Ottelutapahtuma saa uudet johtajat

Royalsin ottelutapahtumat ovat kiiteltyjä ympäri maan, myös oman lajin ulkopuolella. Royalsin otteluissa on tunnetusti viihtyneet niin aikuiset kuin lapset, lajifriikit sekä jenkifutis-noviisit. Tapahtumissa on ollut jokaiselle jotakin, ja tätä trendiä Royals jatkaa tuttuun tapaan ensi kaudellakin.Ottelupäivän laadukkaasta toteutumisesta vastaa Game Day Crew, tuttavallisemmin GDC. Yli 50 hengen vapaaehtoisten joukko on paljon muutakin, kuin ne näkyvimmät tahot, eli lipunmyynti, kioskitoiminta ja järjestyksevalvonta. Näkymättömämmistä toimista vastaa rakennus- ja purkuporukka, ensiapuryhmä, mediaryhmä sekä myös kaikki muut myynnin tahot.

Ottelutapahtuman valmistelu on aika rutiininomaista vuosien kokemuksien jälkeen, joten suurempia yllätyksiä ei usein kauden aikana tule. Sään mukaan on GDC:lle tehty kaksi pohjakonseptia, joissa toinen on täyden kentän palvelu aurinkoiselle säälle, ja sateen sattuessa oma konsepti katetun katsomon alle rakennettavasta, vähän riisutummasta versiosta. Ottelupäivän rakentaminen alkaa usein jo edellisenä päivänä, milloin kaikki mahdollinen kenttävarustus viedään kentälle, ja valmistellaan muut toimet siten, että pelipäivänä kaikki on vain kokoamista vailla valmis. Ottelupäivän jälkeen jokainen ryhmä kokoaa tavaransa kasaan helposti noudettavaksi, ja purkuryhmä kuljettaa kaiken jälleen varastoon odottamaan seuraavaa ottelua. Osa tavaroista, kuten Royalsin banderollit, ovat saaneet olla lähes poikkeuksetta Kaarlen Kentän katsomoissa kiinnitettyinä läpi koko kesän.

DGC:n johtaja on kantanut pääasiallisen vastuun jokaisen ryhmän toiminnasta. Jokaisen tiimin vetäjällä on vastuu oman tiiminsä toiminnasta, ja GDC:n johto taas vastaa siitä, että jokaisella ryhmällä on homma hanskassa, ja kokonaisuus toimii kaikkialla. Aiempina vuosina GDC:n johdossa ovat toimineet Reza Nasri, sekä Juha Dahlbo, joiden vetäminä ottelutapahtumat ovat nousseet nykyiselle tasolleen, tiimin vetäjiä ja kaikkia GDS:läisiä unohtamatta. Ensi kaudelle kokonaisvetovastuun ottaa kontolleen parivaljakko Susanna Kultalahti ja Kaisa Rantala. Näin kokonaisuuteen saadaan lisää resursseja. Otetaanpas selvää tästä kaksikosta, ja miten he ovat toimintaan lähteneet mukaan.

Susanna, kuka olet ja miten olet lähtnyt mukaan GDC-toimintaan? ”Työskentelen tutkijatohtorina Vaasan yliopiston johtamisen yksikössä. Työhön kuuluu opetusta, tutkimusta sekä erilaisten hankkeiden pyörittämistä. Vastaan myös johtamisen kandidaatintutkielman kokonaisuudesta. Työ on monipuolista ja mielekästä. Töiden ohella teen myös erilaisia projekteja konsultointiin, koulutukseen ja luennointiin liittyen. Kotoa löytyy tuleva aviomies (kesä 2019 on siis monella tavalla jännittävä, GDC jännittää kyllä enemmän kuin häät!) sekä koira, welsh corgi cardigan nimeltä Hippu.”

