Flashback Friday – VAAHTERALIIGAAN!!!

FlashBackFriday_logo_200pxTällä kertaa Flashback Fridayssa ja Road to Vaahteraliiga –juttusarjan viimeisessä osassa nostetaan esille luonnollisesti se päivä, kun lajiliitto löi Wasa Wa1ld Royalsille Vaahteraliigakenttien pääsylipun kouraan. Royalsin tarina alkoi II-divisioonajoukkueena kevätpressistä 2013. Siihen hetkeen, että Royals sai Vaahteraliigajoukkueen statuksen syksyllä 2015, meni 965 päivää eli hiukan reilut 2,5 vuotta. Tuo kaikki olisi voinut tapahtua vieläkin nopeammin, mutta jälkiviisaana on helppo sanoa, että tehdyt ratkaisut ovat olleet oikeita.

 

Kauden 2013 ja 2014 joukkueista kymmenkunta pelaajaa lähtee Royalsin ensimmäiseen Vaahteraliigakauteen aloittavina pelaajina. Näin ollen noin puolet aloittavasta kokoonpanosta on lähtökohtaisesti oman ohjelman tulosta. Lisäksi sivurajalla on joukko nälkäisiä ja näytönhaluisia pelaajia, jotka taistelevat paikasta aloituskokoonpanossa. Ensimmäiselle Vaahteraliigakaudelleen Royals on hankkinut 10 uutta vahvistusta, joiden tehtävä on nostaa kova runko tasolle, millä menestyminen Suomen huipulla on realismia. Myös valmennus on tehnyt pitkäjänteistä ja määrätietoista työtä. Valmennusjohto onkin pysynyt käytännössä samana alusta asti. Ainoan poikkeuksen tekee vierailevat huippuvalmentajat sekä puolustuksen koordinaattori. Joukkueen mukana sen matkalla Vaahteraliigaan on ollut ja on edelleen kuitenkin laaja joukko muitakin ihmisiä, joilla jokaisella on ja on ollut oma tärkeä roolinsa menestyksessä. Royal press nostaakin meille kaikille hattua ja kiittää annetusta ja tulevaisuudessa annettavasta panoksesta Vaasalaisen jenkkifutiksen menestyksen eteen.

 

Royalsin matka Vaahteraliigaan on ollut varsin nousujohteinen, mutta ei se ole ollut pelkkää nousukiitoa ja hymyn häivettä. Se on ollut kovaa työtä, voittoja, takaiskuja, vastusten voittamista, itsensä likoon laittamista ja kaikkensa antamista sekä suuren ja mahtavan Vaasalaisen yhteisön ponnistelujen tulosta. Tästä huolimatta on muistettava, että työ ei ole ohi vaan se jatkuu ja se jatkuu kovempana kuin koskaan. Jos haluaa menestyä, ei ole vaihtoehtoja. Siitä hetkestä kun Vaahteraliigapaikka varmistui, oli Royalsilla 185 päivää aikaa valmistaa itsensä taisteluun Suomen mestaruudesta. Tuo taisteluun valmistautuminen huipentuu seuraavan viikon aikana, sillä perjantaina 20.5 Wasa Wa1ld Royals vyöryy Vantaalle, missä Nelonen Pron suorana televisioimassa ottelussa vastaan asettuu Vantaan TAFT.

 

17.11.2015 | Royals nousee Vaahteraliigaan!!!

 

vaahteraliiga_logo_350px

Kuluvan vuoden tammikuussa Royals ilmoitti, että ”Organisaatiotasolla joukkueella on vain yksi ainoa tavoite ja se on luoda pohja joukkueelle, joka lunastaa paikan vähintään Vaahteraliigan (lajin SM-sarja) pudotuspeleihin kaudella 2016. ”Tuon tavoitteen ensimmäinen välietappi olisi ollut kauden 2015 Spagettimaljassa (I-div. finaali), koska paikka kauden 2016 Vaahteraliigaan oli nimittäin tarjolla finaaliin selvinneille. Vuoden alussa asetettu tavoite tuntui karkaavan käsistä, kun kahdeksan kuukautta sen julkistamisen jälkeen, I-divisioonan välierässä, Tampere Saints kaatoi Royalsin Hietalahden Stadionilla, viime sekunnin maalilla. (Kuvat: Lassi Heikkilä, Samppa Toivonen ja Jenni Jormanainen)

 

Toisin kuitenkin kävi, sillä toisen finalistin Hämeenlinna Huskiesin torjuessa pelaamalla ansaitsemansa Vaahteraliigapaikka, sitä tarjottiin rankingjärjestyksessä seuraavalle eli Wasa Wa1ld Royalsille. Tällä kertaa Royals oli kokonaisuutena valmis haasteeseen eikä enää kieltäytynyt kunniasta, kuten se teki kauden 2014 I-divisioonan mestaruuden jälkeen. Näin Royals otti paikkansa Suomen parhaiden joukkueiden seurassa, mikä onkin ollut joukkueen selkeä pitkän tähtäimen välitavoite.

