kentällä molemmissa tapauksissa ja tilaa jää vielä ns. oman kylän laitahyökkääjillekin. Puolustuksessa taasen Young vienee aina yhden ei EU -paikan ja näin ollen tilaa jää vielä Longille sekä tottakai Thomasille.

Erikoisjoukkueissa tarvitaan kolmen eri potkutyypin osaajia, 1. Aloituspotku (puoliaikojen alussa ja pistesuoritusten jälkeen), 2. Lentopotku (kun hyökkäys hyytyy ja luovutaan pallosta) 3. Potkumaali (joko kolmen pisteen kenttäpotkumaali tai TD:n jälkeinen lisäpiste). Viime kaudella Royalsilla oli etenkin alkukaudesta vaikeuksia potkumaalien suhteen, mutta Arto Similän opeilla Goodwill George alkoi kauden vanhetessa saada potkupeliään hyvälle mallille. Tästä huolimatta Cutlanin monipuoliselle potkuosaamiselle on varmasti käyttöä etenkin, kun lentopotkut suorittanut OL David Beale ei jatka Kuninkaallisissa. Lisäksi Georgen ominta aluetta ovat aloituspotkut, mikä taas lienee Cutlanin ns. heikoin osa-alue. Näin nämä kaksi täydentävät hyvin toisiaan ja Cutlan pystyy varmasti tuomaan myös Georgen potkupeliin uusia ulottuvuuksia.

lb-chris-young.jpgLB #4 Chris Youngin jatkosopimuksen varmistuttua Royal press yhytti miehen ja kysymyksiä ja kommentteja vaihdettiin menneen kauden suorituksista sekä odotuksista ja tulevaan kauteen valmistautumisesta. Näitä ja Vaahteraliigan parhaan pelaajan palkintoaan sekä kommentteja siitä, että hän saattaa olla jopa historian paras Vaahteraliigassa esiintynyt pelaaja, Young kommentoi ammattimaisin sanakääntein, ”On äärimmäinen kunnia saada tuollainen palkinto sekä maininta kilpakumppaneilta Vaahteraliigassa ja Suomessa. Kokemukseni pelaamisesta Vaahteraliigassa Royalsin väreissä on ikimuistoinen. Minulla oli mahdollisuus pelata mahtavien joukkuekavereiden ja valmentajien kanssa. Olen kiitollinen, että minulla oli mahdollisuus kamppailla muita joukkueita vastaan Royalsin kanssa enkä malta odottaa tulevaa kautta. Kuluva off season on sujunut mahtavasti ja suunnittelen palaavani kevyempänä ja nopeampana, jotta voin antaa joukkueelle entistä enemmän, riippumatta siitä millä pelipaikalla minua tarvitaan. Juoksen ja nostelen painoja jatkuvasti ja suunnittelen palattuani antavani vielä suuremman panoksen kuin annoin viime kaudella.

the-beast-vs-roo-2016-young.PNGViime kaudella minulla oli paljon hienoja kokemuksia ja nautin eniten siitä, kun sain pelata ja tutustua Suomeen. Yllättävintä oli suomalainen kulttuuri. Olin ensimmäistä kertaa Euroopassa ja oli hienoa nähdä ja kokea sellainen kulttuuri mitä ei normaalisti, joka päivä näe. Tykkäsin olla suomalaisten seurassa ja heidän luomasta tunnelmasta pelatessamme amerikkalaista jalkapalloa. Minulla on mahtava fiilis sen suhteen, että tulen pelaamaan toista kautta Royalsiin. Odotan tulevia kamppailuja ja lähestyvää kautta. Aion kehittää joukkuetta ja itseäni tekemällä kovasti töitä ja olemalla valmiina pelaamaan jokaisen ottelun, tekemään isoja pelejä ja innostamaan joukkuekavereita.”

Royal press nosti esille myös menneen kauden henkilökohtaisia tilastoja (Vaahteraliigan ennätykset ensin ja Youngin tilasto sitten: säkit 12 / 9, taklaukset linjan takana 23,5 / 21,5) ja kysyi onko noiden ennätysten rikkominen yksi tulevan kesän tavoitteista? Young jatkoi ammattimaisella otteella ”On kiva nähdä kuinka lähellä olin noita ennätyksiä ja jos rikon ne ensi kesänä niin olen erittäin iloinen, mutta tärkeintä on voittaminen ja se on se mitä Wasa Royals tekee ja mihin se keskittyy läpi koko kauden.”

