Puolustuksen valmennusryhmä 2018

Wasa Royalsin puolustuksen valmennusryhmä on  valmis ja poikkeuksellisesti kokeneimmat nimet löytyvät apuvalmentajien paikoilta. Stacey Thomas ja Thomas Ceken ovat tuttuja nimiä pelaajina ja pelaajavalmentajina niin Royalsissa kuin Royalsin ulkopuolellakin, mutta nyt heillä on puhtaasti valmennuksellinen vastuu eikä tilanteita enää tarkastella kasvosuojusten läpi. Puolustuksen koordinaattori on taasen suurelle yleisölle tuntematon Wesley Mota, jolla on päävalmentaja Morganin varaukseton tuki. Lähtökohtaisesti on varmasti selvää, että myös kaksikon Thomas&Thomas näkemyksillä on painoarvoa kokonaisuutta ajatellen, unohtamatta Niklas Jokea, joka tuo oman osaamisensa nyt myös suoraan edustusjoukkueen käyttöön. Vuoden loppuun asti harjoitellaan käytännössä puhtaasti fysiikkaa ja lajiharjoitukset tulevat mukaan ohjelmaan vuoden vaihteen jälkeen. Näin ollen koko valmennusryhmällä (sekä hyökkäys, että puolustus) on hyvin aikaa hioa tulevan kauden askelmerkit kuntoon. Royals pressin mielestä äärimmäisen mahtava asia on se, että aikaisempien kausien 2-4 valmentajan ryhmä on nyt kasvanut 9 valmentajan osaavaan kokonaisuuteen. 


Puolustuksen koordinaattori (DC)

Wesley Mota

Brasialainen Wesley Mota on päävalmentaja Brett Morganin ns. luottomies jo useamman vuoden ajalta. Heidän yhteistyönsä alkoi vuonna 2014, kun Morgan oli valmentamassa brasilialaisessa Juventude FA -joukkueessa. Mota oli tuolloin joukkueensa parikymppinen pelinrakentaja sekä tulkki Morganin ja joukkueen välillä ja toimi siten luonnollisesti tiiviissä yhteistyössä päävalmentaja Morganin kanssa. Jo seuraavalle kaudelle Mota otti vastaan joukkueensa päävalmentajan tehtävät jättäen pelaamisen ja kaudelle 2018 hän liittyi apuvalmentajana Morganin valmennusryhmään italialisen jenkkifutisjoukkue Firenze Guelfin riveihin. Mota on ollut mukana myös Brasilian maajoukkueen valmennusryhmässä. Tulevassa roolissaan Royalsin puolustuksen koordinaattorina hänellä on tukenaan päävalmentaja Morganin lisäksi kokeneet Stacey Thomas ja Thomas Ceken.

Päävalmentaja Morgan kuvailee tulevaa aisapariaan seuraavasti, ”Coach Mota on yksi erinomaisimmista nuorista valmentajista Euroopassa. Hänellä oli tarjolla useita mahdollisuuksia valmentaa Yhdysvalloissa sekä Euroopassa ja me olemmekin erittäin onnekkaita hänen valitessaan Vaasan ja Royalsin. Hän on saavuttanut mahtavaa kansainvälistä menestystä niin pää- kuin  apuvalmentajanakin ja hän on työskennellyt kaikilla kolmella osa-alueella (hyökkäys, puolustus ja erikoisjoukkueet). Olen työskennellyt hänen kanssa valmentajana ja valmentanut häntä, hänen ollessaan pelaajana ja olen omin silmin nähnyt kuinka älykäs, kovaa työtä tekevä ja lahjakas hän on. Hän on jatkuva oppija ja kehittyy joka päivä. Olemmekin erittäin innokkaita näkemään mitä hän tuo puolustuksellemme.”  


Takakentän pelipaikkavalmentaja (DB Coach)
Fysiikkavalmentaja

Stacey Thomas

Buffalo Billsissä aikoinaan NFL-tuuliakin haistellut ja Vaahteraliigassa vakuuttava jälkeä pelaajana tehnyt Stacey Thomas tuli Royalsin takakentälle joukkueen ensimmäiselle liigakaudelle vuonna 2016, mutta oli yksi niistä useista avainpelaajista, jotka joutuivat tuolloin jättämään kauden pahasti kesken loukkaantumisen takia. Hän kuitenkin palasi ja oli kaksi seuraavaa kautta yksi tärkeimmistä pelaajista, kun Royals nappasi kaksi SM-mitalia. Nyt hän on muuttanut pysyvästi Vaasaan ja on muutaman muun Kuninkaallisen tavoin mukana tänä syksynä Vaasaan avatussa Ole.fit -ketjun Fit Wasa kuntosalissa. Staceyllä on ollut jo aikaisemminkin iso rooli Royalsin valmennuksessa pelaamisen ohella, mutta nyt hän pystyy keskittymään pelkästään Kuninkaallisten puolustusjoukkojen valmentamiseen ja takakentän pelaajien kehittämiseen, jotta he pystyvät täyttämään mm. häneltä itseltään vapautuneet erittäin isot pelikengät.  Myös joukkueen off-seasonin fysiikkaharjoittelu siirtyy hänen vastuulleen Sepon leveiltä hartioilta ja sekin lisää jälleen resursseja kokonaisuutta ajatellen. Kokonaisuutta tukee myös Fit Wasan loistavat olosuhteet.


