Kaikki alkoi -94 (-85)

Yllä olevilla sanoilla alkoi West Coast Vikings ry:n, nimellä tunnetun amerikkalaisen jalkapallon – ja cheerleadingseuran taival. Seuran perimmäisenä tarkoituksena on mahdollistaa amerikkalaisen jalkapallon ja cheerleadingin kilpailu- ja harrastetoiminta Vaasan alueella.

 

 

Varsinaisesti amerikkalaisen jalkapallon pelaamisen Vaasassa käynnisti Pertti Vuori, joka vuonna -85, kokosi joukkueen Vaasasta ja kaudella 1986, Vaasa Warriors pelasi ensimmäiset ottelunsa. Myöhemmin yhteistyö vaasalaisen kuntosali Columbuksen kanssa muutti joukkueen nimen Columbus Warriorsiksi. Alkuaikoina Yhdysvalloista tulleet nuoret mormonimiehet, lähetystyönsä ohella, perehdyttivät vaasalaisia myös lajin saloihin.
< Warriors -86

Menestyksen makua

West Coast Vikings ry:n tähän mennessä paras urheilullinen menestys amerikkalaisessa jalkapallossa sijoittuu 2000-luvun alkuun, kun seuran silloinen edustusjoukkue, Vikings, pelasi kausina 2001-2003 Suomen pääsarjatasolla Vaahteraliigassa, sijoittuen kausilla 2002 ja 2003 kuudenneksi.
Noina aikoina kylvettiin osaltaan myös Royalsin siemen, sillä joukkueen perustaja ja sielu HC Seppo Ewvaraye oli Vikings vuosien jälkeen pelaamassa Yhdysvaltojen korkeimalla yliopistotasolla (ja kesäisin Vaasassa) ja samalla siis tutustumassa siihen, mitä kaikkea amerikkalainen jalkapallo voi olla. Lisäksi käytännössä koko muukin perustamisvuosien (2013 ja 2014) valmennusryhmä (ja iso osa seuran hallituksesta) sekä muutama runkopelaajakin pelasi tuolloin 2000 luvun alussa yhdessä. Oheisesta vuoden 2003 joukkuekuvasta voi helposti tunnistaa mm. Anssi Viirun (QB>OC), Jari Rissanen (LB>Rahaston hoitaja) Thomas Nybergin (OL>DL), Arto Similän (WR->WR) ja Marko Suomelan (DB>Hallitus).

Alasarjavuodet

Vaahteraliigavuodet jättivät syvänloven seuran amerikkalaisen jalkapallojaoston talouteen. Tämä lovi saatiin lapioitua umpeen Jari Rissasen otettua vastaan seuran puheenjohtajuuden ja rahaston hoitajan tehtävät. Rissasen vuosikymmenen kestäneen kovan ja määrätietoisen työn ansiosta kaikki velvoitteet saatiin hoidettua ja Seppo Ewvarayen johtama uusi hallitus pääsi keskittymään kehitystyöhön ilman menneisyyden taakkaa.

 

Urheilullisesti, vuoden 2003 jälkeen Vikings nimellä pelannut edustusjoukkue oli kestomenestyjä II-divisioonassa jääden ainoastaan kaudella 2011, neljän parhaan ulkopuolelle, ollen tuolloinkin kuitenkin kuudes. Neljästi Vikings oli II-divarin finaalissa ja kahdesti se poistui finaalista voittajana. Kahdesti joukkue myös teki visiitin I-divisioonaan, molempien vierailujen päättyessä katkeraan pettymykseen ja pikaiseen paluuseen II-divisioonaan.

Uusi aika -Wasa Royals

Miesten edustusjoukkueen menestys oli 2003-2012 tasaista, mutta selkeä nousujohteisuus toiminnasta puuttui. Koko seuran ja etenkin amerikkalaisen jalkapallon edustujoukkueen toiminnan kehittäminen sai huikean määrän uutta potkua kun todellinen paluumuuttaja, Seppo Evwaraye tuli kymmenen maailmalla vierähtäneen vuoden jälkeen takaisin mukaan seuran toimintaan. Kausi 2012 meni pääasiassa tulevan toiminnan suunnittelussa ja Run2Win-harjoittelu konseptin kehittelyssä, mutta vuodesta 2013 tuli täyden toiminnan vuosi.

