QB Sottilare ja WR Long Royalsiin

sottilare-2016.PNGVaahteraliigan parhaaksi hyökkääjäksi 2016 valittu ja kaksinkertainen All Stars pelinrakentaja Justin Sottilare siirtyy Crocodilesista Wasa Waild Royalsiin. Sottilare on jo toinen todellinen nimimies, joka siirtyy Royalsiin Vaasalaisena aatelisenakin tunnetun Abraham Wasastjernan perustaman Östermyran ruukin luomalta talousalueelta eli paikkakunnalta mikä nykyisin tunnetaan aluetta halkovan joen mukaan nimensä saaneena kaupunkina, Seinäjokena. Sottilare oli viime kaudella Vaahteraliigan pelinrakentajien kiistaton ykkönen (suluissa toiseksi paras vastaava suoritus), hän heitti 62,3 (60,3) prosentin tehokkuudella 3174 (2519) jaardia, 42 (25) TD:tä ja vain 6 (8) syötönkatkoa. (Kuvat: Samppa Toivonen)

Royalsin viime kauden pelinrakentaja Isaac Fisher oli jaardimäärää lukuun ottamatta aina se toiseksi paras, eikä pelinrakentajan vaihto perustunutkaan Fisherin pellillisiin esityksiin. Sottilare on takuuvarmasti huippuluokan pelinrakentaja Vaahteraliigaan ja kun siihen yhdistyy miehen kyvyt kentän ulkopuolella, niin hän on ohittamaton paketti. Näillä kentän ulkopuolisilla ominaisuuksilla tarkoitetaan osaamista ja intoa scoutata vastustajia. Nykyään scouttaaminen on Vaahteraliigassakin monilta osin pitkäjänteistä puurtamista, missä puurretaan valtavan videomateriaalimäärän kimpussa ja sitä puretaan palasiin, minkä pohjalta voidaan vastustajan tekemisiä ja yksilöitä analysoida lähes loputtomasti. Sottilaren kokemus, palo asiaa kohtaan ja osaaminen tuovat Royalsille todella merkittävän lisäresurssin tähän pelikentän ulkopuolella tehtävään ja menestyksen kannalta ratkaisevan tärkeään työhön. Samalla kokenut Sottilare voi omalla osaamisellaan auttaa koko Royalsin hyökkäystä nousemaan jälleen seuraavalle tasolle. Nämä asiat olivatkin ratkaisevia tekijöitä, joiden pohjalta valinta Fisherin ja Sottilaren välillä kääntyi Sottilaren eduksi.

Tällä hetkellä Sotilare valmistautuu tulevaan Vaahteraliiga kauteen Austaralian lämmössä South Eastern Predatorsin riveissä. Royal Press pääsi kuitenkin esittämään itse maestrolle eli Sottilarelle muutaman kysymyksen ja mies vaikutti olevan innoissaan mahdollisuudesta päästä Kuningaskunnan kirkkaimmalle jakkaralle. Koska Vaasa ja Seinäjoki tunnetaan ns. arkkivihollisina ja Seinäjoella on jenkkifutiksessa ollut viime vuosikymmeninä sottilare-kasvot.PNGisoveljen asema, niin ensimmäisenä tulee toki mieleen, miksi Vaahteraliigan ykköspelinrakentaja siirtyy kahden hyvän kauden jälkeen, heittojoukkueesta juoksujoukkueeseen ja vielä paikallisvastustajan riveihin. Tähän Sottilare vastasi seuraavasti, ”Seinäjoella oli hieno pelata ja olen erittäin kiitollinen kaikesta mitä Croco-perhe ja -organisaatio teki puolestani, mutta tunsin, että nyt on aika muutokselle. Meillä oli kaksi hyvää kautta, mutta molemmat päättyivät lopulta väärällä tavalla. Tein paikkakunnan vaihdoksen, koska uskon Royalsin ohjelman olevan kehittymässä todella hienoksi. Olen myös aistinut sen kenen kanssa tahansa olen Vaahteraliigassa puhunut.

