Ranskalaiskaksikko Royalsiin

Wasa Royals saa leveyttä molemmille puolille palloa, kun Kuninkaallisiin liittyy kaudelle 2018 ranskalaiskaksikko LB Steeven Tresfield (186 cm, 100 kg) ja TE Jerome Valbon (190 cm, 111 kg).  La Queue en Brie (Pariisin esikaupunki) Gladiateursissa pelannut 26-vuotias Tresfield oli edellisellä kaudella Ranskan ykkösarjan eli Elite-liigan toiseksi ahkerin taklaaja. Kuluvalle kaudelle joukkue kuitenkin putosi sarjaporrasta alemmas. Jerome ”The Train” Valbone on niin ikään pelannut Ranskan liigassa, mutta siirtyy Vaasaan Kanadan Yliopistosarjan Bishop´s University Gaitersista.

Jos kaksi edelliskautta Royalsin etenkin tilastolliset tehot ovat levänneet vahvasti kahden todellisen huippunimen LB Chris Youngin ja WR RJ Longin harteilla, niin tulevalla kaudella tähän tulee muutos. Näitä kahta herraa ei joukkueessa enää nähdä ja tulevan kauden menestystä rakennetaankin tietoisesti jokaisen hartioille. Tämä tarkoittaa, sitä että nyt keskitytään entistä tiiviimmin joukkueena pelaamiseen ja siihen, että jokainen kantaa vastuun menestymisestä. Tämä tarkoittaa myös sitä, että joukkueeseen on vahvistustenkin osalta haettu nälkäisiä kehittymiskykyisiä pelaajia sekä toisaalta kokeneempia pelaajia, joilla on kyky auttaa muita kehittymään. Tavoitteena on yhtenäinen, tiiviisti yhteen hitsautunut Joukkue, missä ei ole eri kerrosten väkeä. Tähän nälkäisten kehittymiskykyisten pelaajien kategoriaan kuuluvat ranskalaiset LB Tresfield ja TE Valbon. Tukimiehet ovat lähtökohtaisesti aggressiivisia, mutta ”The Train” Valbonin odotetaan tuovan Royalsin hyökkäykseen lisää aggressiivisuutta, sillä se tulee yhden kauden tauon jälkeen olemaan taas hyökkäyksenkin lähtökohta. Menneellä kaudella hyökkäys oli varsin tekninen heittopainotteisuudesta ja pelaajameteriaalista johtuen, mutta uusi QB, RB ja TE takaavat sen, että ensi kesänä tullaan näkemään varsin fyysinen Royalshyökkäys.

Puolustuksen puolelta on selvää ettei ilmiömäiselle #4 Chris Youngille kannata tai voikaan yrittää etsiä suoraa korvaajaa vaan hänen jättämä aukko on paikattava toisin keinoin. Tämä toinen keino tulee olemaan Joukkuepelaaminen ja siihen sopivat pelaajat. Royalsin puolustus on rakennettu urheilulliseksi, nälkäiseksi ja ulottuvaksi sekä monipuoliseksi. Puolustuksesta ei löydy selkeitä roolipelaajia, vaan menestys tulee perustumaan laadukkaiden yksilöiden yhteispeliin ja se on kokonaisuuutena jälleen askel eteenpäin. Tämä uusi lähestymistapa varmasti motivoi uudella tavalla pidempäänkin mukana olleita. Paljon vartijaksi nouseekin puolustuksen uusi valmentaja Arthur Anderson, jolta odotetaan paljon, niin yksilö kuin ryhmätasollakin.

Antaa kuitenkin ranskalaisten kertoa hieman itsestään ja taustoistaan. Kanadassakin pelannut TE Valbon kertoi Royals pressin haastattelussa seuraavaa, ”Tiedän, että Suomi on Joulupukin maa ja että siellä on todella kauniita valoja taivaalla (revontulet). Odotan myös kesän 20 tunnin valoisaa päivää. Suomalaisesta jenkkifutiksesta en tiedä paljoakaan, mutta monen muun lailla olen kuullut Helsinki Roostersista. Nyt kuitenkin on Vaasan aika tulla Suomen parhaaksi joukkueeksi. Euroopan tasolla laji tuntuu kasvavan päivittäin. On isompia pelaajia ja parempia valmentajia ja osa jenkkivahvistuksista on D1-tason huippunimiä. Laji on menossa oikean suuntaan. Ihmiset ovat entistä kiinnostuneempia ja katsomoissa on hyvä tunnelma, on aina hienoa, kun on hyvä yleisö.

Pelasin aikanaan koulussa rugbya ja lensin aina ulos tekemieni taklausten takia. Tuleva jenkkifutisjoukkueeni piti lajiesittelyn kaupungissani mihin osallistuinkin ja rakastuin heti lajiin. Kanadaan lähdin, kun minut oli toistamiseen leikattu viime hetkellä pois Ranskan nuorten maajoukkueesta. Halusin pelata korkeimmalla mahdollisella tasolla osoittaakseni heidän tehneen virheen. Sain yhteydenoton CEGEP of Thetford collegesta (toim. huom. kanadalainen juco eli junior college mihin mennään kehittymään akateemisesti/urheilullisesti ns. tasokkaampia oppilaitoksia varten) ja se oli sellainen mahdollisuus mitä en halunnut missata. Thetfordin jälkeen sainkin tarjouksia muista oppilaitoksista ja päädyinkin jatkamaan Kanadassa Bishop Universityn riveissä. Tälle kaudelle etsin joukkuetta, jolla on korkeat odotukset tulevasta kaudesta. Vaasalla sellaiset on ja tulemme olemaan vahvoja. Haluan myös pelata isossa roolissa ja auttaa joukkuettani voittamaan matkalla mestaruuteen.”