 

Alberque_vs_SAints_2015_by_Lassi_Heikkilä_300pxOnko Royals liigakelpoinen?
Vaikka Royals nousi liigaan vasta I-divisioonan sijalta kolme, on se valmiimpi liigaan kuin mitä se oli vuosi sitten ja jälkiviisaana on helppo sanoa, että ratkaisu jäädä I-divisioonaan vielä kaudeksi 2015, oli oikea. Kausi oli monin paikoin haasteellinen, mutta ennen kaikkea se oli opettavainen, niin pelaajille, valmennukselle kuin muullekin organisaatiolle. Vaikkei nousu Vaahteraliigaan vielä tarkoita, että vuoden 2015 tammikuussa julkistettu tavoite olisi saavutettu, niin se tarkoittaa sitä, että se tavoite on edelleen saavutettavissa. Työ tuon tavoitteen saavuttamiseksi on aloitettu jo vuonna 2012 ja joukkueen runko on edelleenkin sama, mutta vahvistunut ja vahvistumaan se vielä tulee, paitsi pelaajahankintojen niin Royalsille ominaisen tinkimättömän harjoittelun kautta.

 

Paikka kauden 2016 Vaahteraliigan pudotuspeleissä ei ole helppo tavoite, itse asiassa se on kovin tavoite, mitä joukkueelle on kausikohtaisesti asetettu sen historian aikana. Paikasta pudotuspeleihin taistelee kahdeksan Suomen parasta joukkuetta ja organisaatiota. Tämä tarkoittaa sitä, että viimeisenä näihin karkeloihin selvinneen Royalsin on ohitettava neljä kivenkovaa nippua. Syksyllä 2012 Royals aloitti toimintansa ja määrätietoisen työnsä kohti Suomen huippua. Niistä 27 pelaajasta, jotka pelasivat Royalsissa joukkueen ensimmäisellä kaudella vuonna 2013, on mukana edelleen 13 hurjaa. Noista 13:sta 4 eli käytännössä kolmannes on pukenut sen jälkeen miesten maajoukkuepaidan päälleen. Tämä siitäkin huolimatta, että joukkue ei ole pelannut ylimmällä sarjatasolla. Kun joukkue ja organisaatio on samalla noussut kolmessa kaudessa alimmalta sarjatasolta ylimmälle sekä kerännyt kaikkina kausinaan enemmän yleisöä kuin yksikään muu saman lajin joukkue Suomessa, niin voidaan todeta, että joukkue on urheilullisesti ja organisaatiollisesti oikealla tiellä.

 

Tulevan kauden haasteet Vaahteraliigassa tulevat olemaan urheilullisesti aivan eri luokkaa kuin ne ovat olleet tähän asti, siitä ei ole epäilystäkään. Royalsin päävalmentaja Seppo Evwarayella ei varmistakaan ole mitään harhakuvitelmia sen suhteen mitä menestymiseen Vaahteraliigassa joukkueelta ja yksilöiltä vaaditaan, sillä mieheltä löytyy pelaajana kaksi Suomen mestaruutta. Joukkueen tavoite on kuitenkin selkeä ja se on paikka neljän parhaan joukossa. Royals press näkee, että mahdollisuudet siihen on, mutta se vaatii onnistumista ulkomaalaishankinnoissa, perussuorittajat eivät yksinkertaisesti riitä.

 

Seppo_croco_2015_218pxPäävalmentaja Seppo Evwaraye näkee uudet haasteet seuraavasti ”Ns. esipäätös Vaahteraliigaan noususta tehtiin seuran sisällä jo edellisen kauden (2014) jälkeen. Silloin päätettiin, että jos Royalsilla on mahdollisuus nousta kauden 2015 jälkeen Vaahteraliigaan, niin näin myös sitten teemme. Rehellisyyden nimissä itseäkin harmitti, että liigapaikka ei auennut 100%:n puhtaasti pelillisin keinoin. Tämä on urheilua, jossa sattuu ja tapahtuu ja tiesimme, että niin voi käydä. Viime vuonna, kun emme nousseet, otimme siis tietoisen riskin, että emme välttämättä voitakkaan sarjaa 2015 ja nousu ei olisi siten omissa käsissä. Silloin (2014) organisaatio ei kuitenkaan olisi millään ollut valmis nousuun.

