Preseason alkaa

Wasa Royalsin off-season 2019 alkaa olla päätöksessä ja samalla kauden 2019 joukkue kasassa. Kauteen 2019 valmistava viimeistely vaihe eli preseason 2019 alkaa pääsiäisenä, jolloin koko joukkue aloittaa kauteen valmistavat yhteisharjoitukset, ulkomaan vahvistusten ja valmentajien saapuessa Vaasaan pääsiäisen alusviikolla. Royalsin preseason huipentuu Vaasassa, Fennia Arenassa, lauantaina 18.5. pelattavaan harjoitusotteluun, sarjanousija Helsinki Wolverinesia vastaan.

Menneellä kaudella alkanut sukupolvenvaihdos jatkuu myös tulevana kesänä, sillä hyvin alkaneen nuorten esiin marssin jatkumona vastuu nuorilla tulee kasvamaan, mutta ihmeitä heiltä ei vielä odoteta ja suurin pelillinen vastuu on veteraanipelaajien, kuten RB #40 Tom Suosteen, aloittavaksi sentteriksi nousseen #75 Teemu Salon, WR #19 Jussi Kaasin, DL kaksikko #96 Lauri Hannulan sekä #97 Martti Kassin harteilla. Vahvoja odotuksia asetetaan myös hieman nuoremmille LB #51 Niko Mäenpäälle, DL/LB #7 Lamin Latikalle ja safety kaksikko #2 Viktor Männylle sekä #26 Lauri Saarelle. Näiden yhdeksän avainpelaajan tueksi on hankittu kahdeksan ulkomaalaisvahvistusta, joista viisi eli QB #8 Joey Bradley (USA), HB #87 David Verdes (HUN), LB #23 Marc Millan (USA), DB #22 Victor Jonsson (SWE), DL #99 Jack Brennan (IRL) on jo julkistettu. Kaksi uutta nimeä eli WR Prince Nathaniel (GBR) ja DB Markus Persson (SWE) julkaistaan tässä yhteydessä. Viimeinen nimi ja samalla kolmas yhdysvaltalaisvahvistus julkaistaan lähipäivinä.

Vaikka pelipäivien kokoonpanot päättää päävalmentaja Brett Morgan, niin nopeasti laskettuna pelkkiä aloittajan paikkoja on parikymmenpäiselle haastajajoukolle tarjolla kauden alussa viisi, rotaatiosta ja erikoisjoukkueista puhumattakaan. Vastuuta on siis tarjolla kaikille, jotka ovat sitä valmiita ottamaan. Haastajajoukko koostuu pääasiassa nuorista U20 joukkueen pelaajista, joiden oma SM-sarja alkaa toukokuun puolessa välissä ja päättyy viimeistään heinäkuun alussa. Sarja pelataan siis osittain päällekkäin miesten sarjan kanssa, joten otteluita ja näytönpaikkoja nuorilla riittää.

Siitä ryhmästä mikä aloitti 2013 Royalsin II-divisioonasta nousun kotimaan kärkipään joukkueeksi on jäljellä enää vain muutama pelaaja, eikä se ole ihme, sillä tämä fyysinen laji on erittäin vaativa sekä kuluttava ja kuusi vuotta on suhteellisen pitkä aika huomioiden sen, ettei joukkueessa 2013 ollut vilisemällä nuorukaisia. Urheilullisesti Royals onkin keskellä sukupolvenvaihdosta eikä se tapahdu yhdessä tai kahdessakaan kaudessa, sillä kypsyminen juniorista miesten sarjojen avainpelaajaksi ottaa muutaman vuoden. Tilanne on kuitenkin siinä mielessä valoisa, että 2013 alkanut junioriohjelma alkaa nyt tuottaa uusia, entistä valmiimpia nuoria pelaajia, kasvamaan edustusjoukkueen mukana miehen mittoihin ja lopulta korvaamaan uransa päättäviä veteraaneja. Tavoitteena onkin, että tämän jatkumon kautta ei tulevaisuudessa tarvitse enää puhua varsinaisesta sukupolvenvaihdoksesta, vaan pikemminkin joukkueen jatkuvasta kasvusta ja kehittymisestä. Alkavalla kaudella kasvun ja kehittymisen tueksi on kuitenkin ollut vielä hankittava aukkoja paikkaavia vahvistuksia kohtalainen määrä ja tässä heistä kaksi.


Markus Persson

Takapuolustaja Markus Persson siirtyy Wasa Royalsiin Vaahteraliigan viime kauden mestarijoukkue Helsinki Roostersista. Menneellä kaudella hänen oli tarkoitus pelata Saksan pääsarjan GFL:n viime vuosien menestyjiin kuuluneessa Frankfurt Universessa, mutta lopulta tämän Ruotsin maajoukkuepelaajan tie vei Ruotsin pääsarjasta ja Karsltad Crusadersista Helsinkiin ja aina Suomen mestaruuteen asti. Persson tuo Royalsiin rautaista kokemusta ja sitä tarvitaan, kun kokenut Stacey Thomas laittoi hartiasuojat naulaan ja keskittyy Fit Wasa -kuntosalin toimitusjohtajan tehtävien ohella valmennukseen. Perssonin potkupalauttajan kyvyille on joukkueessa myös varmasti käyttöä.


Nathaniel Prince

Skotlannista Vaasaan siirtyvä 188 senttinen ja 91 kiloinen laitahyökkääjä Nathaniel
Prince sopii jo nimensäkin perusteella hyvin Kuninkaallisiin. Pelillisesti hänen odotetaan tuovan leveyttä ja syvyyttä Royalsin suhteellisen kapeaan laitahyökkääjä kaartiin. Hänen rinnallaan kasvaneessa roolissa viilettävät ns. oman kylän pojista kokenut WR #19 Jussin Kaas ja nuori WR #81 Roni Viinamäki. Yhdessä yli 190 senttisen Kaasin kanssa Prince muodostaa varsin ulottuvan laitahyökkääjäkaksikon, jota vastaan vastustajien on vaikea asettaa yhtä ulottuvia kulmapuolustajia. Perssonin lailla myös nopea Nathaniel on hyvä potkunpalauttaja ja tuo siten syvyyttä myös tälle osastolle.