Diondre Borel on Royalsin uusi QB

Kun Wasa Royalsiin hyökkäyksen johtohahmoksi ja heittokoneeksi palkattu Joey Bradley jätti yllättäen joukkueen ja vain reilua viikkoa ennen kauden alkua, niin siitä alkoi armoton uuden QB:n metsästys. Toki valmistautumisaika ennen sarja-avausta on tärkeää, mutta pelaamisen kannalta kriittisiä ovat myös siirtosäännöt ja ne pienensivät käytössä olevaa aikaa merkittävästi. Ratkaisu saatiin kuitenkin menneenä viikonloppuna tehtyä ja uusi pelinrakentaja Diondre Borrel, on nyt Vaasassa ja mukana joukkueen vahvuudessa. Diondre Borel pelasi yliopistouransa Utah Statessa, korkeimmalla mahdollisella yliopistotasolla. Yliopistouransa jälkeen hän taisteli laitahyökkääjän pelipaikasta kolmessa eri NFL-joukkueessa, mutta lopullinen läpimurto jäi tekemättä. Osaamista ja kokemusta mieheltä takuuvarmasti kuitenkin löytyy.

QB #8 Diondre Borel

NFL-organisaatioissa vietettyjen vuosien jälkeen hän pelasi ammattilaisena laitahyökkääjän paikalla Arena- ja Indoor Leaguessa, voittaen kaksi mestaruutta. Vaikka Borel on pelannut viime vuodet laitahyökkääjänä, on hän varmasti pystyvä pelinrakentaja Vaahteraliigaankin, siitä osoituksena kolme kautta aloittavana pelinrakentajana, hyvillä tilastoilla, Yhdysvaltojen korkeimmalla yliopistotasolla. Jos Bradley oli tarkka ja kovakätinen ns. pocket qb (pelinrakentaja, joka ei juuri liiku, vaan heittää hyökkäyksen linjan muodostaman suojan eli taskun sisältä), niin Borel on taas varsin liikkuva ns. dual threat eli kahden uhan (heiton lisäksi, hyvä juoksemaan itse) qb. Yliopistossa hänen valikoimaansa sisältyi lisäksi lentopotkut ja sille taidolle on varmasti käyttöä myös Kuninkaallisissa väreissä.

Dual threat qb:n vahvuus korostuu silloin, jos hyökkäyksen linja ei pysty dominoimaan vastustajan puolustuksen linjaa. Tällöin qb, pystyy pelastamaan ns. rikki menneitä pelejä omilla juoksuillaan ja tukalankin näköiset asetelmat saattavat kääntyä nopeasti päälaelleen. Sama tilanne toistuu myös silloin, jos suunnitellussa heittopelissä, yksikään laitahyökkääjä ei pääse ajoissa vapaaksi. Periaatteessa tämä asetelma helpottaa hieman hyökkäyksen linjaan ja laitahyökkääjiin kohdistuvia suorituspaineita, eikä se Royalsin nuortuneessa hyökkäyksessä ole välttämättä huono asia. QB:n seikkailessa pallon kanssa riskinä on aina tietysti loukkaantuminen, mutta urheilussa ja varsinkin kontaktiurheilussa se vaara on aina olemassa. kokonaisuutena ajatellen yhden oven sulkeutuminen avaa joukon uusia mahdollisuuksia ja nyt niitä mahdollisuuksia on lunastamassa Diondre Borel.

Royalsin GM Seppo Evwaraye kuvailee tilanneta seuraavasti, ”Olen todella tyytyväinen, että saatiin enemmänkin kuin pätevä kaveri näin lyhyellä aikataululla. Siinä on aplodien paikka Coach Morganille ja hänen yhteyksilleen. Urheilijana Borel on erinomainen, siitä kertoo pelkästään jo se, että hän aloitti pelinrakentajana NCAA korkeimmalla tasolla kolme vuotta ja vietti kolmesta neljään vuotta eri NFL-joukkueiden kanssa laitahyökkääjän tontilla. Tämä kertoo miehen liikkuvuudesta mielestäni kaiken oleellisen. Ei siellä hitaita kavereita olekaan. Ns. ”NFL Pedigree”n omaavat pelaajat jotka ovat Suomessa olleet, ovat oikeastaan meidän viime vuoden Lockettia lukuunottamatta olleet huippuvahvistuksia. Lockett oli kyllä tätä perinnettä jatkamassa, mutta ikävä loukkaantuminen ennen kauden alkua johti siihen, että emme koskaan nähneet häntä kesän peleissä.

