Royalsin uudet valmentajat HC Grass ja DC Anderson

Wasa Royalsin uusi päävalmentaja on 41-vuotias Dan Grass, joka siirtyy Vaasaan, yhdysvaltalaisesta semi-projoukkue Western Kentucky Thoroughbredsista. Grassin valmennusura on ollut monipuolinen ja häneltä löytyy kokemusta mm. Yhdysvaltojen Arenaliigasta. Mies ei ole myöskään ensimmäistä kertaa Euroopassa, vaan häneltä löytyy kokemusta mm. Serbiasta ja Saksasta. Kuten tarkimmat seuraajat varmasti huomasivat, niin aikaisemmin julkaistu Royalsin uusi RB Jaquise Lockettkin tulee samaisesta joukkueesta. Tämä ei ole sattumaa, vaan Dan Grass vaikutti vahvasti siihen, että Lockettkin tulee Vaasaan. Eikä Grass ole myöskään ilman aiempia kytköksiä uuteen puolustuksen koordinaattoriin, 48-vuotiaaseen, Orlandosta Floridasta, Vaasaan matkaavaan Arthur Andersoniin, joka myös omaa vahvan taustan paitsi Euroopasta, niin myös Yhdysvalloista juniori- ja semipro-joukkueiden valmentajana. 

Royals pressin mielestä HC Grassin tekee erittäin mielenkiitoiseksi se, että häneltä löytyy paljon kokemusta semi-projoukkueiden valmentamisesta ja omistamisesta. Tältä pohjalta ajateltuna HC Grassilla ei ole annettavaa vain valmennuksellisesti vaan myös organisaation näkökulmasta, sillä hänelle on tuttua pelaajien kehittäminen kaikissa ikäluokissa ja Suomen resursseja vastaavissa olosuhteissa. Dan Grass kommentoi suhdettaan tähän, vähän esillä olevaan Yhdysvaltojen puoliammatilaismaailmaan seuraavasti, ”Rakastan lajia niin paljon, että nautin siitä, kun voin laittaa kaiken aikana ja panokseni kiinni siihen, mitä joukkueen omistaminen ja johtaminen vaatii. Se antaa minulle myös mahdollisuuden auttaa pelaajia saamaan toisen mahdollisuuden kehittää heidän taitojaan, jotta he voivat siirtyä ylemmille tasoille.”

Uusi päävalmentaja tarkoittaa yleensä myös uutta pelikirjaa ja tällä kertaa kyseessä on hyökkäyksen pelikirja, sillä päävalmentajan vastuiden lisäksi Grass vastaa hyökkäyksen koordinoinnista. Kysymykseen siitä,  minkä tyylinen Royals tullaan Grassin alaisuudessa kentällä näkemään, antaa Grass, pohjalaiseen tyyliin sopivan, varsin ammattimaisen ja itsevarman vastauksen, ”Pidän oikeistaan kaiken tyylisistä hyökkäyksista, olen toki puolueellinen joitain hyökkäystapoja kohtaan. Mitä tulee Royalsiin, niin meidän täytyy vielä odottaa ja nähdä minkälaiset pelaajat meillä tulee olemaan ja päättää sitten, minkälaista hyökkäystä tulemme käyttämään. Tiedän kuitenkin, että tulemme joka tapauksessa olemaan menestyksekkäitä.” 

Taustoistaan ja uudesta kodistaan mies kertoo näin, ”Vietin lapsuuteni Hendersonissa Kentuckyssä ja nykyään asun Madisonvillessa Kentuckyssa. Vaasasta tiedän sen, että se sijaitsee läntisessä Suomessa ja siellä on n. 60 000 asukasta. Se on Royalsin kotikaupunki ja Royals on arvostettu joukkue. Kentän ulkopuolella haluaisin tutustua paikallisiin nähtävyyksiin ja kulttuuriin. Lajin parista tunnistan Suomesta Micah Brownin, joka pelasi Helsinki Roostersissa, juttelemme silloin tällöin facebookissa. Tunnen myös Bernard Lusterin, joka pelaa Roostersissa.  Minulla oli ilo valmentaa häntä hetken Yhdysvaltojen Arenaliigassa. Euroopassa pelin taso riippuu siitä millä sarjatasolla joukkue omassa maassaan pelaa. Pelityyli vastaa Yhdysvaltojen semi-pro ja NCAA D2 tasoja.