GDC-ura alkoi pari vuotta sitten, ja kaksi kesää vierähti kioskissa. Alunperin lähdin mukaan siksi, että olin luvannut veljelleni, että jos hän pääsee pelaamaan Royalsiin, minä menen myymään makkaraa. No, hän pelasi ja minä myin makkaraa (kuten myös muitakin herkullisia kioskin tuotteita). Huomasin pian, että GDC-porukka oli todella mukavaa ja siitä tuli itsellesi mieluisa harrastus. Halusin ehdottomasti mukaan seuraavanakin kesänä, sillä se toi mukavaa vaihtelua omaan työhön ja kesälomailuun. Voi siis sanoa, että tulin mukaan mielenkiinnosta ja osittain häviämäni vedon seurauksena, mutta jäin, koska oli hienoa olla mukana tuottamassa omalta osaltani Royals-tapahtumaa ja Royals-kokemusta”, kertoo Susanna


Kaisa, sama kysymys. Olen Kaisa Rantala, kauppatieteiden opiskelija ja Elisalla työskentelevä uusvaasalainen. Olen asunut Vaasassa vuodesta 2012 ja mukava Game Day touhuissa ensimmäistä kertaa divariaikoina. Vapaa-aikani kuluu vaihtelevasti opintojen, liikunnan ja kokkailun parissa.

Aikoinaan lähdin mukaan divariaikana ihan vain päähänpistosta kun silloinen GDC:n pyörittäjä Reza pyysi avuksi yhteen peliin. Siitä se ajatus sitten lähti, ja touhu oli hauskaa niin eksyin mukaan myös seuraaviin peleihin ja samoin seuraavilla kausilla. Viime kaudella pidin taukoa, mutta katsojan roolissa olin useampaankin otteeseen”, Kaisa kertoo puolestaan taustastaan.


Hyppäys ryhmän osana toimimisesta porukan johtoon on aika iso, mutta mistä saitte kipinän lähteä ryhmänvetäjäksi?Kun menin toimintaan mukaan, mieheni sanoi, että ”no kohta sä olet vetämässä sitä hommaa”. Kun Seppo (Evwaraye) lähestyi minua ja kysyi, olenko kiinnostunut GDC-toiminnasta eri näkökulmasta, olin heti mielelläni mukana. On hienoa olla osa Royalsin tarinaa ja myös käyttää omaa osaamista pelitapahtuman hyväksi. Mielestäni pelitapahtumien konsepti on hyvä ja tuote on tunnettu, mutta kehitettävääkin varmasti on. Tuon mielelläni mukanani uusia ideoita ja näkemyksiä, mutta se ei missään nimessä tarkoita, etteikö jo kerääntynyttä kokemusta voisi hyödyntää. On hienoa kuulua tällaiseen porukkaan mukaan! Pidän myös Royalsin tarinasta ja matkasta, se puhuttelee”, Susanna jatkaa. ”Haluan tukea paikallista urheilua, ja GDC -tekeminen on rento ja kiva tapa tutustua myös uusiin ihmisiin. Se myös tarjoaa haastetta ja uusia kokemuksia”, vastaa Kaisa lyhyesti ja ytimekkäästi.

Uudet vetäjät tarkoittaa usein vähän muutosta ja erilaista tekemistä, mutta mitä te tuotte mukananne ryhmään? ”Tuon mukanani positiivista energiaa, tehokkuutta ja päämäärätietoisuutta. Teen kaiken mitä teen tosissani, ja haluan saada aikaan tulosta, mutta liian vakavissani en ole. Naurua ja (huonoja) vitsejä siis joutuu seurassani kestämään paljon”, varoittaa Kaisa, tietysti tässäkin pieni pilke silmäkulmassa.

”Toivottavasti paljonkin. Jo parin kesän aikana tuli mieleen ideoita ja huomioita, joita voisi tuoda esiin, ja nyt on tavallaan näytön paikka. Olen itse innostunut ja sitoutunut, toivon, että samanlaisen fiiliksen saa välitettyä muillekin. Jokainen GDC-työtehtävä on tärkeä osa kokonaisuutta, ja jokaisella tulisi olla sellainen tunne, että kuuluu tähän jengiin ja on tärkeä lenkki pelitapahtuman onnistumisessa osana Royals-tarinaa. Uskon, että myös omasta työstä on GDC:n pyörittämisessä hyötyä: organisoiminen, kokonaisuuden hallinta ja innostaminen ovat tuttuja asioita työnkin puolesta”, jatkaa Susanna omaa rooliaan.

