Todella kova nimi Royalsin päävalmentajaksi

Wasa Royalsin tuore päävalmentaja on 34-vuotias Brett Morgan Yhdysvalloista. Morgan on erittäin kokenut valmentaja ja toiminut NFL-seurojen mukana erilaisissa tehtävissä, mitkä liittyvät pääasiassa pelaajien scouttaamiseen ja vapaiden agenttien leirittämiseen. Tällä hetkellä hän on päätoimessaan NCAA:n I-divisoonan FCS -tason Eastern Kentucky Universityn hyökkäyksen laadunvarmistajana ja pelinrakentajien valmentajana. Morgan on kymmenvuotisen ammattivalmentajauransa aikana toiminut HC:n ja GM:n tehtävissä myös Euroopassa ja Brasiliassa. Kanadassa hän toiminut CFL-joukkue Calgary Stampedersin hyökkäyksen apuvalmentajana toimien pääasiassa pelinrakentajien ja laitahyökkääjien valmennuksessa sekä scoutin tehtävissä.

Morganin äärimmäisen laajaan valmennus- ja lajikokemukseen kuuluu myös vierailevana valmentajana toimiminen mm. Wake Forest Universityn (NCAA I-div FBS) ja Eastern Michigan Universityn (NCAA I-div FBS) jenkkifutisohjelmissa. Hän on myös toiminut hyväntekeväisyyspohjalta Elite 11 -ohjelmassa (jonka alumneja ovat mm. Andrew LuckDrew Brees ja Tim Tebow) pelinrakentajien ohjaajana ja lisäksi hän vetää omaa 904 Elite pelinrakentaja-akatemiaa, minkä puitteissa sadat juniori-, lukio-, yliopisto- ja ammattilaispelinrakentajat kehittävät osaamistaan. Kun Morganilta kysyttiin keväällä 2016, keiden kovien pelinrakentajien kanssa hän on tehnyt töitä, niin hän nimesi CFL ajaltaan Bo Levi MitchellinDrew Taten ja Kevin Glennin. Jenkkiyliopistopelinrakentajista hän nosti esiin John Wolfordin Wake Forest Universitystä, joka pääsi tänä syksynä kokeilemaan siipiään New York Jetsin NFL-joukkueessa sekä Carson Royalin (toim. huom. kuka voisikaan olla parempi QB Kuninkaallisiin?) Florida A&M:stä (NCAA I-div FCS)  ja Luke Del Rion University of Floridasta (NCAA I-div FBS).

Oman pelaajauransa aikana Morgan olikin juuri pelinrakentaja ja siitä jatkumona hänen intohimonsa pelipaikkaa kohtaan on vienyt hänet pitkälle, samalla kun hän on laajentanut osaamistaan lajin eri osa-alueille. Morgania onkin kuvattu nuoreksi hyökkäyspelin velhoksi, jonka erityisosaamisalueena on pelinrakentajat ja joka on päävalmentajana ansainnut voittoisat kannuksensa. Morgan löytyykin myös, monelle Kuninkaallisia seuranneelle, tutun istanbulilaisen Koç Ramsin menestyksen taustalta, sillä juuri Morgan johdatti vuonna 2016 Ramsin seuran historian ensimmäiseen maansa mestaruuteen täydellisellä 10-0 voittosaldolla. Samalla kaudella Champions Leaguessa Rams päihitti mm. hallitsevan Ruotsin mestarin Carlstad Crusadersin. Sittemmin Ramsissa on vaikuttanut mm. Royalsin kauden 2017 päävalmentaja John Booker ja ruotsalaisvahvistukset OL Eric Blomgren ja WR/DB Nicholas Peterson.

