Blomgren tillbaka, Davis ny i Royals

jefferson-davis.PNGWasa Royals får två utländska förstärkningar i offensiva linjemannen Eric Blomgren och brittiske försvararen Jefferson Davis. Den svenske landslagsspelaren Blomgren spelade i Royals redan under den gångna säsongen, medan Davis prövar sina vingar för första gången i seriespel utanför hemlandets gränser.

188 cm långe och 92 kg tunge Davis har under hela sin karriär spelat för London Blitz i den brittiska högsta serien. Därtill har han representerat sitt land i landslaget samt blivit uttagen till IFAF World Team. Hur Davis anpassar sig till tempot i Lönnligan återstår att se, men om han ens når i närheten av walesaren Spencer Cutlans nivå, har Royals ledning all anledning att vara nöjd. Davis tillför bredd på Royals defencive backfield, vilket öppnar för fler möjligheter att utnyttja mångsidige Stacey Thomas på olika positioner.

headcoach-booker.JPG Chefstränare John Booker kommenterar de senaste värvningarna enligt följande, ”Att få tillbaka Eric är bra för laget såväl på som utanför planen. Eric är inte enbart en talangfull offensiv linjeman, utan också en extremt ambitiös idrottsman, som tränar hårt och vill utvecklas. Det är alltid lättare att lyfta laget, då man har ledande spelare som ger allt på träningarna. Jeff är ett lysande fynd av vår GM. Jeff har naturlig talang och han spelar med aggressiv och dominant attityd. Precis som Eric ser han fram emot att jobba hårt och utvecklas som spelare. Bägge spelarna är betydelsefulla på matchdagarna, men de hjälper oss också att ta nya steg som lag.

Royal press kastade även några frågor åt spelarna, så att vi får lära känna dem bättre.

DB Jefferson Davis

jefferson-davis-ifaf.PNG 1. Vad har du för bakgrund inom sporten och varför valde du att komma till Royals?

Jag har spelat amerikansk fotboll i tre säsonger med London Blitz. Jag har alltid spelat i försvaret, vilket passar mig bra i och med min basketbakgrund. Jag valde att komma till Royals helt enkelt pga. GM Seppo Evwarayes ärliga och rättframma kontakt. Han var tydlig med att han ville ha mig och fick mig att känna mig välkommen till Royals.

2. Hur skulle du säga att Lönnligan skiljer sig från den brittiska ligan?

I BAFL är alla spelare renodlade amatörer och där finns inga sk. importer. I den brittiska ligan spelar också betydligt flera lag och serien är uppdelad i en nordlig och en sydlig division. Den största skillnaden är ändå på den idrottsliga sidan. Lönnligan är klart mera tävlingsinriktad. Jag tycker ändå att vi är på väg åt rätt håll i Storbritannien.

3. Vilken är din hittills bästa erfarenhet inom sporten?

Min bästa erfarenhet var utan tvekan att spela med IFAF World Team i Arlington, Texas. Vi hade Team USA tryckta mot repen, men de lyckades vända och vinna med en TD i slutsekunderna. Att spela på en nivå där man vet att alla spelare är kapabla att göra stora spel och du måste förtjäna din speltid hela tiden var en verklig ögonöppnare för hur jag ser på sporten.

4. Vad kan du tillföra Royals

Jag tillför ytterligare fysik och räckvidd till Royals redan storvuxna defencive backfield. Jag rör mig över ett stort område och är beredd att göra det som krävs för att laget ska vinna.

 

OL Eric Blomgren

ol-blomgren.PNG 1. Du har en säsong i Royals bakom dig, hur skiljer sig spelet i Lönnligan jämfört med Superserien?

Lönnligan är betydligt jämnare och därmed också mera tävlingsinriktad. I Superserien är skillnaden mellan övre och nedre halvan rätt tydlig och därför är en stor del av matcherna förutsägbara. I Lönnligan känns det däremot att vilket lag som helst kan vinna över vem som helst, när som helst.

2. Vad är ditt främsta minne av förra säsongen?

Förlusten i semifinalen, den svider ännu. Förstås har jag många bra minnen också. Jag vet att det här laget kan ta hem mästerskapet, vi måste bara gå ut och göra det.

3. Vad förväntar du dig av den nya chefstränaren?

John verkar vara en fantastisk person. Han har givetvis stora skor att fylla, men på basen av våra samtal och det grundarbete han lagt ner är jag övertygad om att han är rätt man för Royals. Jag förväntar mig mycket hårt jobb och att han hjälper oss att ta hem titeln till Vasa.

4. Hur har förberedelserna inför säsongen 2017 gått?

Bra, jag har tränat hårt. Jag vet att killarna i Vasa tränar hårt, så jag måste svara upp mot det. Jag var skadefri efter förra säsongen, så jag kunde inleda offseason-träningen i god tid.

Seppo_Evwaraye_2016.jpgRoyals press pratade med Royals General Manager Seppo Ewvaraye om den sinande strömmen av svenska spelare och britternas växande roll, samt om lagbygget i allmänhet. ”Jag är väldig nöjd att vi får Eric tillbaka nästa säsong. Han utvecklades mycket under förra säsongen och var dessutom en omtyckt kille i omklädningsrummet. Jag tror att han kan ta ytterligare några steg framåt under den kommande säsongen. Vi finkammade Sverige under hösten och vintern och med några spelare avvaktar vi ännu. Av förra säsongens kvartett kommer Eric med säkerhet tillbaka, men vi utesluter inte att någon mer kan komma till senare. Signalen från alla ”nya” svenska spelare var densamma. Alla hade hört om Royals och såg det som laget med stort ”L”, ifall man ska åka över till Finland. Vi kommer fortsättningsvis att se Sverige som en viktig spelarmarknad.

Förväntningarna på Jeff är höga. Han är en liknande spelarprofil som Rufail och Emmanuel; lång och gänglig, snabb och aggressiv. Han har potential att bli hur bra som helst. Jag väntar med intresse på att se alla nya och ”uppgraderade” leksaker på träningarna under våren. Jag skulle inte direkt säga att vi flytta fokus från Sverige till Storbritannien, men det är möjligt att det kommer en till spelare till oss därifrån. I det här skedet är lagbygget på väg åt rätt håll. Vi har en lagstomme som jobbar hårt inför sin andra säsong i ligan. Självförtroendet är på en helt annan nivå än för ett år sedan. Med bra förstärkningar tror jag att vi får ett minst lika slagkraftigt lag som ifjol, om inte bättre.”