headcoach-booker.JPGPäävalmentaja Booker kommentoi Youngin jatkosopimusta seuraavasti ”Chrisiä minun ei tarvitse syvällisemin analysoida. Peliesityksillä ansaittu Vaahteraliigan MVP-tittelu puhuu puolestaan. Puolustuspelaamisessa asenne on kriittisen tärkeää ja on mahtavaa, että Chris palaa johtamaan puolustustamme ja luomaan sille dominoivaa asennetta. Uskon, että Chris muuttaa vastustajan hyökkäysten pelisuunnitelmia ja hän yksi vastustajaan peliin vaikuttavimmista yksittäisistä pelaajista, joita olen Euroopan kentillä nähnyt. Chrisin kaliiberin kaveri ei ainoastaan muuta koko pelin kulkua, mutta se auttaa myös pelaajia hänen ympärillään. Odotan, että pääsen työskentelemään hänen kanssa ja auttamaan häntä suoriutumaan vielä viime kauttakin paremmin.”

 


Spencer Cutlan

cutlan-ja-young-2016-by-samppa.PNGRoyal press tavoitti, 180 senttien ja 85 kiloisen Cutlanin jouluun valmistautumisen lomasta ja keskusteli Walesin ihmeen kanssa mm. lajitaustasta, potkimisen ja kiinniottamisen eroista sekä tietysti tulevasta kaudesta ja Kuninkaallisista. ”Ennen kuin siirryin Crocoihin, pelasin kolme kautta Ison-Britannian sarjoissa. South Wales Warriors oli ensimmäinen joukkueeni ja sitä seurasi Bristol Aztecs. Olen aina pärjännyt urheilussa ja se, miten päädyin jenkkifutikseen, on sinänsä aika hassu tarina. Olin katsomassa ensimmäistä NFL otteluani parhaan ystäväni kanssa, kun puoliajalla parin juoman jälkeen googletin joukkueita Walesissa. Sattui niin sopivasti, että South Wales Warriorsilla oli try-out parin viikon sisällä ja päätin osallistua. Ensimmäisen kauden jälkeen voitimme kakkossarjan mestaruuden ja minut valittiin Ison-Britannian maajoukkueeseen. Siirryin Bristol Aztecsiin pelinrakentajamme Gareth Thomasin kanssa, joka on muuten Crocodiles-joukkuekaverini Timothy Thomasin isoveli. Gareth on alkuaikojen motivaattorini ja hän sai minut rakastumaan tähän lajiin, olen siis paljosta hänelle velkaa.

Päädyin aikanani Crocodilesiin, kun ystäväni oli suositellut minua kauden 2013 valmennusryhmälle. Muutaman kuukauden keskustelujen jälkeen he päättivät kokeilla onneaan ja tekivät kanssani sopimuksen kaudelle 2014. Miksi he ottivat riksin? Briteillä ei ole Euroopassa suurta mainetta jenkkifutareina, mutta meillä on muutamia todella hyviä pelaajia. Joka tapauksessa olen melko varma, että kolmen kauden suoritusteni perusteella riskinotto kannatti.

Potkaiseminen ja laitahyökkääjänä oleminen ovat kaksi täysin eri maailmaa. Potkiminen vaatii kylmähermoisuutta ja keskittymistä vain yhteen asiaan, palloon. Laitahyökkääjänä pelaaminen taasen on kuin ajaisi 150 km/h liikenteen seassa ja pelaisi samalla Tetristä puhelimella. Oma juoksukuvio, puolustuksen huomiointi, ajoitus, pallon kiinniotto, eteneminen kiinnioton jälkeen, jne. Todella paljon asioita tapahtuu käytännössä samanaikaisesti. Rakastan potkimista ja jalalla tekemäni pisteet voivat olla voiton kannalta kriittisiä, mutta pitää sanoa, että se fiilis minkä saat syötön vastaanotoista ja yksi vastaan yksi tilanteista voittaa potkimisen joka kerta.

cutlan-2016.PNGKauden viimeisen ottelun jälkeen pidän aina jonkin aikaa vapaata. Tauon jälkeen kun palaan kuntosaliharjoittelun pariin keskityn kestävyyden ja etenkin lihaskestävyyden palauttamiseen. Joulun jälkeen fokus siirtyy voimanhankintaan, juoksuvoimaan ja jenkkifutikselle tyyppillisiin harjoitteisiin. Tällä kertaa keskityn myös ruokavalioon. Vaikka se joistain voi kuulostaa oudolta niin minun haasteeni riittävän määrän syöminen. Olen alkanut varmistamaan, että saan riittävästi polttoainetta harjoitteluun ja uskon, että tältä pohjalta voin kehittyä voimakkaammaksi, nopeammaksi ja paremmaksi.