Jos viime kaudelle palkatulla päävalmentajalla, hyvistä ennakkoasetelmista huolimatta, tekeminen jäi pääasiassa puheasteelle, niin nyt uudelta päävalmentajalta on lupa odottaa todella paljon. Kaikista organisaatioista missä Morgan on vaikuttanut, on palaute ollut selkeän positiivista. Royals Pressin näkemyksen mukaan Morgan on mahtava palanen Royals organisaatioon. Hän tuntee jo ennestään eurooppalaisen jenkkifutiksen, sekä pelaajamarkkinat niin Suomessa, Euroopassa, kuin Yhdysvalloissakin ja hänen pelinrakentajiin liittyvä osaamisensa avaa loistavat mahdollisuudet kasvattaa seuraan kotimainen huippupelinrakentaja tai ajansaatossa useampiakin. Ensikädessä katseet kohdistuvat lupaavaan nuoreen Jere Bymaniin ja vielä nuorempaan Leevi Talsoon. Lisäksi peliuransa jo päättäneet konkarit Juuso Saikko ja Anssi Viiru pystyvät varmasti koulimaan omilla ja Morganin opeilla uusia pelinrakentajia vielä vuosia Morganin jälkeenkin, eivätkä laitahyökkääjätkään tule jäämään tästä edusta osattomiksi.

Royals Pressin haastattelussa HC Morgan kertoi itsestään ja ajatuksistaan, avaten keskustelun periamerikkalaiseen tapaan, ”Olen erittäin innoissani liittymisestä vaasalaiseen yhteisöön ja tullakseni tuottavaksi osaksi sitä. Tiedän, että Vaasa on kaunis kaupunki, missä on hienoja asukkaita ja Suomi on rakentanut itsensä yhdeksi arvostetuimmista maista maailmassa. Olen luonnonystävä ja jenkkifutiksen ulkopuolella haluankin tutustua kaikkeen mahdolliseen.  Puolisoni Marjan Naghavi tulee mukaani, joten vapaa-aikana tulemme tutustumaan paikkoihin yhdessä. En kuitenkaan tule tekemään paljoakaan jalkapallon ulkopuolella. Olen Vaasassa kehittääkseni ohjelmaamme ja jokaista yksilöä sen sisällä. Pyrin pysymään avarakatseisena ja innokkaana oppimaan. Olen hyvä kommunikoimaan ja se auttaa, kun tekee monimutkaisesta asiasta helpompaa ymmärtää. Valmentaminen on opettamista ja hyvät opettajat pystyvät muuntamaan tiedon yksinkertaiseksi, tiiviiksi paketiksi. Mielestäni hyvien johtajien tulee pitää ihmiset vastuuvelvollisina ja rehellisinä itseään kohtaan. Loppupelissä paras valmennuksellinen piirteeni on kuitenkin ymmärrys siitä, etten vielä hallitse edellä mainittuja asioita mestarillisesti.

Ikimuistoisin jenkkifutismuistoni apuvalmentajana oli pudotuspelit CFL:ssä kohti Grey Cupia etenkin 2012, kun pääsimme finaalin asti, se oli uskomaton oppimiskokemus ja olen ikuisesti kiitollinen siitä. Päävalmentajana ikimuistoisinta on toistaiseksi ollut se, kun johdin Koc Ramsin Carlstadiin ja voittoon Carlstad Crusadersista. Rams ei ollut vielä koskaan voittanut maansa mestaruutta, joten se oli jotain todella erityistä. Se voitto siivitti meidät loppukaudesta Euroopan Final Fouriin ja kotimaassa ensimmäiseen Turkin mestaruuteen. Se on asia mistä olen erittäin ylpeä. Scouttaamisen osalta on joka kerta ikimuistoista olla sisällä NFL organisaatioiden rakennuksissa ja toimia joukkueiden ja henkilökunnan kanssa heidän toimitiloissaan.  Pyrin olemaan ottamatta itsestäänselvyytenä niitä suhteita ja mahdollisuuksia mitä sieltä olen saanut, se on unelmien toteutumista.

Tunnen itseasiassa useitakin pelaajia ja valmentajia Vaahteraliigasta. Olen joko scoutannut tai valmentanut heitä liittyen aikaisempiin valmennustehtäviini Euroopassa. Kun arvioin pelaajia, puhun usein heidän aikaisempien valmentajiensa kanssa, joten Vaahteraliiga on minulle jollain tasolla tuttu. Sarjana se on yksi arvostetuimmista Euroopassa ja sen piirissä on useita huippupelaajia ja valmentajia. Päädyin Royalsin päävalmentajaksi, kun olin yliopiston valmennustehtävissä USA:ssa, mutta etsin mahdollisuutta scoutata ammattimaisesti USA:ssa ja valmentaa samalla Euroopassa. Kun etsin sopivaa kuviota, niin yhteinen ystävämme otti yhteyttä Seppoon ja minuun. Kansainvälisesti Royalsin maine on erittäin hyvä ja ihailen Sepon työtä Vaasassa. Kun keskustelimme asiasta enemmän, niin oli selvää, että Royals olisi oikea pala kuvioon.   

