Off-season -harjoittelu uudistuu

Wasa Royalsin fysiikkaharjoittelu siirtyy uuden komennon alle, kun peliuran kuluneeseen kauteen päättänyt, liikunta-alan ammattilainen, Stacey Thomas ottaa vetovastuun ja kaikki kuusi talvea joukkueen fyysisestäkin valmistautumisesta vastannut Seppo Evwaraye panostaa organisaation kehittämisessä muihin tehtäviin. Sepon alaisuudessa talvikauden fysiikkaharjoitukset joukkuekoossa nousivat aivan uudelle ja tasolle ja alkuvaiheessa se oli, etenkin sarjataso huomioiden, aivan ennen näkemättömän kovaa ja tulos sen mukaista eli murskaavaa. Sarjatason noustessa kilpailu kiristyy ja vastustajienkin ollessa hyvin valmistautuneita, kovasta fysiikasta tulee oletusarvo, ei niinkään enää merkittävä etu.

Fit Wasassa on loistavat olosuhteet myös jenkkifutareille

Kova fyysinen harjoittelu on pitkässä juoksussa myös kuluttavaa, etenkin kun se yhdistyy lajiin, missä pienemmiltä ja suuremmilta kolhuilta ei kauden aikana pelimies välty. Pelivuosien karttuessa palautuminen hidastuu ja koska talvikauden valmistautumisjakso on n. 6 kk, mahtuu siihen luonnollisesti vain rajallinen määrä harjoittelua. Keväällä preseasonin alkaessa tulee myös olla ns. elämänsä kunnossa ja valmiina ottamaan vastaan pelikauden haasteet teräkunnossa. Näin ollen talvikauden harjoituskalenteri on taitelua, palautumisen, voiman, nopeuden, liikkuvuuden, räjähtävyyden, kestävyyden, ketteryyden, kehonhuollon, lajitekniikoiden ja tulevan kauden pelikirjan oppimisen kanssa. Toiset asiat tukevat toisiaan, toiset eivät.

Kuuden vuoden aikana alasarjajoukkueesta kasvoi ja kehittyi fyysisesti vankka Vaahteraliigan veteraanijoukkue, joka myös menestyi pääsarjassa. Aika kuitenkin tekee tehtävänsä ja kausien saatossa joukkue on uudistunut. Royalsissa onkin viimeistään tulevalle kaudelle tapahtumassa sukupolvenvaihdos, mutta ilman sitä perinteistä negatiivista kaikua. Monet niistä kokeneemman pään pelaajista, jotka ovat olleet nostamassa Royalsia Suomen kärkipään joukkueeksi, ovat viimeistään nyt siirtymässä kentältä pois, mutta kiitettävän moni heistä pysyy kuitenkin sivurajalla rakentamassa seuraavaa kehitysversiota. Lisäksi kuusi vuotta sitten aloitetun junioriohjelman ensimmäiset hedelmät ovat nyt kypsiä astumaan veteraanien saappaisiin ja ottamaan vastuuta edustusjoukkueen pelaavassa kokoonpanossa.

Uusilla nuorilla vastuunkantajilla on yksi etu edeltäjiinsä verrattuna. Heillä on nuoresta iästään huolimatta takanaan paljon lajikokemusta juniorisarjoista. Pelaajien nuorempi ikä ja hyvä lajikokemuksen määrä tarkoittaa sitä, että talvikauden harjoituskalenterissa ajankäyttöä voidaan jälleen kohdistaa entistä enemmän fyysiseen harjoitteluun ja oikein suunniteltuna ja ohjattuna tämä tarkoittaa jatkossa entistä parempia urheilijoita, joilla on nyt tukenaan entistä valmiimpi ja laajempi valmennusryhmä. Noidankehä on siis positiivinen, eikä se ole sattumaa, vaan pitkäjänteistä suunnitelmallisuutta.  Jatkamalla samaa, määrätietoista työtä, niin junioreissa kuin edustusjoukkueessakin, ollaan seuraavan 5-6 vuoden päästä jälleen monta pykälää korkeammalla tasolla ja voi vain kuvitella, mihin se silloin riittää. Lähtökohtana on myös se, että tuolloin on jälleen uudet, entistäkin valmiimmat nuoret kypsiä ottamaan vastuuta entistä paremman organisaation edustusjoukkueessa.

Tämän uuden tulevaisuuden ensimmäinen vaihe alkaa nyt, tänä syksynä ja siitä vastaa Vaasaan vakituisesti muuttanut ja moderniin kuntosalitoimintaan sitoutunut, Ole Fit -ketjuun kuuluvan Wasa Fitin toimitusjohtaja Stacey Thomas, joka kuului kolme viimeisintä kautta Royalsin kantaviin voimiin pelikentällä ja puolustuksen valmennuksessa. Hän päätti pelaajauransa tähän kauteen ja keskittyy nyt vain valmentamiseen sekä Wasa Fit -kuntosalin pyörittämiseen yhdessä mm. kahden muun Kuninkaallisen kanssa, jotka myös lukeutuvat sen perustajiin.