Päädyin Royalsiin Europlayer ja Podyum palvelujen kautta ja levittämällä sanaa itsestäni niin paljon kuin pystyin. Parhaiksi ominaisuuksiini sanoisin ammattimaisuuden, kyvyn pysyä tyynenä paineen alla, kärsivällisyyden ja intohimon lajia kohtaan. Sanoisin, että yksi ikimuistoisimmista otteluistani pelattiin 2008. Olin ensimmäistä vuotta lukiovalmentajana ja pelasimme mestaruusottelussa. Peli oli tasan ja käytin viimeisen aikalisän, kun aikaa oli jäljellä 1:35 ja meillä oli pallo omalla 20 jaardin linjalla, joten edettävää oli 80 jaardia. Kutsuin kikkapelin. Ilmoitin, että meillä on väärä pallo ja pelinrakentaja alkoi kävellä pallon kanssa kohti sivurajaa, kun huusin go, hän juoksi sivurajan tuntumassa päätyyn asti, eikä vastustajan puolustuksella ollut mitään hajua siitä mitä tapahtui ja me voitimme mestaruuden.”

Kuten sanottua niin RB Lockettilla ja HC Grassilla on yhteistä historiaa ja Lockett arvostaa Grassin korkealle.Tämän voi helposti päätellä hänen kommenteistaan, ”Semi-pron kautta Dan Grass antoi mahdollisuuden päästä taas pelaamaan. Koulun jälkeen kärsin masennuksesta vain siksi, etten osannut sopeutua elämään ilman jalkapalloa ja hän antoi minulle mahdollisuuden tulla taas mukaan ja olen sen johdosta hänelle ikuisesti lojaali. Hän on myös Vaasaan siirtymiseni takana. Hän on sanojensa mittainen mies. Hän sanoi, että jos pelaan hänen semi-projoukkueessaan, niin hän laittaa asioita tapahtumaan. Hän toden teolla toi minua esiin ja iso kiitos hänelle siitä.”

Royalsin GM Seppo Evwarayella ja Dan Grassilla löyti varsin nopeasti yhteinen sävel, ”Coach Grass on kypsä valmentaja, jonka kanssa minulla synkkasi aika nopeasti. Ajattelemme lajista paljolti samalla tavalla. Kerroin mihin suuntaan haluan Royalssia viedä organisaationa sekä pelillisesti. Puhuimme paljolti samaa kieltä myös siitä, mitä tuli pelillisen identiteetin löytämiseen sekä systemaattisen hyökkäyksen rakentamiseen. Uskon että saamme hänestä paljon irti.” 

