Royalsin uusi QB on Joey Bradley

Wasa Royalsin pelinrakentaja kaudelle 2019 on paluun juurilleen tekevä ja varsin viikinkimäisen skandinaaviset piirteet omaava, 28-vuotias, 185 senttinen ja 86 kiloinen yhdysvaltalainen Joey Bradley (miehen skandinaavisille piirteille löytyy haastattelu osuudessa luonteva selitys). Mm. NCAA:n I-divisoonan FCS -tasolla University of North Dakotassa aloittavana pelinrakentajana toiminut Bradley on pelannut Euroopassa käytännössä kolme kautta, voittaen Lissabon Devilsin riveissä 22-1 voittosaldolla kaksi Portugalin mestaruutta ja nostaen Puolan Liga Futbolu Amerykańskiegossa eli LFA:ssa pelanneen Gdynia Seahawksin kaudella 2017, 1-2 tilanteesta sarjan kakkoseksi, 5-1 voitto saldollaan. 

Bradleytä kuvataan erittäin vastuuntuntoiseksi ja aktiiviseksi pelaajaksi, niin kentällä kuin kentän ulkopuolella. Euroopassa hän tottunut kutsumaan itse pelinsä ja myös suunnittelemaan joukkueensa hyökkäysstrategian hyökkäyksen koordinaattorin roolissa. Royalsissa tämä ei tule olemaan lähtökohta, mutta peliälystä, kokonaisuuden hallinnasta ja kyvystä ennakkovalmistautua otteluihin, ei varmasti ole haittaa. Vaikkei Bradley lähtökohtaisesti olekaan viime kauden QB:n Isaac Fisherin tapainen ns. juokseva QB, niin kyllä hän pystyy ottamaan myös jalat alleen, mikäli taskussa alkaa olla ruuhkaa. Hieman heittopainotteisempaan suuntaan ollaan kuitenkin viime kauteen verrattuna ainakin QB:n osalta siirtymässä. Bradley ei kuitenkaan ole Royalsin scouteille täysin uusi tuttavuus, sillä positiivisia keskusteluja ollaan käyty jo useampina vuosina, mutta ennen tätä, ne kuuluisat palaset eivät ole loksahtaneet kohdalleen. Mielenkiintoisena, vaan ei missään nimessä ratkaisevana, bonuksena on myös Bradleyn vireillä oleva Irlannin kaksoiskansalaisuusasia. Bradleyn mahdollisen Irlannin ja EU-passin myötä Royalsin hyökkäykseen aukeaisi yksi lisäpaikka ns. jenkkivahvistukselle. Tullaanko mahdollinen etu aikanaan hyödyntämään, se jää nähtäväksi.

Bradley kertoo taustastaan ja itsestään seuraavaa, ”Ennen neuvotteluja Royalsin kanssa en tiennyt juurikaan Suomesta, Vaasasta puhumattakaan. Olen nyt kuitenkin hiukan tutkinut asiaa ja oppinut, että Vaasa on pienehkö, mutta kuitenkin varsin kansainvälinen, johtuen siellä olevista teknologiayrityksistä. Lisäksi kaupunki on kaksikielinen ja Suomessa pelanneilta kollegoilta olen kuullut, että Suomessa englannin kielen osaaminen on hyvää ja koulutuksen taso on korkealla. Rakastan myös sitä, että Vaasan voidaan sanoa sijaitsevan Länsirannikolla (West Coast), sillä olen itse Seattlesta ja Yhdysvalloissa Länsirannikon asukkaat ovat ylpeitä länsirannikoudestaan (aka Best Coast). Tämä yhdistävä tekijä saakin minut tuntemaan oloni osaltaan kotoisaksi. Olen myös kuullut, että Suomessa voi olla sateista, mutta seattlelaisena sekään ei ole minulle ongelma.Royalsin osalta olen kuullut, että se on erittäin hyvin toimiva organisaatio, mikä huolehtii omistaan ja pyrkii kasvuun ja tekemään asiat oikein.  

