Vaahteraliiga alkaa 20.5. ja Amsterdam Crusaders saapuu Vaasaan 16.6. Royal International Bowlin merkeissä. Kun Royalsia valettiin kautta 2013 varten, niin silloin toiminalle määriteltiin laaja joukko tavoitteita. Niihin tavoitteisiin kuului niin organisaation kehittäminen, kuin urheilullinenkin menestys, unohtamatta tunnettavuutta. Moni tavoitteista on saavutettu, nousu II-divisioonasta Vaahteraliigaan, katkeamaton junioripolku aina U9 joukkueesta miesten Vaahteraliigaan, ensimmäiset uuden ohjelman alussa mukaan tulleet juniorit (U13) ovat kasvaneet potentiaalisiksi Vaahteraliigadebytanteiksi, Royals tunnetaan ja tunnustetaan laajasti kotikaupungissaan ja se on vakiinnuttamassa paikkaansa kotimaisena kärkipään joukkueena, joka vetää katsomoihin enemmän katsojia kuin yksikään muu lajin joukkue Suomessa.

Läheisestä sijainnista huolimatta aivan kaikki ei ole mennyt kuin Strömsössä, mutta kokonaisuus kulkee oikeaan suuntaan. Kirkkain kotimainen menestys jäi Vaahteramaljatappion myötä toki saavuttamatta, mutta senkin aika tulee vielä. Myöskään Vaahteramaljaa ei olla vielä Vaasassa järjestetty, eikä sitä tulla Vaasassa ainakaan kaudella 2018 näkemään. Yksi uusi tavoite edustusjoukkueen osalta voidaan kuitenkin tulevana kesänä merkitä saavutettujen listalle ja se on jo alusta asti mielessä ollut kansainvälinen kamppailu paremmuudesta. Royalsin yhtenä visiona on alusta asti ollut osallistuminen eurooppalaiseen huippusarjaan.

Vaikka viimeaikoina onkin tapahtunut edistymistä, palaamisessa yhden eurooppalaisen lajiliiton alle, niin tällä hetkellä Euroopan jenkkifutisperhe on maakohtaisten lajiliittojen osalta kuitenkin valitettavasti jakaantunut kahteen erimieliseen IFAF -leiriin [IFAF (New York) ja IFAF (Paris)]. Tämä on vielä tilanne siitäkin huolimatta, että urheilun kansainvälisen vetoomustuomioistuimen (CAS:n) ratkaisulla Euroopan kattojärjestö on IFAF (New York), minkä puitteissa Suomikin toimii ja mm. isännöi tulevana kesänä EM-kisoja.  Tilanne on tällä hetkellä kuitenkin se, että täysin yhtenäistä kaikki Euroopan maat kattavaa kattojärjestöä ei tällä hetkellä ole ja se luonnollisesti hankaloittaa yhtenäisen Euroopan huippuliigan järjestämistä. Seuratasolla erimielisyyksiä ei kuitenkaan ole esim. teoriassa eri leireihin kuuluvien Wasa Royalsin ja Amsterdam Crusadersin välillä ja siitä osoituksena Vaasassa lauantaina 16.6.2018 järjestettävä ottelu näiden joukkueiden välillä. Kyseessä tulee olemaan hieno tapahtuma ja huippuottelu, kun menneen kauden päätteeksi Euroopan 11. parhaaksi joukkueeksikin rankattu Crusaders saapuu Vaasaan. Royalskin piipahti menneellä kaudella tuolla American Football International -uutissivuston spekulatiivisella Euroopan Top-20 seurajoukkue listalla.

