QB Fisher ja WR John palaavat Kuninkaallisiin

Tulevalle kaudelle Wasa Royalsin ulkomailta tulevat vahvistukset vaihtuvat kokonaan, kauteen 2017 verrattuna eli HC John Bookeria, WR RJ Longia, LB Chris Youngia ja QB Justin Sottilarea ei tulla näkemään Royalsissa kaudella 2018. Sen sijaan kaudelta 2016 tutut, yhdysvaltalainen pelinrakentaja Isaac Fisher ja ruotsalainen laitahyökkääjä Denny John tekevät vuoden tauon jälkeen paluun Vaasaan, joten totaalisen uusiksi vahvistuspaketti ei mene, vaan jatkuvuus säilyy. QB Fisherin myötä ensimmäinen kolmesta, puhtaasti yhdysvaltalaisesta vahvistuksesta on nyt  kiinnitetty ja samalla Royalsin hyökkäyksen osalta merkittävin palanen on lukittu. (Kuvat: Samppa Toivonen)

Kaudella 2016 Fisher oli tilastojen valossa Vaahteraliigan toiseksi paras pelinrakentaja. Keskusteluja Fisherin kanssa käytiin myös kaudesta 2017, mutta lopulta heittokone Sottilaren myötä Royals halusi irrottautua ”pelkkänä” juoksujoukkueena olemisesta ja kehittää organisaation heittopeliosaamista. Kelkka kääntyikin kaudelle 2017 aivan totaalisesti ja entisestä juoksuhyökkäyksestä tuli heittohyökkäys. Fisherin paluun myötä onkin todennäköistä, että tulevalla kaudella nähdään, juoksun ja heiton suhteen, varsin tasapainoinen Royalshyökkäys ja mielenkiintoista kyllä, tämä olisi tavallaan historiallista. Joukkueen rakentamisessa on haettu uutta suuntaa myös siten, että tulevalla kaudella ns. tähtipelaajien rooli ei tule lähtökohtaisesti olemaan Royalsissa niin suuri kuin aikaisemmilla Vaahteraliigakausilla. Kaksi kautta runko on saanut kehittyä tähtien kantaessa suurimman vastuun ja nyt on jokaisella pelaajalla mahdollisuus ja edellytykset ottaa paikkansa kirkkaammissa parrasvaloissa.

Kauden 2016 jälkeen Fisher (#8) on keskittynyt, opintojen loppuun saattamiseen, baseballiin ja amerikkalaisen jalkapallon valmentamiseen. Mennyttä ja tulevaa Fisher itse kommentoi seuraavasti, ”Kauden 2016 jälkeen palasin kouluun saadakseni maisterin tutkinnon, pelasin kauden baseballia ja valmensin collegefudista valmistuneena apuvalmentajana. 2016 oli minusta mahtava kausi ja hieno kesä. Olisi toki ollut vieläkin parempi, jos olisimme voittaneet mestaruuden ja nyt onkin hienoa palata takaisin. Minusta tuntuu, että tavoite joukkueena ja henkilökohtaisella tasolla on voittaa mestaruus ja odotankin tulevaa innolla. Odotan myös sitä, että pääsen tapaamaan hyviä tyyppejä ja ystäviä sekä sitä, että pääsen pelaamaan heidän kanssaan.”

Royalsin manageri Seppo Evwaraye kommentoi Fisherin paluuta seuraavasti, ”On mahtavaa saada Isaac takaisin. Hän on erittäin pätevä pelinrakentaja ja mahtava tyyppi. Olisin halunnut tuoda hänet takaisin jo viime vuonna, mutta koulun käynnin puolesta oli se mahdotonta. Isaac oli organisaatiossamme todella pidetty ja sosiaalinen pelaaja, mutta ei häntä takaisin kavereita moikkaamaan tuoda. Olen tehnyt selväksi hänelle ja kaikille vahvistuksille mitä heistä haluamme. Isaacin vahvuuksia on kokemus, rohkea huolettomuus ja uskallus ottaa hieman riskejä sekä kyky juosta pallon kanssa.” Huomion arvoista on myös se, että Fisher on ensimmäinen vahvistuksena hankittu pelinrakentaja, joka pelaa Royalsissa toisen kautensa.

Ruotsin maajoukkuepelaaja Denny John (kuvassa #3) pelasi 2016 osan kaudesta Vaasassa ja tuolloinhan pelinrakentajana oli juurikin Isaac Fisher ja herrojen välinen yhteistyö tuntui toimivan, sillä John oli, RJ Longin jälkeen, Royalsin toiseksi tehokkain kiinniottaja. Paljon on siis odotettavissa tältäkin kaksikolta, etenkin, kun molemmat ovat paikalla koko preseason vaiheen. Monipuolisena pelaajana John pystyy tarvittaessa siirtymään myös puolustuksen takakentälle ja tämä osaltaan lisää joukkueen sietokykyä vastoinkäymisten varalle.

Mies itse kertoo tunnelmistaan sopimuksen allekirjoitamisen jälkeen seuraavaa, ”Tuntuu tosi hyvältä, rakastin pelata Vaasassa 2016. Kaupunki, kannattajat ja joukkue, kaikki olivat mahtavia. Ainoa asia mikä pitäisi viedä tällä kertaa maaliin on mestaruuden nappaaminen. Itse olen paljon isompi ja voimakkaampi tällä kertaa, olen viettänyt salilla täyden offseasonin. Lisäksi tänä vuonna pääseen joukkueen mukaan alusta asti ja se mahdollistaa suuremman roolin sekä paremman yhteispelin pelinrakentajan kanssa. Tuon mukanani voittamisen asennetta ja positiivista energiaa. Pyrin aina tekemään asiat oikein ja minussa on pelintekijän kykyjä. Viime kaudella joukkueessani oli paljon loukkaantumisia ja se pakotti minut pelaamaan paljon eri pelipaikoilla. Uskon tämän auttaneen minua kasvamaan pelaajana, vaikka joukkueena hävisimme semifinaalin. Pelaamalla myös puolustusta sain lisää fyysistä ja henkistä kovuutta. Kausi 2018 tulee olemaan erittäin mielenkiintoinen.”

Royalsin GM Evwaraye on tyytyväinen Johnin paluuseen, ”Denny on vikkelä laitahyökkääjä joka ei mielestäni päässyt oikeuksiinsa viimeksi, kun hän meillä pelasi. Uskon, että hänen mukana olo reippaasti ennen kautta kantaa vielä enemmän hedelmää. Hän tulee auttamaan meitä saamaan ensimmäisiä yrityksiä ja potkujen palautuksissa hän on erinomainen. Uskon, että hänen aikaisempi tuttavuutensa Isaacin kanssa on myös iso vahvuus.”

Tässä vaiheessa, kun valmistautuminen tulevaan kesään on alkanut, voidaan todeta, että se runko minkä päälle ja varaan tulevan kauden menestystä tullaan rakentamaan, on menneen kauden jälkeen säilynyt varsin hyvin, sillä puolet eli 11 Vaahteramaljan aloituskokoonpanon pelaajaa on vahvistanut jatkavansa myös kaudella 2018. Sen verran vaihtuvuutta kuitenkin tulee, että ulkomailta saapuvien vahvistustenkin jälkeen muutamia aloituskokoonpanon paikkoja jää auki uusille vastuunkantajille. Ulkomailta tulevien vahvistusten osalta neuvottelut ovat loppusuoralla ja lähipäivinä voitaneen julkaista myös uusi puolustuksen yhdysvaltalaisvahvistus.