LB Tresfieldin Suomi-kuvaus on kuin suoraan matkailuesitteestä ja hänen vahvuutensa taas kuin suoraan valmentajien

kuva: Jean-Cristophe

”Mitä tahdon vahvistukselta” -oppaasta.  Royals press toivookin, että mies saa Vaasasta mitä tulee täältä hakemaan, ”Suomi sijaitsee Pohjois-Euroopassa. Se on kaunis maa missä on paljon järviä, metsää ja mahdollisuuksia harrastaa ulkoilmassa. Suomen kaksi virallista kieltä ovat suomi ja ruotsi. Suomi tunnetaan hyvistä kaloista, siipikarjasta ja kahvista. Suomesta en tunne muita pelaajia tai valmentajia kuin Sepon ja muutaman ranskalaisen, jotka ovat pelanneet Vaahteraliigassa. Ranskassa jenkkifutis ei ole niin suosittua kuin jalkapallo, rugby tai koripallo, mutta laji kasvaa vuosi vuodelta. Pelaajamäärät ovat lisääntyneet, mutta kasvun vaihe on edelleen menossa. Ranskassa on vaikeaa opiskella tai työskennellä täysiaikaisesti ja samalla pelata korkeimmalla tasolla. Suomessa laji on suositumpi ja joukkueilla on vähän isommat budjetit. Olosuhteet Suomessa tarjoavat kaiken, mitä pelaaja tarvitsee menestyäkseen.

Nuorena koitin monia lajeja, kuten potkupalloa, koripalloa ja karatea. Jenkkifutis oli kuitenkin se, mihin tunsin suurinta intohimoa. Olen aina ollut kiinnostunut lajista. Olenkin kasvanut seuraamalla paljon jenkkifutisaiheisia elokuvia ja sarjoja. Opin lajin perussäännöt katsomalla dokumentteja ja seuraamalla eri pelejä. Aloitin lajin pelaamisen kahdeksan vuotta sitten ja rakastuin siihen, kun ensimmäisen kerran laitoin päälleni kypärän ja hartiasuojat. Parhaita ominaisuuksiani on se, että olen nopea kokoisekseni ja luen peliä nopeasti. Olen voimakas ja erittäin kilpailullinen. Pystyn pelaamaan kahta paikkaa, tukimiehenä ja puolustuksen takakentällä. Se, että olen ollut joukkueeni kapteenina, on auttanut minua kehittymään myös johtajuudessa. Minulla on kyky mukautua uusiin ympäristöihin nopeasti ja olen valmis ottamaan vastaan uusia haasteita. Lopuksi, minulla on vahva työmoraali ja haluan jatkuvasti oppia ja kehittyä niin kentällä kuin sen ulkopuolellakin. Henkilökohtaisella tasolla tavoitteeni tulevalla kaudella on mukautua nopeasti uuteen kulttuuriin ja kieleen. Haluan tehdä joukkueeseen positiivisen vaikutuksen ja oppia uusilta pelikavereilta ja valmentajilta. Tärkein tavoite on kuitenkin voittaa mestaruus Wasa Royalsissa. Olen todella innostunut tästä uudesta kokemuksesta ja odotan kasvavani ihmisenä ja pelaajana.”

Royalsin GM Seppo Evwaraye on luonnollisesti tyytyväinen uusiin vahvistuksiin eikä haikaile menneiden perään, sillä nyt ollaan rakentamassa uutta joukkuetta,”On selvää ettei RJ Longin ja Chris Youngin kaltaisia kykyjä noin vain korvata. Molemmat olivat aivan erinomaisia pelaajia, mistä on todistusaineistona viime vuoden tilastot. On kuitenkin tärkeää, että pystymme peluuttamaan pelaajia laajemmissa määrin, emmekä olisi niin riippuvaisia huippuyksilöistä. Ei ole missään nimessä reilua verrata Jeromea tai Steeveniä edellä mainittuihin herroihin. Long ja Young hankittiin toteuttamaan viime vuoden systeemejä ja Jerome ja Steeven tämän vuoden. Haluamme, että sekä hyökkäyksemme että puolustuksemme perustuu joukkuetyöhön ja erinomaiseen ryhmänä toimimiseen.

Kuten aiemmin jo totesimme, niin haluamme olla fyysisempi joukkue kaudella 2018 ja eritoten hyökkäyksessä. Jeromen highlight videota ei tarvinnut katsoa kuin muutaman sekunnin ja oli selvää, että haluamme hänet tänne. Hän on erittäin fyysinen sisempilaitahyökkääjä. Keskusteluissa hänen kanssaan kysyinkin mistä moinen fyysisyys juontaa ja vastaus oli kultaa valmentajan korville. Hänellä oli erittäin rajallinen rooli Kanadassa pelisääntöjen vuoksi, joten hän halusi, että hän näkyy ja tuntuu, joka kerta kun on kentällä. Sen hän myös teki. Uskon, että hän tulee olemaan meille erittäin vahva ase niin juoksu- kuin heittopelissä. Tulemme siirtelemään häntä paljon ympäri kenttää ja saattaa hän vierailla myös puolustuksessa.

Steeven tulee pelaamaan meillä tukimiestä. Hän oli erittäinen tehokas Ranskan pääsarjassa viime kaudella. Hänenkin valtti on fyysisyys, mutta myös nopeus. Tulevaa kautta varten hän on jo nyt hieman isommassa kunnossa, kuin viime kaudella ja se on se mitä häneltä toivoimmekin.”