Amsterdam Crusaders on hallinnut viimeiset vuodet suvereenisti Hollannin liigaa ja jo menneen kauden osalta se päätti, että Hollannin liiga ei pysty tarjoamaan seuralle kasvun ja kehittymisen mahdollisuuksia ja se päättikin jättäytyä pois koko sarjasta ja keskittyä pelkästään kansainvälisiin otteluihin. Nykyisellään Euroopassa ei kuitenkaan siis ole yhtenäistä huippusarjaa, vaan Amsterdam on koonnut otteluohjelman enemmän tai vähemmän irrallisista kohtaamisista erimaiden kärkipään joukkueiden kanssa. Yksi näistä joukkueista on siis Wasa Royals, joka ottaa näin ensimmäisen askeleensa kansainvälisen kamppailun maailmaan. Royalsilla oli jo viime kaudella mahdollisuus osallistua IFAF:n (New York) järjestämään Northern Europe Football Leagueen, mutta sitä ei katsottu järkeväksi silloin, eikä tulevallekaan kaudelle. NEFL:iin osallistuu joukkueita lähinnä Pohjoismaista ja sen Roosters viime vuonna voitti. Kamppailu Crusadersia vastaan onkin Royalsille loistava mahdollisuus ottaa tuntumaa kansainvälisiin otteluihin ja tutustua lähemmin organisaatioon, joka jo toista vuotta pelaa puhtaasti Euroopan laajuista kautta.

Royalsin GM Seppo Evwaraye on luonnollisesti erittäin tyytyväinen siihen, että Crusaders saapuu Vaasaan pelaamaan ”Meidän tavoitteissa oli, että vuonna 2018 aloitamme pelaamaan kansainvälisiä otteluita. Tavoitteena oli osallistua joko BIG6 tai Champions League otteluihin, mutta lajin kansainvälisen poliittisen tilanteen vuoksi se on tänä vuonna mahdotonta. Meille avautui Helsinki Roostersin tavoin mahdollisuus pelata myös NEFL sarjaa, mutta emme katsoneet sen aikataulun ja rakenteen olevan meille sopivia. Miesten MM-karsintavuoden vuoksi meille kuitenkin avautui aukkoja otteluohjelmaan ja niille aloimme saman tien miettiä toimintaa.

Amsterdam valikoitui vastustajaksi todella nopeasti. He ovat erittäin mielenkiintoinen joukkue. Heillä on pitkät perinteet lajin parissa kotimaassaan sekä Euroopassa. Vuosi taisi olla 1988, kun he viimeksi kohtasivat suomalaisen joukkueen ja vastustaja oli silloin Helsinki Roosters ja kyseessä oli Eurobowl II. Roosters oli voitokas ottelussa lukemin 35-14. Tätä ennen Vantaan Taft oli voittanut heidät vuonna 1986. Crusaders on täysin spesiaalitapaus lajimme parissa Euroopassa. He eivät pelaa Hollannin eivätkä minkään muunkaan maan sarjaa. He ovat puoliammattilaisjoukkue, mikä on koottu pelaamaan vain kovia kansainvälisiä otteluita. Mitä olen seurannut, niin joukkueeseen on ollut todella kova imu ja hype. On erittäin mielenkiintoista nähdä minkälaisen joukkueen he saavat kasaan. Ennen kohtaamistamme he pelaavat Saksan pääsarjajoukkueita vastaan sekä BIG6 -liigaa.

Meillä ei ole keskinäisessä pelissä ja tapahtumassa muuta kuin voitettavaa. Saamme kovan, kansainvälisen tasonmittauksen tekemisestämme. Monelle pelaajalle tulee ottelu olemaan ainutlaatuinen kokemus, sillä ulkomailla peluu, taikka maajoukkueura ei vaan ole, eikä voikaan olla kaikille realismia. Crusaders pitkälti toteuttaa jo nyt Royalsin pitkän tähtäimen visiota siitä, että joukkueella on täysin oma stadion sekä pelialueenaan, kotimaan sijaan Eurooppa. Mielestämme nämä ovat asioita, joita täytyy sanoa ääneen, kirjoittaa ylös ja luoda suunnitelma niiden toteuttamiseksi. Uskon, että lauantaina, 16.6. Kaarlenkentällä nähdään jotain erikoista. Kansainvälisiä amerikkalaisen jalkapallon otteluita ei Vaasassa ole tällä tasolla ikinä vielä palattu. Toivomme, että ei pelkästään kaikki vaasalaiset suuntaa Kaarlenkentälle, mutta kutsumme kylään myös jenkkifutisfanit ympäri Suomea. Sopimusteknisistä syistä ottelua ei saa streamata, joten kyseessä on todellakin parasta paikanpäällä tapahtuma.