Borelin lisäyksen myötä hyökkäyksemme muuttuu hieman, mutta emme kuitenkaan lähde isolla kädellä karsimaan heittoa hyökkäyksestä. Mitä tulemme varmuudella lisäämään, ovat pelinrakentajan omat juoksut. Toki lisääntynyt liikkuvuus pelinrakentajan tontilla johtaa myös ajoittain siihen, että heittopelin rikkoutuessa Borelilla on jalkoja ottaa uudet yritykset itse. Tosiaan harvemmin Suomeen ja Vaasaan ”eksyy” NFL kaliiberin pelaajia niin kutsu on kyllä auki kaikille vaasalaisille tulla katsomaan mitä isomman luokan urheilija saa aikaan. Nähdään siis illan pelissä!”

Borel ja Royals pääsevät näyttämään suorituskykyään perjantaina klo 18.30 alkaen Kaarlenkentällä, kun vastaan asettuu Porvoon Butchers. Joukkueet lähtevät kauteen mielenkiintoisen saman tyyppisistä asetelmista.

  • Porvoolaiset sijoittuvat vuonna Vaahteraliigassa neljänneksi, heti Royalsin taakse. Samoin kahtena edellisenä kautena Butchers on Royalsin lailla ollut yksi neljästä pudotuspelipaikan lunastaneesta joukkueesta.
  • Myös Porvoo on viime vuosina tunnettu nuoriin kasvatteihinsa luottavana ja tukeutuvana joukkueena.
  • Molemmat joukkueet starttaavat kauteen haastajina. Monien mielestä, jopa pudotuspelipaikkaa ajatellen, sillä useimpien papereissa kärkinelikkona on Helsinki Roosters, Kuopio Steelers, Helsinki Wolverines ja Seinäjoen Crocodiles.
  • Lisäksi molemmilta joukkueilta vaihtui hyökkäyksen yhdysvaltalaisvahvistus aivan kauden alla. Royalsilta qb ja Butchersilta RB, kun NFL:ssä varsinaisiakin otteluita pelannut Joshua Robinson ei yllättäen ilmaantunutkaan sovitusti Suomeen. Hänet korvaa alimmalla eli D3 tasolla yliopistossa pelannut Dayton Winn. Ainakin paperilla muutos NFL-pelaajasta, D3 koulun urheilijaan on melkoinen (vähintään SM-liiga vs Suomi-sarja). Toki suoritukset kentällä ratkaisevat, eivät aikaisemmat meriitit.

Näistä lähtökohdista odotettavissa on äärimäisen mielenkiintoinen ja tärkeä kauden avauskamppailu. Omat ranskalaiset mausteensa soppaan tuovat myös nettikeskusteluissakin puhetta herättänyt ranskalaiskaksikko OL #77 Julien Langlade sekä WR #34 Aymeric Nicault. Heidät siis tullaan näkemään Royalsin riveissä kauden aloituksessa. Langlade tulee Royalsiin ranskan pääsarjasta ja miehen piti menneellä kaudella edustaa myös Kuopio Steelersiä, mutta loukkaantuminen esti suunnitelmat. Nicault tulee Royalsiin myös Ranskan pääsarjasta ja on hallitseva Euroopan mestari eli oli Ranskan paidassa voittamassa viime vuonna Suomessa pelattuja EM-kisoja.

Kuinka kausi starttaa, irtoaako tärkeä avausvoitto, onko Borel kentän Kunkku, lähteekö Suoste kuin tykin suusta, pystyykö puolustus pysäyttämään Teurastajat, näkyykö kentällä yllätyksiä? Kaikki tämä ja paljon muuta selviää perjantai-iltana klo 18.30 alkaen Kaarlenkentällä. Tule mukaan ja kannusta Royals voittoon!