Tukimiesten pelipaikkavalmentaja (LB Coach)

Thomas Ceken

Thomas Ceken on nimi, minkä varmasti jokainen Vaahteraliigaa seurannut tunnistaa. Tämä todellinen liigajyrä on pelannut pääsarjatasolla jo silloin, kun nykypäivän nuoremmat liigapelaajat olivat vielä pilkkeenä isänsä silmäkulmassa. Kun Royals vuonna 2013 lanseerattiin, niin Cekenin siirtyminen liigajoukkue Crocodilesista, II-divisoonasta startanneeseen Royalsiin oli äärimmäisen merkittävää, eikä pelkästään pelillisten edellytysten osalta, vaan myös valmennuksellisen tietotaidon. Ei puolustuksen puolella valmentaminen siten ole Cekenille mikään uusi asia, mutta nyt hän voi keskittyä siihen täysillä ja ilman hartiasuojia. On varmasti syytä odottaa, että ensikesän Kunikaalliset tukimiehet ovat fyysisiä, armottomia ja kovaa iskeviä.

Ceken  on varmasti jäänyt jo Royalsin ensimäisenä preseasonkeväänä lähtemättömästi Vesa Mäkelän mieleen, sillä DT:n paikalta iskenyt Ceken ja sentterinä toiminut Mäkelä ottivat jo tuolloin mittaa toisistaan satoja, jos ei jopa toistatuhatta kertaa. Nyt sama tilanne toistuu, mutta uusissa, vähemmän fyysisissä rooleissa, Mäkelän toimiessa hyökkäyksen linjan apuvalmentajana.

f


Puolustuksen linjan valmentaja (DL Coach)

Niklas Joki

Puolustuksen linjan valmentajaksi tulee kokenut Niklas Joki, joka jatkaa myös U19 ja A´s -joukkueiden päävalmentajana. Niklas palasi menneeksi kaudeksi takaisin Vaasaan, oltuaan poissa kymmenen vuotta. Noiden kuluneiden kymmenen vuoden aika Joki on pelannut tai valmentanut eri organisaatioissa useilla eri sarjatasoilla aina II-divisioonasta Vaahteraliigaan ja EFL:ään. Menneellä kaudeella Niklaksen kokemus ja sitoutuneisuus vakuutti koko organisaation ja hänen liittymisensä myös edustusjoukkueen valmennustiimiin on todella mahtava asia.

f
f


GM Seppo Evwaraye kommentoi puolustuksen valmennusryhmää seuraavasti, ”Näen, että otimme ison askeleen eteenpäin valmennuksellisesti ensi kautta ajatellen. Olemme kärsineet todella paljon liian kapean valmennusryhmän takia, viimeisenä kahtena vuotena. Meillä oli takuulla useampikin peli, mikä oli liian tiukka tai hävitty puhtaasti sen vuoksi, että emme pystyneet reagoimaan tarpeeksi hyvin ja tarpeeksi nopeasti otteluiden aikana, valmistautumisesta puhumattakaan. Työtä oli vaan liikaa liian pienelle piirille. Nyt niin pelaajat, kuin pelipaikkavalmentajat pystyvät keskittymään omaan osioonsa ja kokonaiskuva on hallussa Brettillä.

Wesley Mota on nuoresta iästä huolimatta oiva lisä valmennustiimiimme. Hän on lajista hullaantunut työmyyrä. Hänen tehtävänään on nimenomaan koordinoida puolusta, eikä vain kutsua pelejä. Hän tulee olemaan vastuussa myös meidän videovalmennuksesta, osio mille ei voi laittaa liian paljon painoarvoa missään joukkueessa. Filmidataa ja sen sisältäviä aivaimia emme ole päässeet hyödyntämään tarpeeksi tehokkaasti aiemmin. Tähän odotan reilua parannusta. Kokonaisuutena näen, että meillä on nyt tasapuolinen valmennustiimi kasassa. Kuten joukkueen kanssa, niin samoin myös valmennustiimin kanssa ottaa aina hieman aikaa sopeutua toisiinsa. Asiaa helpottaa se, että kotimaiset valmentajamme ovat tuttuja toisilleen peliajoilta ja ymmärtävät standardin mitä nyt haetaan. Meillä kaikilla on, ei pelkästään halu voittaa, mutta myös iso halu kehittää pelaajia. Tässä uskomme olevan avaimen jatkuvaan pelilliseen menestykseen.”