 

Seppo vastaanotti vuoden 2012 syyskokouksessa edustujoukkueen päävalmentajan ja seuran puheenjohtajan pestit ja yhdessä uudistuneen hallituksen kanssa laittoi hihat heilumaan. Näkyvimpänä uudistuksena oli uuden edustusjoukkueen Wasa Royalsin lanseeraaminen, näin ollen Royalsin perustamisvuodeksi voidaan laskea vuosi 2013. Toinen tärkeän kehityskohde olli yhteistyön tiivistäminen seuran amerikkalaisen jalkapallon- ja cheerleading-jaostojen välillä.

Kausi 2013

Kausi 2013 olikin käytännössä pelkkää riemukulkua. Uusi hallitus Seppo Evwarayen johdolla toi reilusti uutta virtaa kaikkeen tekemiseen ja yhteistyö cheerleadereiden kanssa tiivistyi. Royals voitti kaikki pelaamansa ottelut, joten kakkosdivisioonan voittopokaali, Rautamalja voitiin sijoittaa seuran palkintokaappiin. Tämän lisäksi Royals pelasi kotiottelunsa Botniahallilla täysille katsomoille ja Kaarlenkentällä yleisöennätykseksi saatiin 1400 katsojaa.

Kauden päätteeksi Royals haki paikkaa I-divisioonasta ja RB #34 Joakim Jakobsson nousi kakkosdivisioonasta suoraan maajoukkueen kokoonpanoon, Ruotsi- Suomiotteluun. Jakobsson palkittiin tuossa otteussa erikoisjoukkueiden parhaana pelaajana. Marraskuisessa kokouksessaan liittohallitus vahvisti Royasin I-divisioonalisenssin kaudelle 2014 ja näin ensimmäinen kausi sai arvoisensa kruunun.

Kausi 2014

Kaudella 2015 Royals jatkoi voittokulkuaan siitä mihin se kaudella 2013 jäi. Kauden ainoana kauneusvirheenä oli äärimmäisen tiukka kotitappio Hyvinkää Falconsille luvuin 14-15. Jos tuon takaiskun yrittää positiiviseksi kääntää, niin sen voidaan todeta toimineen etenkin pelaajille pienenä muistutuksena siitä, että voittaminen ei ole itsestään selvyys vaan vaatii 100%:sen panostuksen kaikkeen tekemiseen jokaisella kerralla, niin valmistautumisessa kuin itse ottelussakin.
Kauden päättäneessä Spagettimaljassa Royals kohtasi jälleen Falconsin ja pääsi kuittaamaan edellisen kohtaamisen tappion luvuin 34-27. Näin Royals pääsi pokkaamaan I-divisioonan mestarille luovutettavan kiertopalkinnon eli Spagettimaljan, yli 2000 katsojan edessä. Kaksi suurta tavoitetta sai näin täyttymyksensä. Seuran hallitus päätti kuitenkin olla hakematta paikkaa Vaahteraliigassa ja näin ollen kauden 2015 tavoitteeksi muodostui mestaruuden uusiminen ja Vaahteraliigapaikan lunastaminen kaudelle 2016, vielä yhden kehitysvuoden jälkeen. Kolme Royalsin pelaajaa RB Ville Järviö ja Joakim Jakobsson sekä DL Thomas Ceken edustivat Suomea kauden 2014 maaotteluissa.

Kausi 2015

Vaikka Royals meni eteenpäin monella tasolla, niin urheilullisesti kausi 2015 oli pettymys. Joukkue ei kyennyt voittamaan kertaakaan kärkijoukkueita ja lopulta tie nousi pystyyn kotivälierässä, kun Tampere Saints teki viimeisellä sekunnilla, keskustelua herättäneen, voitto TD:n. Yhtä kaikki, pelaajat ja muu organisaatio kuitenkin oppivat paljon tulevia haasteita ajatellen. Lopulta kausi sai onnellisen lopun, kun Royals nousi varasijalta Vaahteraliigaan, Hämeenlinna Huskiesin kieltäydyttyä vuorostaan kunniasta. Royalsista RB:t Ville Järviö ja Tom Suoste sekä Dmitri Doubitski edustivat Suomea Suomi-Ruotsi maaottelussa.

