Royalsista ammattilaiseksi Kanadaan?

Sekä maailman ehdoton kärkiliiga NFL, että sen kanadalainen serkku ja maailman kakkosliiga CFL ovat viime aikoina osoittaneet kasvavaa kiinnostusta laajentaa pelaajascouttausta sekä näkyvyyttä ja mielenkiintoa Pohjois-Amerikan ulkopuolellekin, niin Eurooppaan kuin muuallekin maailmaan. Tästä kehityssuunnasta tuoreimpia esimerkkejä ovat NFL:n kansainvälinen ohjelma, mikä sisältää leirejä ja testejä sekä CFL:n kansainväliset testit eli lajitermistössä combinet.

CB Rufail Khalifa

Mm. MTV Urheilu uutisoi vantaalaistaustaisen Chris Mulumban kutsusta NFL:n kansainväliseen International Players -ohjelmaan, missä pelaajat aloittavat leirin tammikuussa Yhdysvalloissa, ja maaliskuussa ohjelmassa on iso testitilaisuus. Mulumba osallistuu myös vajaan kahden viikonpäästä Vantaalla järjestettävään CFL:n kansainväliseen Combine kiertueen aloittavaan testitilaisuuteen. Tätä tammikuun 11. päivänä Myyrmäessä järjestettävää testitilaisuutta voi seurata suorana lähetyksenä Ruutu palvelun kautta. Samaan testitilaisuuteen osallistuu myös Wasa Royalsin kasvatti CB Rufail ”Rufa” Khalifa, joka on Vaasan lisäksi pelannut maajoukkueessa sekä Ruotsin liigassa. Yhteensä Myyrmäessä laittaa itsensä likoon 17 pelaajaa, joista 14 on suomalaisia.

CFL on Kanadan toiseksi suosituin urheilun ammattilaissarja NHL:n jälkeen. Sarjan loppuottelu (Grey Cup) on maan suurin yksittäinen urheilutapahtuma ja viime vuonna ottelulähetystä seurasi 9 miljoonaa kanadalaista. Sarjassa pelaa nykyään yhdeksän joukkuetta, neljä itäisessä ja viisi läntisessä divisioonassa. Sarjan runkosarja pelataan kesäkuun ja marraskuun välillä ja se kestää 20 viikkoa. Kaudelle 2020 sarjassa pelaajien minimipalkka n. 58 000€, kovimpien palkkojen ollessa kaikkine lisineen seitsennumeroisia. (lähde SAJL.fi)

Kuninkaalliset värit ovat vahvasti edustettuina Euroopassa järjestettävissä CFL Combineissa, sillä Ruotsissa kykynsä näyttää mm. DB Nicholas Peterson, LB Joshua Akena, OL Eric Blomgren ja WR Daniel John, jotka kaikki ovat pelanneet Royalsissa. Ranskassa tulessa ovat puolestaan Royalsia edustaneet TE Jerome Valbon ja WR Aymeric Nicault. Myös brittiläinen puolustuksenlinjamieskaksikko Rodon Zeqiri sekä Jamaal Fredericks kuuluvat niihin Wasa Royalsissa pelanneisiin eurooppalaisiin, jotka kamppailevat paikasta CFL:ssä. Onkin hienoa nähdä, että vaasalainen jenkkifutis alkaa lähestyä maailman huippua ja, että Kaarlenkentältä on Royals organisaation opein mahdollista ponnistaa kohti maailman kärkeä.

Määrätietoinen työ Royals juniors organisaatiossa on myös mahdollistanut harrastamisen rinnalle tavoitteellisen kilpaurheilijan polun aina pikkujunnusta alkaen. Tästä osoituksena se, että Royals Juniors pelaa tulevana kesänä kaikissa juniori-ikäluokissa SM-sarjassa. Lajin luonteesta johtuen, myös myöhemmin lajin pariin tulevilla ns.Late Entry -pelaajilla on mahdollisuudet nousta vaikka kuinka korkealle