Botnia Bowl pelataan Botniahallissa

Wasa Royals kohtaa neljän viikon päästä (ma 22.5) ensimmäisessä kotiottelussaan paikallisvastustajan Seinäjoki Crocodilesin. Nämä paikallisottelut kantavat nimeä Botnia Bowl ja niiden voittaja saa haltuunsa kiertopalkintona Kyrönmaalta peräisin olevan, 1779 valmistuneen puisen kirnun. Tällä kertaa Kirnusta ei pelata Kaarlenkentällä, vaan Botnia Bowlille sopivammin Botniahallissa. Suuressa maailmassa jenkkifutiksen pelaaminen katetuilla areenoilla on arkipäivää, eikä se ainutkertaista ole Vaahteraliigassakaan, mutta Royalsin kauden kotiavauksesta on luvassa sellainen ottelutapahtuma, mitä ei Suomessa ole ennen nähty.

Royals Press tavoitti Vaasanseudun Areenat Kuntayhtymän johtajan Kaisa-Leena Ahlrothin sekä Royalsin GM:n Seppo Evwarayen, jotka valottavat tulevan tapahtuman taustoja, sisältöä ja valmisteluja.

Vaasanseudun Areenat Kuntayhtymän johtaja Kaisa-Leena Ahlroth

Ahlroth taustoittaa tapahtumaa seuraavasti, ”Amerikkalainen jalkapallo täydentää Botniahallin laajaa lajikirjoa ja hyvä osoitus siitä, miten monen lajin tarpeisiin halli taipuu. Toivotamme amerikkalaisen jalkapallon harrastajat lämpimästi tervetulleiksi. Tärkeää on, että eri lajit pystyvät toimimaan rinnakkain samoissa tiloissa ja se tuntuu onnistuvan kitkatta. Amerikkalaisen jalkapallon harrastajat, niin nuoret kuin aikuisetkin tuovat halliin väriä ja toimintaa. Lajin vauhdikasta ja erilaista harjoittelua on mielenkiintoista seurata ja tottakai toiminnan kannalta on tärkeää, että saamme käyttäjiksi uusia, kasvavia lajeja.

Botniahallin ympärivuotinen käyttö on lisääntynyt merkittävästi sen jälkeen, kun Royals aloitti harjoittelemaan myös kesäisin hallissa sisällä. Se tarjoaa samalla mahdollisuuden myös muille lajeille varata tiloja kesäaikaan, jolloin halli on auki ainoastaan etukäteisvarauksilla. Sujuva yhteistyö seuran kanssa on mahdollistanut myös muuta yhteistyötä, kuten tykypäivien ja testien toteuttamista. Uusin yhteistyö on sarjakauden avausottelu Botniahallissa.

Odotamme innolla tapahtumaa ja teemme omalta osaltamme kaiken sen onnistumiseksi. Kauden avausottelun järjestäminen sisällä osoittaa mielestäni ennakkoluulottomuutta myös seuralta. Koska Botniahalli on Suomen suurin monitoimihalli ja maan ainoa sisähalli, jossa on 400 metrin juoksuradat, se tarjoaa samankokoiset olosuhteet kuin urheilu- tai jalkapallokentälläkin, mutta ilman säävarausta. Hallissa ei tuule eikä kenenkään tarvitse palella tai kastua. Se takaa hyvät ja luotettavat olosuhteet niin katsojille kuin pelaajillekin. Hallin korkeuskaan ei tule esteeksi eikä kenelläkään ole pitkä matka oheispalveluihin, oli kyse sitten ruokailusta, kahvittelusta tai wc-käynnistä. Halli taipuu moneen, oli kyse sitten juhlaillallisista, messuista tai urheilutapahtumista. Tämä ottelu on jälleen mainio osoitus hallin muunneltavuudesta. Tavanomaisessa urheilutoiminnassa kapasiteetti on 1620 henkilöä, enkä usko sen ylittyneen aiemmissa urheilutapahtumissa. Mitään vastaavaa ei tosin ole järjestettykään. Nyt odotamme kyllä syntyvän uuden ennätyksen.

Henkilökunta on valmistellut tapahtumaa jo useita kuukausia. Tämän kaltainen tapahtuma, etenkin ensimmäisellä kerralla, edellyttää lukuisien asioiden pohtimista etukäteen. Meillä on hyvin kokenut ja joustava henkilökunta, joka on vuosien varrella muuntanut hallia moneen ja se auttaa tämänkin tapahtuman suunnittelua yhdessä seuran kanssa. Uusimme jalkapallokentän keinonurmimaton vuosi sitten ja nyt uuden maton ominaisuudet tulevat todella oikeuksiinsa. Aiemmin yhtä sujuva maton asentaminen erilaisten tapahtumien välillä ei olisi onnistunut, mutta nyt pystymme nopeasti reagoimaan erilaisiin tarpeisiin ja käyttää mattoa myös varsinaisen sisäjalkapallokauden ulkopuolella. Tapahtuman kävijöille suosittelen saapumaan paikalle ajoissa ja noudattamaan liikenteenohjaajien opastusta, sillä näin ison tapahtuman yhteydessä pysäköintialueet voivat täyttyä nopeasti.”

Kysymykseen, mikäli tapahtuma on menestys näettekö tulevaisuudessa mahdollisuuden pelata useampia otteluita sisällä ellei jopa kokonaista kautta?, Kaisa-Leena Ahlrothin vastaus on lyhyt ja ytimekäs, ”Ehdottomasti!”

