LB Marc Millan liittyy Royals-puolustukseen


Yhdysvaltalainen Marc Millan on kuninkaan miesten uusi puolustuksen kulmakivi, puolustuksen tukimies. Usein yhdysvaltalaisvahvistukset hankitaan juuri tälle tontille, puolustuksen tukimieheksi, sillä tällä paikalla on monipuolisuus ja kokemus ehdottomia valtteja menestykselle. Royalsin Vaahteraliigahistorian aikana tällä paikalla ovat loistaneet Vaahteraliigan All-Starsiin kausien päätteeksi valitut Chris Young ja Steeven Tresfield. Saappaat on Millanilla isot, mutta ylimmällä yliopistotasolla Idahossa pelannut Millan täyttää saappaat takuuvarmasti.

Royalsin uusi LB Marc Millan

”Olen pelannut aina puolustuksen linjan endinä, tai hyökkäyksessä sisempänä laitahyökkääjänä, Tight Endinä. En pelannut tukimiestä ikinä, ennen Idahon yliopistoon siirtymistä. Pienenä pelasin ensin ”socceria,” eli tavallista jalkapalloa. Myös baseballia pelasin jonkin verran, ennenkuin 12-vuotiaana löysin jenkifutiksen. Eurooppa ei ole tuntematon maaperä yhdysvaltalaiselle, sillä kahdella viime kaudella Millan pelasi Saksassa.

Ensin pelasin Dresden Monarchsissa, ja viime kaudella Cologne Crocodilesissa, Kölnissä. Olin yliopiston jälkeen NFL- ja CFL-joukkueiden leireillä hakemassa try-outin kautta ammattilaispaikkaa, ja kun pelaamiseen on edelleen todella paljon kipinää, niin päätin tarttua
haasteeseen, ja lähteä Eurooppaan”,
Millan kertoo.

Suomi ei ole miehelle aivan tuntematon maa, sillä Saksassa hänen kämppäkaverina oli kaksi suomalaispelaajaa. Mickey Kyei sekä Sebastien Sagne. ”He olivat kaksi hauskinta huonekaveria koskaan. Suomesta tiedän, että kieli on todella vaikea oppia, ja talvella siellä on todella kylmä. Heistä tuli todella hyviä ystäviäni, ja odotan että Vaasassa pääsen tutustumaan uusiin pelaajiin, ja pääsen pelaamaan heidän kanssaan”. Millan pelasi viimeiset yliopistovuotensa Idaho Vandalsin paidassa, kaukana Yhdysvaltojen pohjoisosassa. Samasta koulusta Eurooppaan tuli myös Roman Runner, kuka on useammankin vuoden pelannut Vaahteraliigassa.

”Kyllä, pelasin kaudella 2013 Romanin kanssa Idahossa. Kun hän tuli Eurooppaan koulunsa jälkeen, näin miten hän dominoi täällä ja nautti matkustamisesta, niin päätin tulla itsekin katsomaan millainen kokemus tästä voi tulla”. Millan on läpikäynyt ennen Idahoa niinkutsutun Junior Collegen, mikä on monille tuttu Netflixin ”The Last
chance U” –sarjan kautta. Junior College on monelle pelaajalle paikka, missä korotetaan liian alhaisia arvosanoja, annetaan lisänäyttöjä pelikentällä, tai yksinkertaisesti haetaan isompaa peliaikaa, mitä isot
yliopistot eivät pysty aina tarjoamaan.

”JUCO oli yksi parhaista päätöksistä mitä olen koskaan tehnyt. Pelasin parhaat otteluni Santa Ana Collegessa. Koulu ei ollut yhtä glamouria kuten Netflix asian esittää, aikanaan Kaliforniassa, mutta se oli kova koulu. Joukkueessa oli paljon pelaajia, kenellä kaikilla oli oma tarinansa miksi he olivat Junior Collegessa, mutta kaikki kuitenkin pelasi joukkueen ja koulun eteen, kuka meille opinnot stipendeillä tarjosi. Kaikki tavoittelimme itsellemme uraa. Tykkäsin koulusta ja joukkueesta niin paljon, että olin vuoden 2016 joukkueen apuvalmentajana sekä erikoisjoukkueiden valmentajana”. Kaliforniasta kotoisin oleva ”Blue” –lempinimeä totteleva Millan on hyvin perheläheinen. Kolmen siskon kanssa varttunut Marc sai lempinimensä jo vauvana, koska hän oli perheen ainut lapsi, kenellä oli siniset silmät. Peliuran jälkeen Blue haluaa jatkaa lajin parissa valmentajana, ja Royalsiin hän lupaa tuoda paljon omia oppejaan.

”Tulin Royalsiin valmentaja Morganin kaverin kautta. He tuntevat toisensa niinikään JUCO:n kautta, missä he pelasivat keskenään. Minun pelitaidot ja pelitapa osuvat hyvin yhteen coach Morganin kanssa, ja kun olen kuullut pelkkää hyvää Vaasasta ja Royalsista Suomessa pelanneilta pelaajilta, oli todella helppo päätös tulla Vaasaan. Toivon että saan pelata numerolla 23. Se on onnennumeroni, ja olen tällä numerolla pelannut aina, paitsi Saksassa.”

Vaahteraliigan säännöt rajoittavat EU:n ulkopuolisten pelaajien määrää. Joukkueen kokoonpanossa saa olla vain kolme EU:n ulkopuolista pelaajaa, ja heistä kaksi saa olla samaan aikaan kentällä. Näiden pääosin Yhdysvalloista tulevien pelaajien tulisi pääsääntöisesti olla myös niitä Vaahteraliigan supertähtiä, joten virhearvioihin ei ole varaa. Marc Millan onkin yksi päävalmentaja Brett Morganin scouttaustyön tuloksista. Royalsin GM Seppo Evwaraye kuvailee uusinta kiinnitystä seuraavasti, ”Blue on monipuolinen ja kypsä pelaaja. Etsimme selkeää erontekijää puolustukseemme ja hänellä pelillinen CV on kunnossa. Palaute hänestä on ollut erinomainen jokaisesta uran pysähdyspaikasta. Uskomme, että hän tulee toimimaan puolustuksen keskellä vaikuttavalla tavalla. Ei ole poissuljettua myöskään se, että hän vierailee hyökkäyksen puolella. Tukimies vahvistuksissa meillä on ollut aika hyvä onnistumisprosentti, alkaen aina vuoden 2014 Qua Huzziesta. Kaverit ovat olleet pääosin sitä mitä olemme hakeneet, lukkoja.” Isot saappaat on Millanilla täytettävänä ja odotukset ovatkin varsin korkealla.