 

Olimme kyllä valmistautuneet pelaamaan kauden 2016 I-divisioonassa. Hämeenlinna kuitenkin ilmoitti, että eivät aio nousta ja liitosta oltiin meihin yhteydessä ja paikkaa tarjottiin. Näimme, että tässä vaiheessa ainoa järkevä vaihtoehto oli nousu Vaahteraliigaan. Emme voineet riskeerata kauden 2015 tapahtumien toistoa ja emme halunneet olla enää olla muista riippuvaisia nousun suhteen, joten nousun aika on nyt. Pelaajien kanssa käytyjen haastattelujen perusteella lähestulkoon jokainen sanoi, että haluavat nousta mikäli vain tilaisuus aukeaa. Näen myös, että useamman meidän nuoremman pelaajan kehityksen vuoksi nousu on kriittinen nyt. Jotta he pääsisivät potentiaaliinsa, heidän on päästävä pelaamaan viikoittain kovia vastustajia vastaan, ei 2-3 kertaa kesässä.

 

Mietimme asiaa myös fanien kannalta. He eivät enää jaksa katsoa 60-0 tai pahempia otteluvoittoja. Vaikka välierätappio oli kuinka katkera tahansa, se palaute mitä olemme saaneet itse pelistä, on ollut huikea. Fanit ovat ottaneet yhteyttä henk.koht, lehtien ja FB:n kautta ja kertoneet kuinka iloisia ja ylpeitä he ovat Royalsista tämän kauden lopputuloksesta riippumatta. Pelilliset haasteet seuraavalla tasolla tulevat olemaan ankarat, mutta Vaahteraliiga on maan korkein sarja. Ei sinne lähdetä kokeilemaan tai sarjapaikan säilytys mielessä. Tiedostamme tämän jo nyt. Sinne mennään kilpailemaan voitosta.”

 

Royals joukkueena
Royalsin kotimainen runko tulee varmasti olemaan kilpailukykyinen. Suurin haaste tulee olemaan luonnollisesti se, että vastustajat ovat entistä kovempia ja etenkin rutinoituneempia, niin yksittäisinä urheilijoina kuin organisaationakin. Royals pressin karkean arvion mukaan puolet, Royalsin 31.10 julkaistusta 28 pelaajan joukkueesta täyttää yksilötasolla jo nyt Vaahteraliigan vaatimukset. Toisella puolikkaalla on talvi ja kevät aikaa päästä fyysisesti ja mentaalisesti samalle tasolle.

 

Järviö_Suoste_Doubitski_mj_2015_by_Jenni_Jormanainen_282pxYksittäisistä profiilipelaajista Royal press nostaa esiin jo aiemminkin mainitut maajoukkuekokemusta omaavat keskushyökkääjät Ville Järviön, Joakim Jakobssonin ja Tom Suosteen sekä TE Dmitri Doubitskin ja järkälemäisen puolustuksen linjamiehen Thomas Cekenin. Tämän lisäksi yksi tärkeimmistä pelaajista on tukimies Juha-Matti Rajala. joka oli kuluneella kaudella pelaamissaan otteluissa, joukkueen kovin taklaaja. Valitettava ylävartalovamma päätti miehen kauden ja pieni kysymysmerkki leijuu sen yllä mihin kuntoon mies itsensä tulevalle kaudelle saa. Rajalan harjoitteluasenteen tuntien kuntoutuminen ei jää kuitenkaan miehestä itsestään kiinni. Royal pressin suosikkipelaajista, tuulen nopean laitahyökkääjän, Jarno Häivälän nimi loistaa poissaolollaan. Mikäli Kotka ei enää tulevana kautena levitä Wa1ld Arenalla Kuninkaallisia siipiään liitoon TD:n kunniaksi, jää Royal press haikein mielin muistelemaan luottomiehensä edesottamuksia.