Royalsin GM Seppo Evwaraye

Ajatus Botnia Bowlin pelaamisesta Botniahallissa ei syntynyt GM Seppo Evwarayen päässä hetken mielijohteesta, ”Syitä pelata kauden kotiavaus Botniahallissa on itseasiassa monia. Idea ei sinänsä ole uusi ja se oli meillä pöydällä jo 2015, kun kenttätilanne näytti Vaasassa haasteelliselta. Silloin kuitenkin saatiin asiat järjestymään niin, että päästiin Kaarlelle. Siitä oikeastaan jäi kytemään tämä asia ja tänä vuonna päätettiin, että toteutetaan se. Itse näen asiassa puhtaasti vain voitettavaa. Meillä on kerrankin mahdollisuus markkinoida tapahtumaa mistä puuttuu suurin uhka viihtyvyydelle eli kehno sää. Meillä on lukuisat kerrat ollut todella hyvä hype kauden alussa ja sitä ei olla juuri sään vuoksi päästy realisoimaan katsojamäärissä. Nyt voi kerrankin luvata, että ei sada, ei tuule eikä palele!

Jääkiekossa harrastetaan tätä nykyään ulkoilmapelejä, niin ehkä tämä on meidän vastaus sille? Myönnän täysin sen, että olen kyllä todella kateellinen jääkiekolle siitä, että heidän ei koskaan tarvitse murehtia siitä onko jää pelattavassa kunnossa taikka sataako. Suomesta ei varmasti viime kesiltä löydy aktiivisempaa Forecan käyttäjää kuin minä.

Jos tosiaan virallisia syitä listataan niin ehkä päällimmäisenä tulee mieleen se, että haluamme kokeilla jotain uutta/erikoista, saamme eliminoitua sään ikävät vaikutukset ja täten isolukuisen katsojamäärän heti avaukseen. Haluamme myös nähdä minkälaisen palautteen Botniahallin sisällä järjestetty Royalsin tapahtuma saa. Jos palaute on hyvä, niin mahdollisesti siirrämme tulevaisuudessa enemmän otteluita sisälle. Tässä vaiheessa tuota on erittäin vaikea spekuloida. Nyt tähtäimessä on järjestää mahdollisimman makea Royalsin tapahtuma Botniahallissa.

Tässä tapauksessa hallissa järjestetty tapahtuma eroaa todella paljon ulkostadionilla järjestetystä. Botniahallin katsojakapasiteetti on rajallinen, mikäli sinne ei keksi ratkaisuja. Meidän porukka on aika innovatiivista ja ns. ”tuumasta toimeen ihmisiä”, joten ratkaisuja on löytynyt. Ihan viime päivinä varmistui, että saamme ottelutapahtumaan järjestettyä yli 2000 istumapaikkaa. Tässä luvussa on vain sellaisia paikkoja mistä ottelua oikeasti voi seurata mielekkäästi, eikä maan tasolta tai pylvään takaa.

Mielestäni kun tällaisen tapahtuman järjestää, ei sitä voi tehdä puolivaloin ja faneja huomioimatta. Kyseessä ei ole vain siis pelin alta pois pelaaminen, vaan Vaasan versio Botnia Bowlista 2017. Nyt kun tuo 2000+ paikkaa on järjestetty, niin yhdessä vaasalaisten ja seinäjokelaisten kanssa varmistetaan, että joka istuin on täytetty.

Botnia Bowlin kiertopalkinto ”Kirnu”

Konkreettisia eroja mitä Botnialla peluu tuo Kaarlenkenttään verrattuna, on se että katsomot ovat todella paljon lähempänä kenttää. Tämä sekä hallissa pelaamisen akustiikka tuovat kentän äänet ihan eri tavoin fanien kuuluviin. Vastavuoroisesti kun Kaarlella alkaa olemaan ääntä vasta 1500-2000 katsojan ollessa läsnä, niin Botniahallissa alkaa tarvitsemaan ehkä jo kuulosuojaimia (ne on järjestetty perheen pienimmille).

Toinen suuri ero on valaistus. Tähän asti Vaasassa ei olla pelattu yhtään iltapeliä niin sanotusti valojen alla. Botniahallissa on mahtavat valosysteemit, mitkä mahdollistavat areenan esille tuomisen ihan eri lailla, kuin ulkona. Pyrkimyksemme on se, että ottelun seuraaminen olisi kuin leffassa oleminen. Kaikki ns. ”kuolleet alueet” pimennetään ja pidetään fokus siellä missä tapahtuu. Muuten pyrimme varmistamaan, että tapahtumassa on kaikki meidän tutut palvelut ja todennäköisesti muutama uusikin. 

Lähtökohtaisesti kyseessä on ISO peli, mutta me haluamme tehdä siitä ison TAPAHTUMAN. Odotan, että tosiaan ylitämme tuon 2000 osallistujan rajan, seuran ennätys taitaa olla 2055? Odotan myös, että Vaasa panee stopin nyt lähestulkoon 30 vuoden Seinäjoelle häviämisen perinteelle ja voittaa ottelun reippaasti. Hyvä nähdä heti kauden alkuun kuka on isäntä ja kuka on renki. Muistelin, että viime vuoden välierän jälkeen sanottiin Vaasan olevan valovuoden Seinäjokea jäljessä. Nyt se valovuosi sitten päästään mittaamaan.”