Yksi mielenkiintoinen poikkeavuus ottelun aikaan ja tempoon liittyen tulee olemaan säännöt. Ottelu pelataan hieman ”normaalista” poikkeavilla säännöillä. Ottelu pelataan kolmessa 15 minuutin erässä joiden välissä 15 minuutin erätauko. Vaahteraliiga ottelut pelataan neljällä 12 minuutin erillä ja toisen erän jälkeen seuraa 20 min puoliaika. Tämän lisäksi ottelussa tullaan käyttämään vain 30 sekunnin yrityskelloa joka käynnistyy automaattisesti edellisen yrityksen päätyttyä. Halusimme toteuttaa tämän kokeilun jotta saamme hieman dataa ottelutapahtuman pituudesta kun sen toteuttaa näin sekä mikä vaikutus 30 sekunnin yrityskellolla on yritysten kokonaismäärään ottelussa. Molemmilla joukkueilla on 1 aikalisä per erä. Rakennamme molemmille erätauoille ohjelmaan toki kuten normaalin ottelun puoliajoilla.

 

Vaahteraliigan Royals aloittaa torstaina 10.5., viime kauden Vaahteramaljan uusinnalla eli vieraissa  Helsinki Roostersia vastaan. Kotiottelut Royals aloittaa Indoor Special Combolla, kun sunnuntaina 20.5. klo 15.30 alkavaan kamppailuun Botniahalliin saapuu vieraaksi Porvoon Butchers ja vain kuusi päivää myöhemmin eli lauantaina 26.5. Bothiallin hornankattila kiehuu toden teolla, kun 15.30 alkavassa kamppailussa vastaan asettuu Seinäjoen Crocodiles Botnia Bowlin merkeissä. Tulevana kesänä Royals pelaa Vaasassa kuusi Vaahteraliigan runkosarjan ottelua ja yhden kansainvälisen ottelun. Näihin kaikkiin kamppailuihin pääset Royalsin 2018 kausikortilla, mikä maksaa 40€. Lisäksi kausikortilla pääsee puoleen hintaan mahdolliseen Vaahteraliigan kotivälierään.

 

Liput 10 €

 • 8 € 17-12 v. nuoret, työttömät, opiskelijat, eläkeläiset
 • 0 € Lapset 11v. ja alle

 

Liput BOWL-otteluihin 15 € (ennakkoon  13/10€, Studio Ticketistä ja netistä)

 • 10 € 17-12 v. nuoret, työttömät, opiskelijat, eläkeläiset
 • 0 € lapset 11v. ja alle

 

Kausikortti 40€ (myynnissä Studio Ticketissä)

 • 5 runkosarjan kotipeliä (sis. Bowl-ottelut)
 • 1 kansainvälinen kotiottelu Amsterdan Crusadersia vastaan.
 • mahdollinen kotivälierä puoleen hintaan.

 

Royalsin kotiottelut kaudella 2018

 • Sunnuntai 20.05. klo 15.30, Royals  –  Butchers, Botnia–halli INDOOR SPECIAL part1 
 • Lauantai 26.05. klo 15.30, Royals  –  Crocodiles, Botnia–halli, INDOOR SPECIAL part2 & BOTNIA BOWL
 • Perjantai 08.06.   klo 18.30, Royals  –  Saints, Kaarlen kenttä
 • Lauantai 16.06.  Royals  –  Amsterdan Crucaders, Kaarlen kenttä, ROYAL INTERNATIONAL BOWL
 • Lauantai 14.07. klo 15.30 Royals  –  Steelers, Kaarlen kenttä
 • Sunnuntai 02.09. klo 15.30 Royals  –  Roosters, Kaarlen kenttä CHAMPION BOWL
 • (Välieräviikonloppu 7-9.9.)