Matka käy Tampereelle

Wasa Royals (8-2) kohtaa torstaina 10.8. klo 18.30 alkavassa Vaahteraliigan kamppailussa Tampere Saintsin (2-8). Ottelu pelataan Tampereella Pyynikin urheilukentällä. Kyseessä on Saintsin kauden viimeinen ottelu perinteikkäällä urheilustadionilla. Aikaisemmista viidestä kotiottelustaan Saints on voittanut kaksi, mutta vieraissa se on toistaiseksi jäänyt ilman voittoja. Royals on vastaavasti hävinnyt kerran kotonaan ja kerran vieraissa. Joukkueiden edellinen kohtaaminen Pyynikillä on kesältä 2016 ja se päättyi Saintsin ikuisesti harmittavaan 49 – 42 (21 – 23) voittoon. Kuluvan kauden otteiden perusteella Royals lähtee otteluun selkeänä ennakkosuosikkina, mutta juuri viime kauden tappio mielessä tuskin kukaan joukkueesta lähtee otteluun se kuuluisa takki auki.  

Royals on käytännössä varmistanut kotiedun välieriin, mutta voitto Tampereella katkaisisi siivet kaikilta jossitteluilta, sillä näin potentiaalisia tasapistevertailuja ei enää tarvittaisi vaan Royals nappaisi kakkospaikan vähintään kahden sarjapisteen marginaalilla sarjan kolmoseen. Saintsin kausi on varmastikin mennyt alle pirkanmaalaisten omien odotusten ja viime kauden taistelu pudotuspaikasta on vaihtunut taisteluun kunniasta ja sarjapaikasta ensivuoden Vaahteraliigaan. Voitto Royalsista toisi varmasti ripakopallisen balsamia haavoihin ja ennen kaikkea tärkeitä sarjapisteitä, joilla putoaminen ykkösdivisioonaan voitaisiin välttää.

Jos katsellaan joukkueiden tilastoja, niin Saintsin murheenkryyni on ollut pallonmenetykset. Joukkue on menettänyt pallon joko rähmäyksen tai syötönkatkon kautta 32 kertaa kauden aikana. Suhdeluku saatujen ja menetettyjen pallojen osalta on -19 ja se on selkeästi liigan heikoin. Royalsin vastaava suhdeluku on +1 ja menetyksiä yhteensä 18. Jos puolustuksen hyvyyttä mitataan annetuilla jaardeilla, niin Royalsin puolustus on liigan paras ja Saintsin vastaavasti liigan heikoin. Jos Royalsin juoksuhyökkäys ei ole juurikaan kauden aikana juhlinut niin, nyt vastaan asettuu tilastollisesti liigan heikoin juoksupuolustus eli jos juoksu ei torstaina rullaa, niin se voitaneen haudata koko loppukaudeksi. Ja se ei välttämättä ole mikään hyvä asia, mikäli Royals aikoo menestyä jatkopeleissä.

Toki tilastoista löytyy myös jotain sellaista, missä Saints voisi saada voittoon riittävän edun etenkin, jos ottelu pysyy tasaisena. Tällainen osa-alue on mm. rangaistukset. Saints lukeutuu liigan kilteimpiin joukkueisiin, kun taas Royalsia on viety kauden aikana lipuilla taaksepäin enemmän kuin yhtäkään muuta joukkuetta. Myös lisäpistepotkujen onnistumisprosentissa Saints on Royalsin edellä. Saints on potkinut kaikki 22 lisäpisteyritystään haarukkaan ja 100% on luku, mitä on vaikea voittaa.

Mielenkiintoisen lisän otteluun tuo myös se nyanssi, että Saints on ilmoittanut  hyllyttävänsä omatoimisesti yhdysvaltalaisen pelinrakentajansa Raleigh Yeldellin ko. ottelusta. Perusteluna on hänen käytöksensä kentällä kauden aikana sekä lauantaina 5.8. Huskies pelissä tapahtunut tilanne, missä Yeldell esitteli näyttävästi keskisormiaan. Miehen korvannee Suomen nuorten maajoukkuepelinrakentaja Risto Raukko. Mikäli näin on, niin ainakin nuorimies pääsee haastamaan heitoillaan Royalsin kovan luokan takamiehiä. Ilman apuja Raukko ei kuitenkaan joudu toimimaan sillä, Saintsillä riittää laadukkaita laitahyökkääjiä.

Toinen mielenkiinnon aihe se lähteekö Royals hakemaan WR #13 RJ Longille Vaahteraliigan uutta kiinniotoilla edettyjen jaardien ennätystä. Tuosta koko kauden ennätyksestä Long on perässä noin 300 jaardia ja jäljellä on kaksi ottelua. Se tarkoittaa 150 jaardia per ottelu. Luku on kova, muttei Longille mitenkään mahdoton. Etenkin jos sitä lähdetään ns. hakemalla hakemaan.