 

Liityn joukkueeseen huhtikuun alussa ja odotukseni ovat valtavat. Käytän talvella paljon enemmän aikaa tullakseni parhaaksi mahdolliseksi versioksi itsestäni. Kahtena viime kautena olen ottanut pelillisesti isoja askeleita ja nyt aion hypätä vielä seuraavalle tasolle. Kehitän jalkatyöskentelyä, heittoliikettä ja kykyä prosessoida tietoa nopeammin. Olen onnekseni saanut myös personal trainerin. Nykyinen joukkuekaverini Ty Henry, laittaa minut elämäni parhaaseen kuntoon. Keskusteltuani Sepon ja HC Bookerin kanssa, tiedän että tulen oppimaan ensi kaudella paljon ja toivon päätyväni taas Vaahteramaljaan, toivottavasti erilaisella lopputuloksella.

 

Crocojen hyökkäys oli suunniteltu juoksupainotteiseksi heittovaihtoehdolla. Useimmille joukkueille aukesivat heitot ja siksi näytimme tilastojen valossa heittohyökkäykseltä. Royalsin hyökkäys tulee ensikaudella perustumaan täysin eri systeemiin, mutta siinä on jotain samojakin osasia. Hyökkäyssysteemi ja pelikirja on vielä työn alla, enkä malta odottaa, että pääsen näkemään lopputuloksen. Uusi pelikirja on kuin uusi lelu lapselle. On erittäin hauskaa päästä työstämään sitä ja nähdä kuinka hyvin se toimii kentällä.”

Seppo_Evwaraye_2016.jpgRoyalsin managerille Seppo Evwarayelle pelinrakentajan valinta ei ollut aivan helppoa, joskaan vaihtoehtoa ei periaatteessa lopulta ollut, ”Pidimme Isaac Fisheristä pelinrakentajana todella paljon, mutta hänen paluutaan Vaasaan vesitti koulu. Hän pääsisi Suomeen aikaisintaan toukokuun puolivälissä ja viimeisimmän tiedon mukaan liiga saattaa olla jo tuolloin käynnissä. Katsoimme, että tämä vaikuttaa liikaa valmistautumiseemme joukkueena, kun tärkein pelaaja puuttuu.

 

Justin oli minuun yhteydessä suhteellisen nopeasti kauden jälkeen. Olin aluksi hieman hämilläni. Eipä siihen kuitenkaan lopulta kauan mennyt aikaa harkita. Keskustelin asiasta Johnin (HC Booker) kanssa ja naulattiin sopimus kuntoon. Justin on kokenut veteraanijohtaja. Hänessä yhdistyy vahvasti taito ja työmoraali. Viimeiseltä kahdelta kaudelta Suomessa myös tilastot puhuvat vahvasti hänen puolestaan. Hänellä on paljon annettavaa hyökkäykseemme niin treeneissä, peleissä kuin kentän ulkopuolella. Meillä tämä kentän ulkopuolinen vaikutus nähtiin todella suurena tekijänä. Ja kyllähän ajatuksena kuulostaa hyvältä parittaa liigan tilastollisesti paras pelinrakentaja yhteen parhaimman laitahyökkääjän kanssa, mutta kuten viime kaudella nähtiin, niin ajatukset ja asiat paperilla eivät vielä ole konkretiaa. Asioiden pitää toteutua siellä kentällä.”

Jenkkifutiksen saralla Vaasan ja Seinäjoen välisissä mittelöissä Seinäjoki on ollut vähintään vuodesta 1991 lähtien isoveljen roolissa ja kärkipelaajien virta on käynyt pääasiassa rannikolta sisämaahan, mutta Royalsin tulemisen myötä tuota etumatkaa on juostu kiinni jaardi jaardilta ja viime kaudella Kuninkaalliset alkoivat jo aivan tosissaan hengittämään Crocotiilien niskaan. Tämän syksyn sopimukset nostavat entisestään ainakin Royal pressin odotuksia siitä, että ensi kesänä, lähes kolmenkymmenen vuoden tauon jälkeen Vaasalainen jenkkifutiksen edustusjoukkue pääsee tulettamaan voittoa seinäjokelaisesta edustusjoukkueesta (viimeksi näin on käynyt 5.6.1988).