Kausi 2016

Nousu Vaahteraliigaan ja tulokas kausi meni Kuninkaallisilta urheilullisen tuloksen valossa erittäin hyvin. Nousijajoukkue selvitti tiensä valieriin, missä Crocodiles oli vielä vahvempi. Menestyksen takuumiehenä toimi häikäisevä tukimies #4 Chris Young, joka valittiin myös Vaahteraliigan kauden 2016 parhaaksi pelaajaksi. Kautta varjosti monen avain pelaajan loukkaantuminen ja jossiteltavaakin jäi.

Kausi 2017

Kaudelle 2017 joukkue oli pakattu täyteen Euroopan huippupelaajia ja Royals selvittikin tiensä aina Vaahteramaljaan asti, mutta ei kyennyt siellä parhaimpaansa vaan kaatui selkeästi Roostersille. Runkosarjassa Rooster kaatui kertaalleen, mutta sitä ei kyetty toistamaan enää finaalissa. Viimeistään tämä kausi kuitenkin osoitti, että Royals kuuluu kotimaassa kärkijoukkueiden kategoriaan. Tästä osoituksena mm. kaksi Botnia Bowlin voittoa.

Kausi 2018

Kauteen 2018 lähdettiin suurin odotuksin kahden yhdysvaltalaisvalmentajan (päävalmentaja ja hyökkäyksenkoordinaattori) johdolla, mutta valitettavan nopeasti tuli selväksi, että herrat eivät olleet sitä mitä Kuninkaalliset tarvitsivat ja näin ollen Seppo Evwaraye otti joukot jälleen johtaakseen. Kun myös muun valmennuksen (mm. Anssi Viiru) ja pelaajien riveistä löytyi vastuunkantajia, niin Royals taisteli takamatkalta tiensä SM-pronsille. SM-pronssi olisi ollut monelle joukkueelle hyvän kauden merkki, mutta Kuninkaallisille se merkattiin vähintään lieväksi pettymykseksi.

Kausi 2019

Kaudella 2019 Royalsin juniorikoulun omia kasvatteja ryhdyttiin ajamaan entistä väkevämmin sisään Vaahteraliiga-joukkueeseen. Tuloksellisesti kausi oli todella vaihteleva: muutamia kovia voittoja tarttui plakkariin, kuten Steelersin kaataminen kotikentällä, mutta vielä ei ollut nuorehkon joukkueen aika menestyä Suomen kovimmassa jenkkifutissarjassa. Pudotuspeleihin ei vielä tällä kaudella selvitty, vaikka ei paikka välierissä kauas jäänytkään.

Kausi 2020

Kausi 2020 oli monilta osin epävarmuuden kausi. Kauteen päästiin valmistautumaan hyvissä ajoin, mutta koronapandemia keskeytti niin harjoitukset kuin suunnitelmat kauden alkamisestakin. Kausi saatiin lopulta aloitettua paljon ennakoitua myöhässä. Onneakin onnettomuudessa oli sikäli, että coach John Booker pystyi palata lykkääntyneen kauden vuoksi Vaasaan valmentamaan kaudeksi ja hän toi mukanaan joukkueeseen sopineen pelirakentajan Brandon Gwinnerin.

Kesä 2020 oli nuorten pelaajien esiinmarssi. Monet Royals-taustaiset nuoret pelaajat onnistuivat kaudella pelaamaan hyviä pelejä ja viisi peliä käsittävä tynkäkausi sai mainion alun, kun kuninkaalliset voittivat kolme ensimmäistä peliään, jotka riittivät paikkaan välierässä. Kotivälierä kääntyi kuitenkin vieraaksi tulleen Helsinki Wolverinesin hyväksi trilleriottelun jälkeen. Viimehetkillä Royals johti vielä kahdella pisteellä, mutta vihellyskonsertista ja aikalisistä huolimatta vierailijoiden potkaisijan palikat pysyivät kasassa ja Wolverines siirtyi hetki ennen loppua 42-41-johtoon.

Välierätappioon päättyi yksi aikakausi Royalsissa, kun joukkuetta taustoilla, valmennuksessa ja kentällä pitkään vetänyt Seppo Evwaraye astui syrjään joukkueesta. Seuraavaa kesää lähdettiinkin rakentamaan täysin tuoreista lähtökohdista.