Suhteeni jenkkifutikseen Euroopassa kehittyy edelleen. Olen rakastanut kokemuksiani ja olen entistä kiitollisempi saamistani mahdollisuuksista. Tänä vuonna kutsumus paluusta USA:han valmentamaan aiheutti minussa pientä ristiriitaa, mutta nyt olen erittäin sitoutunut valmentamaan Euroopassa ja arvostan tätä mahdollisuutta. Laji kasvaa Euroopassa eksponentiaalisesti ja sillä on täällä todella suuret mahdollisuudet. Jenkkifutiksen tulevaisuus näyttääkin Euroopassa mahtavalta ja olen sekä ylpeä, että innoissani saadessani olla osa sitä. Lähinnä sydäntäni on voittaminen. Vaikka minulla on pelinrakentajatausta, niin jenkkifutis perustuu aina fyysisyyteen ja kovuuteen. Kannustan jokaista organisaatiossamme omaksumaan oikeanlaista häikäilemättömyyttä ja häijyyttä, osaksi tulevan kauden identiteettiämme. Kaikki joukkueeni eivät kuitenkaan ole täysin samantyylisiä joka vuosi. Tulemme ajamaan sisään uusia ideoita, mitkä tekevät Royalsin seuraamisen erittäin hauskaksi tulevalla kaudella. ”

Seppo Evwaraye kommentoi uuden päävalmentajan rekrytointia seuraavasti, ”Jo toissa vuonna oli selvää, että päävalmentajan tulee olla päätoiminen, mikäli haluamme tavoitella sarjassa mestaruutta. Silloin valinta oli erittäin onnistunut ja John Booker johdatti meidät ensimmäiseen SM-mitaliin joukkueen historiassa. Juuri päättyneen kauden osalta ei ehkä tarvitse sen enempää kommentoida, kui, että se meni totaalisen täydellisesti penkin alle. Kesällä oikeastaan maajoukkuetauolla pääsin keskittymään kunnolla ajattelemaan jatkoa joukkueemme osalta. Tiesin, että minulla ei ole rahkeita uuden siviilityöni puolesta jatkaa päävalmentajana ja että joukkue tarvitsee uutta näkökulmaa johtamiseen. 

Coach Morgan löytyi oikeastaan yhteisen ystävämme Travis Brodyn kautta. Travis on minulle läheinen kontakti lajin saralla Euroopasta. Hän suositteli minulle Johniakin aikoinaan ja kun hän sanoi, että hänellä olisi minulle toinen kultapala, niin korvani särähti heti. Matkassa oli siis hieman onneakin.  Coach Morganin kanssa olen käynyt useita keskusteluja ja hän on erittäin perusteellinen. Meillä on paljolti samantyylinen filosofia, mutta hänen osaamisensa on aivan eri tasolla. Hän osaa analysoida pelaajia todella hyvin ja hän on antanutkin minulle jo monta raporttia eri pelaajista. Tämä on ollut osa hänen työtään jo jonkin aikaa. Hän täytti aivan kaikki ruksattavat laatikot, kun päävalmentajaa etsittiin ja tämän kauden perusteella teimme niin perusteellisen työn taustojen selvittämisessä, kuin vain on mahdollista. 

Olen erittäin tyytyväinen hänen palkkaamiseen. Suomeen hän saapuu tammikuussa valmentamaan meidän valmennusta ja tapaamaan joukkueen. Kesäksi hän saapuu reilusti ennen varsinaisen kauden alkamista.  Muusta valmennustiimistä tiedoitamme pian lisää. Tavoitteenamme on, että meillä on laajin ja laadukkain valmennusryhmä Royalsin historiassa, jota Coach Morgan jalostaa eteenpäin. ”

https://www.growthofagame.com/coaches/brett-morgan/

https://firstandgoal.ru/en/brett-morgan-interview/

https://recruit.thepodyum.com/articles/386-brett-morgan-and-the-sleeping-giant-in-florence-italy