 

Joukkueen kannalta tuleva kausi tulee olemaan mielenkiintoinen. Royalsin juoksuhyökkäys on ollut I-divisioonassa omaa luokkaansa ja nojannut kotimaisiin keskushyökkääjiin. Se mihin se riittää Vaahteraliigassa, on mielenkiintoista vai hankitaanko tueksi ulkomaista juoksuvoimaa? Vastaavasti Royalsin heittohyökkäyksen tulemista on odoteltu jo kolme kautta, mutta varsinaista läpimurtoa ei ole vielä nähty. Ei se missään nimessä ole ollut huonoa, mutta Vaahteraliigaa ajatellen siihen on löydettävä vielä uusi vaihde. Uusi pallotykki on hankittu koulimaan laitahyökkääjiä, mutta vielä tarvitaan ensikesäksi huippuluokan QB, sen tasoinen mies, jota ei ole Vaasassa ennen nähty. Anssi Viiru on huippuvuosinaan luonut kovat pohjat, mutta se joka pystyy ne ylittämään, pystyy myös johtamaan Royalsin hyökkäyksen menestykseen. Vaikka Juuso Saikko oli kuluneena kesänä hyvä, on Royal pressin käytännössä mahdoton uskoa, että kauteen voidaan lähteä vain yhdellä pelinrakentajalla. Ja jos ja kun joku joudutaan hankkimaan, niin miksei sitten paras mahdollinen?

 

Jo julkaistujen 28 sopimuksen lisäksi kesän pelaavaan rosteriin arvioidaan nousevan viitisen tulokasta. Tämän lisäksi Royal pressin saamien tietojen mukaan Royals pyrkii tuomaan joukkueeseen, Vaahteraliigassa sallitut, kolme yhdysvaltalaispelaajavahvistusta sekä 2-4 pelaajavahvistusta EU maista. Näin ollen pelaavan rosterin vahvuus tullee olemaan kesällä ainakin n. 35 pelaajaa. Tavoitteena on kuitenkin saavuttaa 40 pelaajan rinki, joten muutamalle profiilipelaajalle olisi päävalmentaja Evwaraeylla vielä käyttöä. Royals pyrkii tuomaan kaikki pelaajat sekä yhdysvaltalaisen apuvalmentajan maahan ennen loppukevään intensiivistä lajiharjoittelujaksoa.

 

Anssi_ja_sade_2014_by_Samppa_229pxValmennus jatkaa pääosin samalla ryhmityksellä kuin edellisvuosinakin. Päävalmentajana toimii Seppo Evwaraye, hyökkäyksen koordinaattorina Anssi Viiru, laitahyökkääjistä vastaa keväällä Kristian Dietrich, jonka jälkeen aloittava pelinrakentaja ottaa vastuun laitahyökkääjistä. Seppo Evwaraye valmentaa, päävalmentajan töiden ohella, hyökkäyksen linjamiehiä. Jari Kallio ja Sami Pirkola toimivat tukimiesten apuvalmentajina. Tuomas Nyrhilä ja Thomas Ceken valmentavat yhdessä puolustuksen linjamiehiä. Royalsilla on lisäksi haussa yhdysvaltalainen puolustuksen koordinaattori, joka vastaa myös joukkueen takakentän sekä tukimiesten valmennuksesta. Tämän lisäksi Royals pyrkii hyödyntämään kotimaisten nuorten- sekä miesten maajoukkuevalmentajien valmennusapua leirityksissä kevätkaudella 2016.

 

Uudet haasteet näkyvät myös joukkueen budjetissa. Royalsin budjetti on kasvanut viime vuosina kovalla kohinalla. Kaudesta 2013 lähtien kasvua on ollut noin 30 % vuodessa, eikä tulevakaan vuosi tee siihen merkittävää poikkeusta. Kaudella 2015 budjetti oli 125 000 euroa, mutta kaudelle 2016 se nousee jo käytännössä 160 000 euroon. Tuo on budjetti on Royals pressin arvion mukaan varsin kilpailukykyinen, jos sitä verrataan muihin Vaahteraliigajoukkueisiin, vaikka muut joukkueet eivät olekaan virallisesti tiedottaneet omia budjettejaan. Olosuhteet, kotiyleisön tuki ja taloudelliset resurssit ovat siis lähtökohtaisesti kunnossa. On siis puhtaasti pelaajista, valmennuksesta ja joukkueen johdosta kiinni kuinka Wasa Wa1ld Royals tulee menestymään Vaahteraliigakentillä eli lajin kotimaisella huipulla.

 

Lue myös lajiliiton uutinen aiheesta.