Walter Vasanoja palaa Royalsiin

Kaksi kautta Yhdysvalloissa, University of Wisconsin–La Crossessa pelannut ja opiskellut Vasanoja tulee jenkkifutisperheestä. Vaasassa kasvanut Walter oli Wisconsinissa yhdessä veljensä Oliverin kanssa ja yhdessä nuorukaiset ovat lajia pelanneet myös Vaasassa, ennen siirtymistään rapakon taakse. Samassa yhteydessä ei voi jättää mainitsematta veljesten isää, Raine Vasanojaa, joka oli kovan luokan Vaahteraliigatukimies ja niitä harvoja Ruotsin maajoukkuepelaajia, jotka ovat saanet kutsun myös Suomen maajoukkueen leirille. Ehtipä Vasanojien kolmikko edustaa samaankin aikaan vaasalaista edustusjoukkuetta, muutamia vuosia ennen Kuningaskunnan perustamista. (tsekkaa pala historiaa täältä)

Royals Press tavoitti Suomeen palanneen Walterin ja kun tulevan kauden joukkue löytyi kotikaupungista, niin luonnollisesti ensimmäinen kysymys oli miltä paluu kotikonnuille tuntuu. Vasanoja kertoi tästä ja muista kuulumisista seuraavasti, ”Hyvältä tuntuu. Ehdin jo sopeutua parin vuoden aikana tosi hyvin jenkkikulttuuriin, joten ensimmäinen viikko Suomessa oli itse asiassa pieni käänteinen kulttuurishokki, mutta olen nyt alkanut taas tottumaan. Vaasa on muuttunut myös suhteellisen paljon. On kiva nähdä, että täällä on paljon uutta. Kauteen lähden erittäin nälkäisillä fiiliksillä. Koen, että olen kehittynyt huomattavasti jenkkifutarina ja urheilijana, ja haluan todistaa, että kuulun maamme parhaimmistoon. Minulla on ollut Suomessa aikaisemmin ihan hyviä kausia, mutta vielä ei ole sellaista räjähdysmäistä läpimurtoa ollut. Nyt olisi sen aika.

UWL eli ylipistojoukkueeni pelaa WIAC-konferenssissa, joka on USA:n ylivoimaisesti kovin D3-konferenssi. Konferenssin taso on verrattavissa D2-fudikseen. Peli oli huomattavasti nopeampaa, koska pelaajien oman liikkumisen lisäksi he olivat fiksumpia, teknisesti parempia ja intensiivisempiä. Koska kyseessä oli D3-futis, pelaajat eivät välttämättä olleet aivan yhtä isoja kuin joissain Euroopan liigoissa, mutta liikkuivat paremmin. Parasta yliopistojenkkifutiksessa oli jatkuva kilpailu paikoista ja jatkuva suorittamisen paine. Siellä oli pakko katsoa filmiä ja pelikirjaa aina kun ehti, jotta olisi valmis, kun näytön paikka tuli harjoituksissa tai peleissä.

Tein Europlayers-sivulle profiilin kauden jälkeen selvittääkseni eri joukkueiden kiinnostuksen määrän, ja sain yhteydenottoja runsaasta kymmenestä joukkueesta eri liigoista. Pohdin asiaa aika kauan, mutta loppujen lopuksi oli helppo päätös palata Royalsiin. Suurimmat syyt päätökseeni olivat voittamisen halu Vaasassa ja kotiyleisön edessä pelaaminen.”

Walter Vasanoja ei ole Royals-organisaatiolle siis missään nimessä uusi kasvo, vaan Walle on ollut takakentän lukkona joukkueen kolme ensimmäistä kautta, mutta tulevana kesänä mies pääsee testaamaan tekemistään ensimäistä kertaa Vaahteraliigakentille, joten siinä mielessä joukkue saa riveihinsä uutta verta. Puolustuksen takamiehenä pelaava Walter tuokin Royalsin takakentälle lisää laadukasta leveyttä ja mahdollistaa erilaisten kombinaatioiden käytön puolustuksessa. Royals Press toivottaa Wallen erittäin lämpimästä takaisin Kuninkaalliseen perheeseen.

Yleisesti voidaan todeta, että tulevasta Vaahteraliigakaudesta on tulossa erittäin mielenkiintoinen. Helsinki Roosters on metsästämässä seitsemättä perättäistä mestaruuttaan, mutta haastajia kyllä riittää. Useammallakin joukkueella sukupolvenvaihdos ja uuden rakennusvaihe on takana ja edessä on ne vuodet jolloin menestystä on lupa odottaa. Mm. Tampere Saints on rakentanut joukkuettaan jo kaksi kautta Vaahteraliigassa, Porvoo Butchersin nuoret huiput ovat kasvamassa parhaaseen miehuuteensa, Seinäjoen Crocodiles sai pitää paikkansa parhaiden joukossa, kun Turku Trojans luopui sarjapaikastaan ja nyt Seinäjoella ollaan jälleen laittamassa kaikki mahdollinen peliin, että vähintään Lakeuksien herruus saataisiin takaisin. Uusi tulokas Kuopio Steelers on Royalsille ja Vaasalaisille äärimmäisen tiukka vihollinen, jos Seinäjoki on rakas vihollinen, niin Kuopiosta on vaikea sanoa edes sitä, mutta hyvä niin, sillä armottomia tunteita sisältävät kamppailut tarjoavat parasta viihdettä ja sykähdyttävimpiä hetkiä.

Royals ja Steelers ovat kohdanneet kerran aikaisemmin ja se oli Royalsin historian ensimmäisellä kaudella, vuonna 2013. Tuolloin kyseessä oli Vaasassa pelattu II-divisioonan välierä ja sen kamppailun Royals vei 34-0. Syytä lienee mainita, että Steelers ei saanut tuolloin jalkeille aivan parasta mahdollista joukkuetta. Tulevana kesänä tilanne on kuitenkin aivan uusi ja vain muutama Kuninkaallinen tuosta 2013 ryhmästä jatkaa enää pelikentällä sotisopa päällä taistelua maineesta ja kunniasta. Nousijaa ei voi missään nimessä väheksyä, sillä siksi kovia joukkueita on I-divisioonasta viimevuosina Liigaan noussut. Kahtena edellisenä vuonna nousija on raivannut heti ensimmäisellä kaudella tiensä aina välieriin asti ja tuskin Steelersin tavoitteet ovat yhtään alempana, sillä sen verran ahkeria kuopiolaiset ovat pelaajamarkkinoilla olleet. Suurimpana kysymysmerkkinä on viime kauden nousija ja runkosarjan kolmoseksi yltänyt Hämeenlinna Huskies, sillä joukkue on mitä ilmeisemmin käymässä läpi aikamoisen muutoksen ja löytyykö Hämeenlinnassa uusi resepti menestykseen, niin se jää nähtäväksi. Samaa voidaan toki sanoa myös Royalsista, muutoksia on luvassa, mutta runko on säilynyt hyvin ja sen päälle on hyvä rakentaa. Tulevan joukkueen rosteri alkaakin olla vahvasti mallillaan ja nyt ovat alkaneet ne hetket, kun vahvistusuutisia alkaa olla lupa odotella enenevissä määrin.