Royal A´s -haastajajoukkue

Wasa Royals kehittää pelaajapolkuaan ja tiivistää yhteistyötä seuran junioritoiminnan kanssa.

Toistaiseksi edustusjoukkue Royals on toiminut seuran sisällä varsin itsenäisenä miesten kilpaurheiluun keskittyneenä yksikkönä ja uudet pelaajat ovat tulleet joukkueeseen pääsääntöisesti suoraan seuran ulkopuolelta, joko ns. late entry -tulokkaina tai muista seuroista siirtyneinä kokeneempina pelaajina. Tähän on ollut luonnollisena syynä se, että seuran oma junioritoiminta käynnistettiin hiljaiselon jälkeen samaan aikaan kuin Royals lanseerattiin eli vuonna 2013. Näin ollen omia junioreita, ei muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta ole vielä kasvanut ja kehittynyt miesten tasolle. Toinen syy on ollut se, että edustusjoukkueen taso ja vaatimukset ovat vuosien nousujohteinen kehittymisen ansiosta koko ajan nousseet, joten kovin nuoria ja kokemattomia pelimiehiä ei mukaan ole voitu ottaa.

Nyt viiden vuoden kovan työn jälkeen ollaan siinä tilanteessa, että ensimmäinen varsinainen juniori-ikäluokka, joka 2013 aloitti, on nyt kasvanut siihen ikään, että monella katseet kääntyvät toden teolla miesten Vaahteraliigakentille ja edustusjoukkue Royalsin riveihin. Vaikka taustalla olisi juniorimaajoukkuekokemustakin, niin hyppy juniorisarjoista, haastamaan Euroopankin tasolla kovia koti- ja ulkomaisia veteraanipelaajia, on kuitenkin suuri, usein liian suuri. Saman haasteen edessä ovat myös jo juniori-iän ohittaneet late entry –pelaajat, joilla ei merkittävää laji kokemusta vielä ole. Tämän haasteen ratkaisemiseksi ja uusien pelaajien kehittymisen mahdollistamiseksi kaudelle 2018 lanseerataan Royal A´s eli Royal Athletics –kehitysjoukkue.

Royal A´s mahdollistaa aukottoman pelaajapolun aina pikkujunnusta edustusjoukkueen aloittavaksi pelaajaksi sekä toisaalta jo juniori-iän ohittaneen late entry -pelaajan mukaan tulon seuraan ja lajin pariin. Joukkue tuleekin koostumaan oman junioripolun läpikäyneistä pelaajista, juniori-iän ohittaneista tulokkaista sekä kokeneemmista pelaajista, joiden tärkeä tehtävä on tuoda joukkueeseen rutiinia ja kokemuksen tuomaa esimerkkiä, lisäksi se tarjoaa peliajan kautta, myös aktiivisille edustusjoukkueen pelaajille mahdollisuuden kehittyä.

Tiivis yhteistyö edustusjoukkueen kanssa rakentaa ja kehittää seuran sisäistä me-henkeä ja mahdollistaa Royal A´s –pelaajille harjoittelun omalla tasollaan, laadukkaassa ja hyvin organisoidussa ympäristössä. Tiivis yhteistyö kehitys- ja edustusjoukkueen kanssa ei jää pelkästään harjoituksiin, vaan uudistuneet siirtosäännöt mahdollistavat pelaajien joustavan siirtymisen myös otteluihin osallistuvien kokoonpanojen välillä. Näin jokaisen yksilönkin kehittymismahdollisuudet paranevat entisestään. Royal A´s:lle ei aseta ensimmäisellä kaudella urheilullisia tavoitteita, mutta lähtökohtana on osallistua miesten 11 vs 11 sarjaan ja kehittää toimintaa siten, että se jatkuu nousujohteisena myös tulevaisuudessa.

U17 ja U19 juniorijoukkueiden sekä Royal A´s kehitysjoukkueen päävalmentajana toimii lajikonkari ja paluumuuttaja Niklas Joki (HC). Niklas toimi kaudella 2017 Kotka Eaglesin II-divisioonajoukkueen päävalmentajana. 10-1 (10 voittoa, 1 tappio) kauden päätteeksi Eagles nosteli II-divisioonan voiton merkiksi Rautamaljaa ja lunasti itselleen paikan I-divisioonaan kaudelle 2018. Niklaksen tie vei kuitenkin takaisin tutuille maisemille Vaasaan ja uudistuneeseen West Coast Vikings –organisaatioon ja tärkeään rooliin jatkuvuuden rakentamisessa. (kannattaa lukea myös tämä haastattelu)

HC Niklas Joki ja Poika aka Rautamalja

Valmennushistoria:

 • 2017 Päävalmentaja Kotka Eagles (II-div.)
 • 2015-2016 Hyökkäyksen koordinaattori, Kouvola Indians (I-div.)
 • 2014 Pelaaja-valmentaja: linjat, Kouvola Indians (Vaahteraliiga)

Pelaajahistoria (DL / OL):