Kentän ulkopuolella aion nauttia siitä, mitä Vaasalla on tarjottavaa. Isoäitini on syntynyt Suomessa, joten olen innoissani paluusta juurilleni ja mahdollisuudesta oppia lisää suomalaisesta kulttuurista. Kielet ovat myös kiinnostuksen alueeni ja olen erittäin halukas oppimaan puhumaan suomea edes hieman. Pidän myös patikoinnista, pyöräilystä ja ulkoilmaelämästä ylipäätään ja Suomi vaikuttaa tätä ajatellen mahtavalta paikalta.  Kuluneen vuoden aikana olen tosissani kiinnostunut myös videokuvaamisesta ja editoinnista, sillä aloitin elämääni dokumentoivan vlogin pitämisen puoli vuotta sitten (yllättäen mies jopa kuulostaa suomalaiselta eli tsekkaa vlogi täältä). Pidän myös uusiin ihmisiin tutustumisesta ja vaikka olen kuullut, että jään murtaminen suomalaisten kanssa voi olla vaikeaa, niin tulen sitä yrittämään. 

Ikimuistoisin otteluni Euroopassa tuli ehdottomasti ensimmäisenä kautena Lissabon Devilsin riveissä. Voitimme ensimmäisen kansainvälisen ottelumme koskaan pelatessamme turkkilaista Bogazici Sultansia vastaan. Ollakseni rehellinen niin, jos joukkueita olisi arvioitu ottelua edeltävän olemuksen perusteella, ei meidän olisi tullut olla edes samalla kentällä Sultansin kanssa. En ole ollenkaan varma uskoiko kaikki pelaajamme mahdollisuuksiimme ennen ottelun alkua, mutta ottelun edetessä pystyit näkemään ja tuntemaan muutoksen kaikkien kohdalla. Voiton jälkeen oli erityistä nähdä, kuinka ylpeitä pelaajat olivat saavutuksestamme eli ensimäisestä portugalilaisen joukkueen kansainvälisen ottelun voitosta. Vaikka minussa ei ole portugalilaista verta, niin tuona iltana minua ei kyennyt erottamaan portugalilaisesta. Se ilta oli varmasti yksi parhaista illoistani Euroopassa.

Koko 20-vuotisen jalkapallo urani aikana olen pelannut puolustuksessa yhteensä korkeintaan 10 yritystä. Onnistuin silti muistaakseni seiskaluokalla, nappaaman yhden syötönkatkon. Lyhyesti sanottuna olen siis aina ollut pelinrakentaja. Parhaimmillani olen ennen kaikkea mentaalipuolella. Tuon joukkueeseen kuin joukkueeseen positiivista asennetta ja vipinää, sillä olen erittäin positiivinen ja optimistinen tyyppi, joka silti ymmärtää, että kova työ ja kärsivällisyys ovat menestyksen avaimia. Rakastan pitää hauskaa harjoituksissa, niin kauan kun työnteko on pääasia. Loppujen lopuksi voittaminen on helpointa, silloin kun sinulla hauskaa ja nautit siitä mitä teet. mitä itse pelaamiseen tulee, pystyn tekemään kaikki luvut ja ennen kaikkea kaikki heitot. Näen itseni pallon fasilitaattorina, joka pyrkii järjestämään sen joka kerta, oikean pelaajan käsiin, jotta hän pystyy olemaan pelintekijä. Vaikken koskaan ole ollut juosten huikea pelintekijä, tunnen olevani varsin urheilullinen linjan takana ja sitä kautta pystyn pitämään puolustuksen rehellisenä (”to keep defence honest” on termi millä viitataan siihen, ettei puolustus pysty ennakoimaan tiettyyn suuntaan, sulkemalla pois toisia vaihtoehtoja, koska se ei usko hyökkäyksen pystyvän niitä toteuttamaan. Esim. heitto/juoksu, ”taskusta” heittävä qb / tilaisuuden tullen itse juokseva qb jne. toim huom.).