 

long-vs-cro-2016-by-samppa.jpgSottilaren ohella erittäin tärkeä sopimus saatiin valmiiksi myös Vaahteraliigan ehkä parhaimman laitahyökkääjän RJ Longin kanssa. Long tuli vahvoilla meriiteillä Royalsiin kesken viime kauden ja jatkoi siitä mihin kaudella 2015 Vaahteraliigassa jäi. Longin vahvuutta lisää myös hänen kykynsä olla yksi Vaahteraliigan parhaista takakentän puolustuspelaajista. Longin ja Sottilaren myötä hyökkäyksen yhdysvaltalaisvahvistukset ovat kasassa, sillä säännöt sallivat kolme yhdysvaltalaista kokoonpanossa, joista kaksi voi olla yhtä aikaa kentällä. Kolmannen yhdysvaltalaisen paikkaa pidetään viimeiseen asti auki viimekauden liigan parhaalle pelaajalle eli Royalsin tukimiehelle #4 Chris Youngille. (Kuvat: Samppa Toivonen)

rj-long-2016.PNGRoyal press tavoitti Longin ja kysyi ensitöikseen miehen mietteistä viime kauden osalta. Tässä RJ:n näkemys menneestä ja tulevasta, sekä hänen omasta roolistaan valmentajana ja johtavana laitahyökkääjänä ”Tunnelma viimekaudesta olivat pettynyt, mutta samalla erittäin positiivinen, sillä meillä on niin paljon tilaa kasvaa ja kehittyä viimekauden jokaisesta ottelusta. Ymmärrän, että olimme viime kaudella kokematon, liigan tulokasjoukkue vastassamme kokemuksella ladattu Crocodiles, jota johti QB Sottilare, mutta me estimme itse itseämme saavuttamasta joukkueen tavoitetta eli voitok asta esiintymistä Vaahteramaljassa.

Tulevaa kautta ajatellen olen erittäin innostunut ja motivoitunut sekä pelaamaan, että valmentamaan. Se miksi tunnen näin, johtuu viime kaudesta. Opin paljon siitä minkä tyyppisiä pelaajia tälle joukkueelle tarvitsee kehittää ja siitä mitä osa-alueita minun pitää omassa pelaamisessani nostaa esiin. Olen siis valmis jakamaan kaiken osaamiseni lajista näiden kavereiden kanssa ja näkemään, kuinka he ottavat opin vastaan ja tulemaan paremmiksi kentällä sekä samalla voittamaan otteluita tulevalla kaudella.

 

Pelaaminen yhdessä Sottilaren kanssa kuulostaa erittäin räjähtävältä ja mahtavalta. Olen tuntenut Justinin siitä lähtien, kun pelasin häntä vastaan kaudella 2015. Hän on vaikea voitettava pelikentällä. Hän on myös kova työntekijä kentällä sekä sen ulkopuolella ja hänellä on todella syvä ymmärrys siitä, miten hyökkäystä jenkkifutiksessa pelataan. On mahtava tunne tietää, että rinnalla on yksi Euroopan parhaista pelinrakentajista, joka on valmis tekemään kaiken mahdollisen voittojen eteen, etenkin kun on itse valmis tekemään saman. Rohkaisen Royalsin kannattajia tulemaan jokaiseen kotiotteluun ensi kaudella, sillä ilman teitä katsomossa äänekkäästi kannustamassa, mestaruuden tuominen Vaasaan on paljon vaikeampaa.”

Seppo_Evwaraye_2016.jpgJoukkueen manageri Seppo Evwarayeon erittäin tyytyväin Longin jatkosopimukseen, ”RJ oli selkeä piristysruiske meidän hyökkäykseen viime kesänä. Hänen sopimuksen uusiminen oli yksi suurimmista tavoitteistamme tulevalle kaudelle. Olen tyytyväinen, että saimme sopimuksen tehtyä jo nyt. Hänen pallolliset taidot vetävät vertoja jokaiselle pelaajalle, kotimaisessa liigassa. Kun pallo tulee hänen ulottuvilleen, oli kyseessä puolustus tai hyökkäys, niin suurella todennäköisyydellä hän sen nappaa. Hän onkin yksi Vaahteraliigan vaarallisimmista pelaajista, niin hyökkäyksessä kuin puolustuksessa, juuri sen vuoksi mitä hän voi tehdä pallo käsissään. RJ:lla kuten Justinillakin tulee olemaan myös valmennuksellinen panos, joten he tulevat saapumaan Suomeen hyvissä ajoin ennen kauden alkua. RJ:n vastuulla tulee olemaan laitahyökkääjien valmennus.”