Wasa Fitin sivuilla Thomas esitellään seuraavasti, ”Stacey Thomas, yksilö- ja pienryhmävalmentaja sekä urheilujoukkueiden fysiikkavalmentaja. Olen ammattivalmentaja, erikoistunut joukkueurheiluun, autan urheilijoita saavuttamaan henkilökohtaiset tavoitteensa. Minulla on kandidaatin tutkinto Texas Southern University -yliopistosta, jossa luin pääaineena kinesiologiaa liikuntatieteiden laitoksessa. Olen työskennellyt urheilukeskus CES Performancessa Houstonissa, Texasissa, ja valmentanut urheilijoita monissa eri urheilulajeissa. Minulla on pitkä tausta joukkueurheilusta, sillä olen pelannut amerikkalaista jalkapalloa NFL:ssä Buffalo Billsin joukkueessa New Yorkissa. Suomessa olen ollut ammattilaisjalkapalloilija nyt 10 vuotta.”    

Voidaan siis olla varsin varmoja siitä, että tulevan talven fyysinen harjoittelu ja -valmistautuminen on osaavissa käsissä ja että ennen joulua vedettävien 41 yhteisen fysiikkatreenin jälkeen Kuninkaalliset ikäluokat U17:sta alkaen ovat tammikuussa kovassa kunnossa ja valmiina nostamaan riman taas uusiin korkeuksiin. Thomas itse tiivistää alkavan fysiikkajakson tavoitteet seuraavasti, ”Fysiikkaharjoittelussa keskitymme voimaan ja kuntoon. Tavoitteena on tehdä pelaajista räjähtävämpiä sellaisten harjoitustekniikoin kautta, mitkä auttavat siirtämään tulokset kentälle.”

GMSeppo Evwaraye kommentoi Royalsin off-seasonin uutta 2.0 versiota seuraavasti, ”Fyysisetkyvyt, kunto ja toteutus ovat keskeisessä roolissa lajissamme. Olemme alusta asti pyrkineet elämään näiden lainalaisuuksien mukaan edustusjoukkueessa. Ehkä voisi sanoa, että minun johdollani tapahtui se ensimmäinen fyysisen treenaamisen reformi, kun astuin Royalsin päävalmentajaksi vuonna 2013. Lisäsimme silloin niin treenimääriä kuin intensiteettiäkin aika tavalla. Keskityimme todella paljon kuntopohjan luomiseen erilaisten juoksuharjoitteiden kautta. Seuraavina vuosina kuvioihin tulivat myös yhteiset kuntosaliharjoitukset. Hienoa tälläisen kulttuurin luomisessa on ollut nähdä se, että pelaajat ovat omaksuneet tämän tavaksi treenata Vaasassa ja tavaksi treenata jenkkifutista varten. Haluamme olla tunnettuja siitä, että täällä tehdään töitä erittäin ahkerasti, mutta myös erittäin fiksusti.

Tähän saakka on meillä aina ollut syksyllä omatoiminen jakso. Tähän tulee kuitenkin suuri muutos tänä vuonna. Ensimmäistä kertaa joukkueemme historiassa käynnistämme ns. ”pakolliset” yhteiset harjoitukset jo syksyllä. Päätös tästä tehtiin kesällä. Kuukausi kauden päättymisen jälkeen, alamme treenaamaan seuraavaa kautta varten yhdessä. Näin tekee Helsinki Roosterskin ja on se varmasti myös osasyy heidän seitsemän Suomen mestaruuden putkeen. Nyt on aika iskostaa kaikille se ajatusmalli, että vaikka jenkkifutista pelataan vain kesällä, tulee meidän olla urheilijoita ympäri vuoden. Itse näen paljon positiivista yhdessä treenaamisessa. Se luo kilpailua sekä rakentaa joukkuehenkeä jo aikaisessa vaiheessa, kun ajatellaan tulevaa kautta.

Ohjatuista fysiikkaharjoituksista vastaa västikään pelaamisesta ”eläköitynyt” ja Vaasaan vaktuisesti muuttanut Stacey Thomas. Stacey on raudanluja ammattilainen mitä fysiikkaharjoitteluun tulee ja olenkin todella tyytyväinen, että saimme Staceyn fysiikkavalmentajaksemme. Hän on pelaajana ollut meidän organisaatiossa monella tapaa aivan erinomainen.  Uskon, että hän tulee saamaan pelaajistamme todella paljon irti tulevana syksynä ja keväänä. Fysiikkaohjelmamme ohjattujen harjoitteiden määrä ja laatu nousee dramaattisesti. Hedelmää ei tule kantamaa pelkästään miesten joukkue, vaan jo tänä vuonna myös U17 sekä U19 ikäluokat. Tulevaisuudessa on tarkoitus, että ohjatut fysiikkaharjoitukset ulottuvat aina U9 ikäisiin asti. Kuluvan vuoden syksynä eli ennen joulua, ohjattuja harjoituksia tulee olemaan yhteensä 41 kpl. Tarkoituksemme on, että olemme totaalisen palautuneett viime kaudesta ja erinomaisesti treenatussa voima- sekä räjähtävyys kunnossa jo ennen vuoden vaihdetta.

Kun yksi hyvä asia alkaa, niin toinen valitettavasti tulee päätökseen. Jatkossa Royalsin virallisena kuntosalina tulee toimimaan Ole Fit Wasa. Salin tilat ja harjoitusvälineet antavat meille uusia mahdollisuuksia yhdessä treenaamiseen ja se painoi vaakakupissa todella paljon.  Haluan kuitekin tässä yhteydessä antaa Kati Ravolle ja koko EasyFit Vaasan teamille isot kiitokset, sillä yhteistyö heidän kanssaan, vuodesta 2014 alkaen, oli todella mahtavaa.”