Royalsin uusi DC eli Arthur Anderson tunnetaan jenkkifutisyhteisössään opettajana ja kurinpitäjänä, joka vaatii valmennukselta ja pelaajilta kunniotusta lajia kohtaan. Hän pitää näitä elementtejä oman ja pelaajiensa menestyksen kulmakivinä. Hänen mottonsa onkin ”Kukaan ei tee meitä kovemmin töitä”. Jo pelaajana hän oli se joka auttoi ja opasti nuorempiaan. Valmentajana hän on toiminut mm. NFL Europan menestyneimmässä joukkueessa Frankfurt Galaxyssä.  Tämän lisäksi hän on valmentanut GFL-joukkue Hamburg Blue Devilsissä ja Dusseldorf Panthersissa eikä ole jäänyt ilman mestaruuttakaan.  Yhdysvalloissa hän on toiminut erittäin menestyksekkäästi nuorten- ja semipro-joukkueiden valmentajana. Joukkuevalmennuksen lisäksi Anderson ansaitsee leipänsä valmentamalla yksittäisiä urheilijoita pienissä ryhmissä ja arvioimalla pelaajia eri joukkueille. Hänen valmentamiaan yksilöitä varattaneen myös NFL:ään. Menestyksestään huolimatta hän on nöyrä ja vaatimaton sekä pelaajien keskuudessa erittäin pidetty persoona.  Kuten jo alussa mainittiin niin puolustuksen koordinaattoriksi (DC) tulevan Andersonin siirtyminen Royalsiin linkittyy RB Lockettin lailla HC Grassiin, mutta antaa Andersonin itse kertoa hieman taustastaan ja ajatuksistaan lajiin liittyen, ”En tiedä Suomesta ja Vaasasta kovinkaan paljoa. Viime aikoina olen kuitenkin koittanut selvittää joitain asioita. Suomi on tunnettu mahtavasta koulutusjärjestelmästä ja siitä, että siellä juodaan paljon kahvia. Rakastan kahvia itsekin. Olen myös kiinnostunut Suomen historiasta. Historia on yksi lempiasioistani. Voit oppia todella paljon ihmisistä ja paikoista, tutustumalla alueen historiaan. RJ Longin tosin tiesin jo ennestään. Tieni Vaasaan kulki Coach Grassin kautta, tapasin hänet vetäessäni kehitysliigaan liittyviä leirejä. Meillä synkkasi heti, kun puhuimme jalkapallosta ja niinpä olemme pitäneet vuosien saatossa yhteyttä. Puolustuksen suhteen lähellä sydäntäni on aggressiivinen, kova ja painetta antava pelaaminen. Aktiivisia pelaajia, jotka lentävät pallolle.

Lajin ulkopuolella toivon voivani hieman kierrellä ja vierailla ihmisten luona. Toivon todella myös pääseväni hieman kalastamaan, sillä sitä teen myös Yhdysvalloissa, silloin kun en valmenna tai harjoita urheilijoita. Parhaita ominaisuuksiani lajin suhteen on kyky opettaa ja kehittää lahjakkuutta ovat parhaita ominaisuuksiani. Myös ottelun aikana tehtävät sopeutukset ja muutokset ovat vahvuuksiani ja se tuntuu olevan hieman hukattu taito jenkkifutiksessa. Mielestäni laji kehittyy Euroopassa hienosti ja se on yksi niistä paikoista, missä valmentajat voivat vielä opettaa peliä. Samalla kun kiinnostus lajia kohtaan kasvaa, niin samalla lajikin kasvaa

Ikimuistoisin otteluni tähän mennessä oli kehitysjoukkueidenliigan divisioonan mestaruuskamppailu, missä tasatilanteessa vastustaja oli päässyt jo kuuden jaardin linjallemme. Otimme aikalisän ja pistimme sisään maalilinjapuolustuksen. Yksi parhaista puolustajistamme, joka pelasi myös laitahyökkääjänä, laitettiin takapuolustajaksi (safety). Vastustaja koitti heittää sisemmälle laitahyökkääjälleen sisäkuvion keskelle kenttää, mutta safetymme nappasi syötönkatkon ja palautti pallon 101 jaardia aina vastustajan päätyyn asti tehden ottelun voitto TD:n”.

GM Evwaraye, näkee Andersonissa loistavan aisaparin Dan Grassille,”Coach Arthur omaa pitkän kokemuksen lajin parissa niin Yhdysvalloissa kuin Euroopassa. Coach Grass suositteli häntä minulle ja olin itsekin vakuuttunut haastattelujen jälkeen. Meille oli tärkeää että saamme valmentajat, jotka ovat ennen olleet Euroopassa valmentamassa ja ymmärtävät miten asiat ehkä toimivat täällä toisin, kuin esimerkiksi Yhdysvalloissa. Coach Arthur tulee auttamaan meitä niin hyökkäyksessä kuin puolustuksessa. Viime kauden päätteeksi kävi selväksi, että tarvitsemme kaksi päätoimista valmentajaa. Uskon, että saimme nyt monipuolisen sekä tehokkaan kaksikon näistä herroista.