Tulevan kauden kauden joukkue on todella kiinnostava. Ensimmäiseksi, PETO palaa takaisin! En malta odottaa, että pääsen pelaamaan Chrisin (LB #4 Chris Young) kanssa ja oppimaan häneltä niin paljon kuin mahdollista. Toisekseen saan jatkaa pelinrakentajani kanssa. Minä ja Justin (Sottilare) tulemme mahtavasti toimeen kentällä ja sen ulkopuolella ja se on auttanut meitä olemaan menestyksekäs yhdistelmä. Olen kuullut, että meitä on kutsuttu jopa Vaahteraliigan Bradyksi (QB) ja Edelmaniksi (WR) (toim. huom. ko. kaksikko nousi NFL:ssä legendaariseksi tutkapariksi pelatessaan yhdessä New England Patriotsissa). Lisäksi viime kausien suomalaiset avainpelaajat ovat pysyneet joukkueessa ja se on elintärkeää joukkuehengen kannalta. Ou jee ja mainitsinko jo yhden parhaista DB/WR uhista eli RJ Longin joka on myös joukkueessa? Tulossa on mahtava kausi!
Odotan erittäin innokkaasti, että pääsemme aloittamaan yhdessä joukkueen kanssa ja hitsautumaan yhteen sekä keskittymään ensimmäiseen otteluun. Let the pre-season begin. Royal Up!”

headcoach-booker.JPGMyös päävalmentaja Booker arvostaa Spencerin osaamisen varsin korkealle, ”Kun katsoin filmiä Justinista (QB Sottilare), Spencer oli pelaaja joka nousi filmiltä esiin. Hän juoksee kuvat (toim. huom. laitahyökkäjälle kutsutut kuviot/reitit engl. route) erinomaisesti ja osaa mahtavasti muuntaa tekemisensä sen mukaan miten puolustus pelaa. Kuvien joukseminen on oma taiteenlajinsa ja sen ymmärtämiseen on todella paneuduttava. Spencerin filmi osoittaa, että hän ammattimaisesti sitoutunut ja käyttänyt aikaa taitonsa kehittämiseen. Hän ei ole ainoastaan merkittävä tekijä hyökkäyksessämme vaan myös ase erikoisjoukkueisiimme potkaisijana ja punttaajana (lentopotkaisija). Spencer edustaa juuri sitä mitä hyökkäyspelissämme tavoittelemme ja valmentaja olen erittäin innostunut löytämään tapoja, millä saamme pallon hänen käsiinsä.”

Seppo_Evwaraye_2016.jpgGM Seppo Evwaraye toivottaakin uuden nahkansa luoneen Kuninkaallisen eli Spencer Cutlanin avosylin Kuningaskuntaan, eikä Royal press voi olla huomamatta pientä pilkettä miehen silmäkulmassa, ”All-star pelaaja kahdella eri pelipaikalla eli voisi sanoa että nyt saatiin ehkä kaksi yhden hinnalla? Hän tulee auttamaan meitä monessa vaiheessa peliä (hyökkäys, erikoisjoukkueet; potkujen palautus sekä potkut). Hänenkin tapauksessaan yhteydenotto tuli pelaajalta ja kuten lähtevästä seurasta sanottiin, että hyvin kelpaa muille heidän valkkaamat kaverit, niin täytyy sanoa että kyllä kelpaa ;). ” Evwaraye oli Youngin jatkosopimukseenkin luonnollisesti varsin tyytyväinen, ”Chris on Vaahteraliigan vaarallisin ja arvokkain pelaaja, ehdoton eliitti. Hänen takaisin tuominen oli meidän puolustuksen #1 prioriteetti. Tulevalla kaudella etsitään keinoja siihen miten hyödyntää hänen taitojaan vielä enemmän eli miten saadaan hänet asemiin mistä hän pääsee entistä paremmin tuhoamaan vastustajan pelejä.”

Loppuyhteenvetona onkin helppo todeta, että jokainen tähän mennessä julkaistusta viidestä ulkomaalaisesta on takuuvarmasti huippupelaaja ja osoittanut jo aikaisemmin kuuluvansa Vaahteraliigan eliittiin, tältä osin asiat siis ovat kunnossa eikä menestys tule jäämään heistä kiinni. Nyt onkin sitten Vaasalaisten runkopelaajien jälleen tehtävä off-seasonilla todella rajusti töitä, jotta he pystyvät vielä kerran nostamaan tasoaan pykälällä ja tuomaan Kirnun ja Maljan Vaasaan.