 • 2009-2014 Kouvola Indians (1. div / Vaahteraliiga)
 • 2008 Seinäjoki Crocodiles (Vaahteraliiga, EFL)
 • 2007 Vaasa Vikings (II.div)
 • 2004-2006 Turku Trojans (Vaahteraliiga)
 • 2002-2003 West Coast Vikings, Vaasa (Vaahteraliiga)

Royals Press tavoitti HC Niklaksen ja mies valotti Royal A´s:n roolia sekä toimintamalleja seuraavasti, ”Kehitysjoukkue selkeyttää nuorten ja uusien pelaajien polkua edustusjoukkueeseen. Ponnahduslauta Vaahteraliigaan lisää varmasti myös motivaatiota. Kovan työn ja onnistumisten kautta pelaaja voi löytää itsensä Royalsin kokoonpanosta jo tulevana kesänä. A’s on kovaa harjoitteleva joukkue, joka haluaa kehittyä koko ajan. Harjoituksissa ja peleissä mukana olevat edustusjoukkueen pelaajat kirittävät tekemistä entisestään. Joukkueessa on paljon lupaavia junioreita. Siihen kun lisätään uusia, innokkaita pelimiehiä ja vahvistuksia Royalsista, saadaan varmasti mielenkiintoinen ja kilpailukykyinenkin joukkue.”

Harjoituskaudella apuvalmentajakaartiin kuuluu edustusjoukkueen liiganousussa merkittävässä roolissa olleet Jarno Häivälä (WR) ja Juha-Matti Rajala (LB), kokeneet juniorivalmentajat ja pelimiehet Mika Joki (linjat) sekä Rami Aalto (WR) sekä laajan pelaaja- ja valmentaja taustan omaava Kristian Dietrich (hyökkäyksen taitopelipaikat), kokenut linjapelaaja sekä lääketieteen erityisasiantuntija Tuomas Nyrhilä (linjat), valmennuksessa on mukana myös Vikingsin miesten toimintaa viime kaudet koordinoinut Hermanni Kauranen (DB). Joukkueyhteistyötä ja yksilötason pelaajapolkujen koordinointia johtaa Seppo Evwaraye (GM).

Tässä vaiheessa kysymykset Royl A´s:n toiminnasta voi osoittaa GM Seppo Evwarayelle (045 123 5722) tai päävalmentaja Niklas Joelle (050 575 2126). Harjoitukset ovat jo käynnissä, mutta uusille U17, U19 ja A´s ikäisille pelaajille järjestetään lajikokeilut joulukuussa. (U17 = +15 v. | U19 = +17 v. | A´s on avoin miesten joukkue). Juniorijoukkueet osallistuvat omien ikäluokkiensa juniorisarjoihin ja edellytysten mukaan myös askelta ylemmän joukkueen toimintaan. Lajikokeilut järjestetään Botniahallissa klo 17.00-18.00.

 • ti 12.12.
 • to 14.12.
 • ti 19.12.
 • to 21.12.

GM Seppo Evwaraye

Royalsin ja Royal A´s :n GM Seppo Evwaraye taustoitaa seuran seuraavaa kehitysaskelta seuraavasti. Pelin taso Vaahteraliigassa on sen verran kova, että sinne ei ihan noin vain suoraan kadulta kävellä. Alemmissa divisioonissa se vielä onnistui, kun omasi oikeat raamit, työmoraalin ja urheilullisen taustan, mutta liigassa vauhti on yksinkertaisesti vain liian kova. Liigajoukkueella ei ole myöskään varsinaisesti aikaa opettaa uusille pelaajille alkoita, kun pitää keskittyä kilpailukyvyn varmistamiseen, jos haluaa menestyä joukkueena. Tämä on ollut sääli, sillä vuosien varrella on jäänyt muutama kova urheilija ilman mahdollisuutta oman lajipotentiaalinsa löytämiseen.  On ollut ikävä leikata jonkun pelihaluilta siivet pois sen vuoksi, että emme yksinkertaisesti kerkeä panostamaan heihin tarpeeksi.  Royal A’s onkin seuraava luonnollinen askel pelaajakehityksessä.

Jo muutaman vuoden ajan on kytenyt idea kehitysjoukkueesta, mikä pelaa 11 vs 11 sarjassa ja sitä hetkellisesti jo kokeiltiinkin Vikings-nimellä kaudella 2015. Nyt katsomme, että aika on kuitenkin kypsä kehitysjoukkueelle, sillä moni juniorimme on nousemassa U19 ikäluokassa 11 v11 sarjaan ja haluamme varmistaa, että heillä on mahdollisuus saada tuntumaa myös miesten peleihin. Tämän lisäksi on meillä nippu uusia late entry -pelaajia, joiden on hyvä päästä oppimaan lajia heille sopivalla tasolla. Aikaisempaa vapaampien seuran sisäisten siirtosääntöjen myötä tarkoituksena on myös, että edustusjoukkueesta peluutamme A’s :ssa pelaajia, jotka eivät muuten saa riittävästi peliaikaa. Isossa kuvassa tähtäämme siihen, että Royal A’s tulee olemaan se joukkue, missä harjoitellaan miten olla PRO. Haluamme, että kehitysjoukkueen nuoret ja uudet näkevät ja kokevat läheltä miten edustusjoukkue toimii kokonaisuutena sekä urheilijoina.”