Sanoisin, että vahvin osa-alueeni pelinrakentajana on nopea heittokäsi (quick release) sekä kyky tehdä nopeita päätöksiä. Näen itseni valmennuksen jatkeena kentällä, koska minulla on kokemusta toimimisesta pelinrakentajan tontin ohella myös hyökkäyksen koordinaattorina. Sillä on ollut myös iso merkitys kehityksessäni. Odotan kuitenkin innolla tilaisuutta työskennellä Brettin kanssa hyökkäyksen puolella ja mahdollisuudesta keskittyä ”vain” pelaamiseen ja olemaan vain yksi pojista. Olen ollut aikaisempinakin vuosina yhteyksissä Royalsin kanssa, mutta molempien osapuolien aikataulujen ja sitoumuksien takia emme aikaisemmin päässeet aloittamaan yhteistyötä. Kun oli selvää, että etsin itselleni uutta joukkuetta kaudeksi 2019, otin yhteyttä osaan niistä joukkueista, joiden kanssa olin ollut aikaisemmin tekemisissä saadakseni selville, olivatko he vielä kiinnostuneita minusta ja Royals oli yksi niistä joukkueista. Royals ilmotti olevansa kiinnostunut ja Brettin sekä Ovien kanssa vaihdettujen muutamien viestien sekä puhuttujen puheluiden jälkeen olin myyty ja tässä sitä ollaan.

Rakastan jenkkifutista Euroopassa, koska täällä kaikki pelaavat sydämestään. Yhdysvalloissa osa on mukana vain siksi, että muutkin ovat. Puolassa, siinä Liigassa missä minä pelasin (toim. huom. Puolassa laji jakautui kahteen leiriin 2017) eli LFA:ssa olin erittäin vaikuttunut pelaajien koosta etenkin boxissa. Useimmissa otteluissa tuntui, kuin olisi pelannut yliopisto ottelua, jos ajatteli pelkästään pelaajien kokoa. Tasoero kuitenkin näkyi siinä, että yhdysvaltalaisvahvistuksia sai olla kentällä vain yksi kerrallaan, eikä eurovahvistuksia sallittu. Portugali on taas erittäin vähän arvostettu sarja Euroopassa, koska se on uusi sarja ja pelaajat ovat pieniä. Siellä on kuitenkin eritäin hyviä urheilijoita. Kausi on sopimusten julkistamisen suhteen vasta aloillaan, joten en ole vielä nähnyt Vaahteraliiga rostereissa tuttuja nimiä, mutta minulla on monia ystäviä ja kollegoita, jotka ovat pelanneet Vaahteraliigassa viimeisen viiden vuoden aikana.Vaahteraliigan näen yhtenä Euroopan kärkisarjoista, johtuen suhteellisen pitkästä historiasta, mikä vaikuttaa kotimaisten pelaajien tasoon lisäksi ulkomaanvahvistusten määrä nostaa yleistä tasoa. 

Odotan erittäin suurella innolla tätä uutta lukua elämässäni ja kaikkia niitä haasteita, mitä se tuo tullessaan. Ymmärrän, että Vaahteraliiga on erittäin kovatasoinen liiga ja olen todella valmis katsomaan, kuinka pärjään siellä. GO ROYALS!

Royalsin päävalmentaja Brett Morgan on erittäin kokenut scouttaaja ja luonnollisesti vastuussa myös tulevan kauden ulkomaanvahvistuksista. Ensi vuoden Joukkueen tärkeintä yksittäistä pelaajaa hän, sanojaan säästelemättä, kuvailee seuraavasti,”Joey Bradley on voittanut isosti jenkkifutiksen joka tasolla ja jokaisella elämänsä osa-alueella. Hän on erinomainen pelaaja, mutta hän on myös erittäin uteliaan kiinnostunut ja maanläheinen henkilö, joka välittää todella paljon ihmisistä. Hänen joukkuekaverinsa rakastavat häntä ja johtajuudellaan hän vaikuttaa koko joukkueen toimintakulttuuriin.

Hän väsymätön työssään ja kun johtajasi on kovin työntekijäsi, niin se vaikuttaa koko ryhmään valtavasti. Hän lahjakas heittäjä hyvällä tatsilla (touch) sekä voimakkaalla ja tarkalla kädellä. Hän tekee hyviä päätöksiä pallon kanssa, ajoittaa tilanteet oikein ja löytää kiinniottajat. Hänen älykkyytensä avaa meille todella paljon mahdollisuuksia sen suhteen mitä voimme tehdä. Lisäksi hän on riittävän atleettinen, jotta vastustajan on pakko kunnioittaa myös hänen kykyään juosta itse pallon kanssa. olemme erittäin innoissamme saadessamme hänet.”