Tapahtumat ovat lajimittareilla mitattuna Suomen suurimpia, ja ovat Vaasassa väkimäärältään VPS:n ja Vaasan Sportin tapahtumien kintereillä. Järjestelyt ovat aika mittavat, ja tarjoavat useanlaisia haasteita. Mutta onko naisilla tästä tullut jo nyt minkäänlaisia paineita?Kyllä, ei edes kovin vähäisissä määrin. Koska peruspalikat on kunnossa, kehittämistyö kohdistuu aika isoihinkin asioihin, kuten organisoitumiseen ja GDC-väen innokkuuden säilyttämiseen. Onnistumiset ja myös epäonnistumiset on helppo mitata esimerkiksi katsojamäärissä. Paljon on myös asioita, joihin ei voi vaikuttaa (kuten sää), mutta homman täytyy pyöriä näistä epävarmuustekijöistä huolimatta. Seppo teki aika rohkeasti, kun otti mukaan kaksi sen kummemmin lajia tuntematonta naista, mutta ilman rohkeita. luovia ja ennakkoluulottomia tekoja ei Royalskaan olisi sellainen kuin se tänä päivänä tunnetaan. Paineita tulee siis varsinaisen pelitapahtuman onnistumisen osalta, mutta myös siitä, miten meidät otetaan vastaan. Uskomme kuitenkin, että pystymme säilyttämään ne hyvät ja toimivat asiat, ja omalta osaltamme kehittämään niitä kohtia, jotka sitä vaativatkin”, kommentoi Susanna. ”Rehellisesti sanottuna; kyllä on! Haluan onnistua ja luoda jotain uutta ja toimivaa kestävällä pohjalla. Uskon että tiiminä saamme aikaan juuri tätä, mutta paljon duunia se tulee vaatimaan, ja siihen olen myöskin valmistautunut”, Kaisa lisää.

Kaikissa organisaatioissa, niin vapaaehtoispohjalta toimivissa, kuin ammattimaisissakin, on aina kehityskohteita. Royalsin GDC ei sekään ole poikkeus. Mutta onko jo nyt luvassa jotakin, mihin naiset laittavat panoksia, kun kauden alkuun on aikaa muutama kuukausi?Perusasiat ovat kunnossa. Kuitenkin esimerkiksi organisoitumisessa ja työnjaossa on paljon päällekkäisyyksiä ja epäselvyyksiä, joita toivottavasti pystymme Kaisan kanssa poistaa. GDC-työ on tehtävä vaivattomaksi ja helpoksi, sillä rutiinia eri asioiden tekemiseen ei ehdi syntyä, kun pelejä on vain muutama kesässä. Tavoitteena olisi tehdä GDC-porukkaan osallistuminen mahdollisimman helpoksi ja mukavaksi, vaikka aiempaa kokemusta ei olisikaan. Se vaatii selkeyttä ja hyvää suunnittelua. Avainasemassa on myös GDC-ihmisten asenne.

Siinä missä joukkueenkin päivän kunto mitataan pelissä, sama koskee myös GDC:tä. Peliin tuleville asiakkaille sen täytyy näkyä toimivuutena ja vaivattomuutena, ystävällisenä palveluna ja houkuttelevana tapahtumana. Jokainen GDC-remmiin kuuluva on siitä vastuussa, ja sen fiiliksen haluamme välittää eteenpäin. Tarvitsemme vanhojen ja tärkeiden konkareiden lisäksi myös uusia, innokkaita henkilöitä. Olikin hauska sattuma, että sekä Kaisalla että minulla ei oikein ollut minkäänlaista taustaa ja tarttumapintaa joukkueeseen, mutta siitä tuli tärkeä harrastus. Sen tarinan haluamme jakaa muillekin ja sitä kautta rohkaista mukaan toimintaan”, on Susannan ja Kaisan yhteinen viesti. ”Tulemme jakamaan työtaakkaa tasaisemmin, ja panostamme suunnitteluun, jotta pelipäivän tekeminen olisi kaikkien osalta mahdollisimman sujuvaa ja vaivatonta. Haluamme, että tekeminen on kaikille mielekästä ja mukavaa, joten aiomme laittaa paljon paukkuja siihen, ettei kenenkään yksittäisen ihmisen tai ryhmän työtaakka ole kohtuuton”, Kaisa jatkaa.

Kaisa ja Susanna toivottavatkin kaikki vanhat ja uudet katsojat mukaan, sekä uudet henkilöt mukaan GDC-ryhmään. Kaisa ja Susanna lupaavat jatkossakin olla järjestämässä GDC-ryhmän ja joukkueen kanssa Vaasan parhaan kesätapahtuman.